Hlavní obsah

Podezřelý ze žhářského útoku v JAR měl u sebe výbušniny, tvrdí vyšetřovatelé

Oheň zachvátil velkou část budovy, ale podle úřadů se podařilo zachránit důležité části včetně muzea.Video: twitter/brettherron, twitter/RoshBardien

 

Reklama

Nový požár budovy v Kapském Městě, v níž sídlí parlament Jihoafrické republiky, se v noci na dnešek podařilo dostat pod kontrolu. Muž podezřelý ze žhářského útoku v úterý stanul před soudem. Obvinění popřel a trvá na své nevině.

Článek

Původní požár v neděli způsobil zřícení střechy nového křídla budovy, v níž se nachází dolní komora jihoafrického zákonodárného sboru – Národní shromáždění. Zčásti se propadla také střecha starého křídla z roku 1884, ve kterém sídlí Národní rada provincií, tedy horní parlamentní komora.

O tom, že se podařilo plameny dostat pod kontrolu, informovaly záchranné složky již v pondělí ráno. Odpoledne se však oheň znovu rozhořel.

„Kolem půlnoci se podařilo dostat požár pod kontrolu,“ uvedla dnes radnice Kapského Města v prohlášení. „Týmy nyní procházejí budovu připomínající labyrint místnost po místnosti a snaží se lokalizovat a uhasit (ohniska požáru),“ doplnily úřady.

„Jedná se o zdlouhavý proces, protože v některých místnostech je třeba rozebrat vnitřní dřevěné obložení, aby bylo možné identifikovat všechna skrytá ohniska,“ dodala radnice.

Devětačtyřicetiletý Zandile Christmas Mafe, který je obviněn ze žhářství a dalších trestných činů včetně krádeže, v úterý stanul před soudem v Kapském Městě. Soud po krátké chvíli slyšení odložil na 11. ledna, aby vyšetřovatelům umožnil odhadnout škodu a prohlédnout místo činu. Podezřelý do té doby zůstane ve vazbě. Možný motiv činu zatím úřady nezveřejnily.

„Můj klient odmítá obvinění a z tohoto důvodu nepřiznává vinu,“ uvedl Mafeův právní zástupce. Obhájce nadále tvrdí, že policie zadržela nesprávnou osobu. Podle vyšetřovatelů měl zadržený muž u sebe při zadržení výbušniny, uvádí BBC.

Policie v pondělí oznámila, že se podezřelý do budovy nejspíše dostal oknem jedné z kanceláří. Podle agentury DPA muže zachytily bezpečnostní kamery. Mafe je jedinou osobou zatčenou v souvislosti s požárem. U soudu vypadal Mafe „neupraveně a omámeně“, informovala reportérka BBC Nomsa Masekoová.

Oheň zachvátil velkou část budovy, ale podle úřadů se podařilo zachránit důležité části včetně muzea s uměleckými díly a předměty kulturního dědictví.

Prezident Cyril Ramaphosa, který připustil, že protipožární systém budovy nefungoval správně, v neděli ocenil hasiče za to, že na „strašnou a zničující událost“ zareagovali během několika minut.

Předseda horní komory parlamentu Amos Masondo uvedl, že nedělní požár má na svědomí „úplné vyhoření“ sněmovny Národního shromáždění. Značně poškozeny byly i další prostory parlamentního komplexu, jehož části pocházejí z roku 1884.

Parlament v současné době kvůli prázdninám nezasedá a nikdo nebyl zraněn. K opětovnému zprovoznění budovy podle úřadů v nejbližších měsících s velkou pravděpodobností nedojde.

Reklama

Doporučované