Hlavní obsah

Napětí na ose Kanada–Indie neslábne, teď se dohadují, kdo koho víc ohrožuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Už po červnové vraždě aktivisty Hardeepa Singha Nijjara (na transparentu v pozadí) protestovali kanadští Sikhové před indickým konzulátem ve Vancouveru.

Reklama

aktualizováno •

Kanadský premiér na začátku týdne oznámil, že se indičtí agenti podíleli na vraždě sikhského aktivisty a kanadského občana v Britské Kolumbii. Od té chvíle se vztahy obou zemí bortí. To důležité ze sporu v otázkách a odpovědích.

Článek

Pokud se kanadská obvinění potvrdí, stane se z největší demokracie na světě padouch používající „osvědčené“ metody ruských tajných služeb.

Vláda v Ottawě zkraje týdne oznámila, že se Indie podílela na vraždě sikhského aktivisty Hardeepa Singha Nijjara usilujícího o nezávislost jednoho z indických států. Nijjar byl kanadským občanem a zavraždili ho na kanadském území. Zemřel 18. června, ale kanadský premiér Justin Trudeau informace o možném zapojení Indie zveřejnil až v pondělí. Mluví o „extrémně závažné situaci“.

Aféra obratem zhoršila už tak špatné vztahy mezi Novým Dillí a Ottawou, potažmo jejími západními spojenci. Navíc může poškodit pověst vlády indického nacionalistického premiéra Naréndry Módího na mezinárodní scéně před volbami v příštím roce, ve kterých bude nový opoziční blok usilovat o jeho sesazení.

Seznam Zprávy připravily průvodce touto kriminální a diplomatickou aférou.

Jaký je nejnovější vývoj?

Indie ve čtvrtek pozastavila vízové služby pro kanadské občany. Svůj krok zdůvodnila „bezpečnostními hrozbami“, jimž podle Dillí čelí zaměstnanci indických diplomatických misí v Kanadě.

Kanadský zastupitelský úřad v Indii zase oznámil, že se rozhodl dočasně „upravit“ počet svých zaměstnanců, protože se kanadští diplomaté v Indii stali terčem výhrůžek na sociálních sítích.

Co spor odstartovalo?

Výrok kanadského premiéra Justina Trudeaua, podle kterého mají tajné služby „důvěryhodné informace“, že se agenti indických tajných služeb mohli podílet na násilné smrti sikhského aktivisty Hardeepa Singha Nijjara.

„Jakákoli účast zahraniční vlády na smrti kanadského občana na kanadském území je nepřijatelným porušením naší suverenity. Kanada je zemí právního státu, ochrana našich občanů a obrana naší suverenity jsou jejím základem,“ řekl Trudeau.

Kanadský premiér v pondělí poslancům podle agentury AP také řekl, že své znepokojení ohledně možného zásahu indických tajných služeb na kanadské půdě dal osobně najevo indickému premiérovi Naréndrovi Módímu na nedávném summitu skupiny hospodářsky vyspělých zemí G20 v Indii.

Foto: Twitter Naréndry Módího

Trudeau a Módí na summitu G20 v Indii. Obvinění z pronásledování etnických menšin provází Módího prakticky po celou jeho politickou kariéru. Jeho Indická lidová strana se hlásí k hinduistickému nacionalismu.

Kanada v souvislosti s obviněním indických služeb vyhostila předního indického diplomata, údajně šlo o šéfa jedné z hlavních indických zpravodajských agentur v Kanadě.

Ministryně zahraničních věcí Mélanie Jolyová uvedla, že Kanada „očekává od Indie plnou spolupráci a konečné vyjasnění této záležitosti“. Otázkou zůstává, zda kanadské úřady dokážou svá tvrzení prokázat.

Jak reagovala Indie?

Indická vláda kanadská tvrzení odmítla. „Nařčení z údajného zapojení Indie do jakéhokoli násilného skutku v Kanadě jsou absurdní a zaujatá,“ uvedlo indické ministerstvo zahraničí.

Dillí zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči „protiindickým silám“ působícím na kanadském území.

„Taková nepodložená obvinění se snaží odvést pozornost od teroristů a extremistů, kterým bylo v Kanadě poskytnuto útočiště a kteří nadále ohrožují svrchovanost a územní celistvost Indie,“ stojí podle AP v prohlášení indického ministerstva zahraničí.

Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročně: Rovněž poslalo domů jednoho člena kanadského zastoupení.

Diplomatická roztržka zasadila další ránu vzájemným vztahům obou zemí. Jak naznačuje zmíněné prohlášení, Dillí vnímá velmi nelibě aktivitu sikhských separatistů v Kanadě a nyní hrozí poškození obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. Jednání o obchodní dohodě jsou zmrazená, napsala agentura Reuters.

Co se dosud vědělo o Nijjarově vraždě?

Nijjar byl zavražděn večer 18. června před sikhským chrámem ve městě Surrey v provincii Britská Kolumbie. Pachatelé ho několikrát střelili uvnitř auta a aktivista svým zraněním podle prohlášení kanadské policie na místě podlehl.

Vyšetřovatelé podle agentury Reuters uvedli, že z místa činu uprchli dva podezřelí „muži silnější postavy se zahaleným obličejem“. Později informovali ještě o třetím podezřelém, ale v souvislosti s případem nikoho nezatkli.

V červenci vyšetřovatelé informovali o pravděpodobné trase úniku pachatelů. Podle nich odjeli ve stříbrném autě Toyota Camry.

Přejmenuje se Indie na Bhárat?

Na večeři u příležitosti nadcházejícího summitu G20 nepozvala státníky prezidentka Indie, ale prezidentka Bháratu. Podle indických médií to ukazuje, že se vládní poslanci chystají předložit parlamentu návrh na změnu názvu země.

