Hlavní obsah

Polské ne. Prokuratura nechce Ukrajince u vyšetřování výbuchu rakety

Foto: Profimedia.cz

Polští vojáci střeží přístup do vesnice Przewodów.

Reklama

Polský státní zástupce odmítá zapojení Ukrajiny do vyšetřování výbuchu rakety v Przewodówě na východě země, píše polský deník. Výbuch minulý týden vyvolal obavy z rozšíření války na Ukrajině na západ.

Článek

Polská prokuratura nesouhlasí se zapojením ukrajinské strany do vyšetřování výbuchu rakety ve městě Przewodów, uvedl polský list Rzeczpospolita s odkazem na své zdroje obeznámené s vyšetřováním.

„Právně taková možnost neexistuje. Bylo by to v rozporu s postupy, nemluvě o předmětu vyšetřování. Prověřují všechny možné verze, včetně toho, že mohla spadnout ukrajinská raketa PVO,“ uvedl jeden ze zdrojů deníku.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba 18. listopadu řekl, že ukrajinští experti již pracují na místě výbuchu. Dodal, že je vděčný Polsku, že jim umožnilo přístup. Podobné výroky zazněly i od polských politiků.

Podle deníku Rzeczpospolita ale ukrajinští vyšetřovatelé na místě neprovedli žádné procesní úkony, protože by to bylo v rozporu se zákonem – místo si pouze prohlédli.