Nijjarovi blízcí tvrdí, že o nebezpečí, ve kterém se nacházel, věděl. Gurpatwant Singh Pannun, Nijjarův přítel a rovněž sikhský nacionalista, v červnu pro Global News uvedl, že kanadská bezpečnostní zpravodajská služba Nijjarovi předem sdělila, že má informace o tom, že mu „hrozí nebezpečí ze strany profesionálních vrahů“.

Rodina byla prý vždy přesvědčená, že na vraždě se podílely indické bezpečnostní složky. Kanadské úřady se k těmto podezřením až dosud oficiálně odmítaly vyjádřit.

Nijjar je ale třetím významným Sikhem, který v posledních měsících nečekaně zemřel, píše BBC. Ve Spojeném království v červnu za „záhadných okolností“ zahynul Avtar Singh Khanda. V Pákistánu v květnu na následky střelby zemřel Paramjit Singh Panjwar, kterého Indie rovněž označovala za teroristu.

Kdo byl Hardeep Singh Nijjar?

Nijjar byl podle webu Global News klíčovou postavou hnutí za nezávislý Chalistán, jak by sikhští aktivisté chtěli nazvat svou budoucí vlast v oblasti indického Paňdžábu. Cestoval po celém světě, vyzýval k uspořádání referenda o vzniku Chalistánu a žádal, aby bylo násilí proti Sikhům v Indii uznáno za „genocidu“.

V roce 2020 jej indická vláda označila kvůli jeho separatistickému programu za teroristu.

Už v osmdesátých a na počátku devadesátých let 20. století probíhal v Indii ozbrojený konflikt mezi indickou vládou a sikhskými separatisty, a to zejména v severním státě Paňdžáb, kde Sikhové tvoří většinu.

V roce 1995 byl zatčen i sám Nijjar, protože byl údajně jedním z hlavních členů ozbrojené skupiny Khalistan Tiger Force (KTF), kterou indická vláda označuje za teroristickou organizaci.

V roce 1997 Nijjar přišel do Kanady. V žádosti o azyl tvrdil, že ho indická policie bila a mučila. Kanadské úřady pak jeho žádost zamítly s tím, že používal falešný pas na jméno Ravi Sharma. O 11 dní později se Nijjar oženil s kanadskou ženou, díky níž občanství nakonec přece jen získal.

V roce 2014, několik měsíců po nástupu indického premiéra Naréndry Módího, hinduistického nacionalisty, vydaly indické úřady na Nijjara zatykač. Dillí tehdy Nijjara označilo za „hlavního představitele“ militantní skupiny KTF. Indické úřady jej tehdy také vinily z účasti na bombovém útoku na kino v Paňdžábu v roce 2007.

Nijjar to odmítl. „Je to nesmysl - všechna ta tvrzení. Žiju tady (v Kanadě) už 20 let, jasné? Podívejte se na moje záznamy. Nic tam není. Jsem dříč. Mám tu svůj instalatérský byznys,“ reagoval na indická tvrzení v roce 2016 podle agentury AP.

Jaký je vztah Kanady k Sikhům?

Sikhové jsou relativně malou náboženskou skupinou s přibližně 25 miliony věřícími, přičemž většina z nich žije v Indii. V Kanadě ale žije nejpočetnější sikhská menšina mimo indický Paňdžáb. Podle sčítání lidu z roku 2021 se k tomuto náboženství v Kanadě hlásí zhruba 770 000 lidí, napsala agentura ČTK.

Indie dlouhodobě viní Kanadu, že umožňuje, aby na jejím území fungovaly skupiny usilující o nezávislost sikhského státu.

Premiér Trudeau už v roce 2018, jak připomíná agentura Reuters, ujišťoval Indii, že jeho země nebude podporovat nikoho, kdo by chtěl oživit separatistická hnutí v Indii. Zároveň ale zdůraznil, že Kanada respektuje svobodu slova a shromažďování.

Kde leží indický stát Paňdžáb?

Jaké jsou další reakce na oznámení?

Světová sikhská organizace (WSO) zastupující zájmy Sikhů ve svém prohlášení zaútočila na Indii a varovala před dalším nebezpečím.

„Všem Kanaďanům by nyní mělo být jasné, že indická vláda je teroristickým státem, který se bezostyšně dopouští mimosoudních poprav nejen na svém území, ale také na území Kanady,“ uvedla WSO.

Podle organizace je „v ohrožení několik dalších kanadských Sikhů“. „Význam dnešního oznámení je pro Sikhy nedocenitelný. Dnes kanadský premiér veřejně řekl to, co Sikhové v Kanadě vědí už celá desetiletí - Indie se na Sikhy v Kanadě aktivně zaměřuje,“ dodala WSO.

Indii kritizovala i kanadská opozice, jejíž lídry premiér Trudeau informoval v pondělí před svým vystoupením v parlamentu. Předseda konzervativců Pierre Poilievre podle CBC považuje za „pobuřující“, že za Nijjarovou vraždou může stát Indie. „Naši občané musí být v bezpečí před mimosoudními popravami. Kanaďané si zaslouží, aby byli na kanadské půdě chráněni,“ prohlásil a vyzval Indii ke spolupráci vyšetřování.

Pohoršení dávají najevo i zahraniční vlády. „Jsme hluboce znepokojeni obviněními, o nichž hovořil premiér Trudeau,“ uvedla v prohlášení mluvčí Rady pro národní bezpečnost USA Adrienne Watsonová. Velká Británie navzdory kanadskému obvinění hodlá pokračovat v jednáních o obchodní dohodě s Indií, uvedl v úterý mluvčí premiéra Rishiho Sunaka.

Reklama

Doporučované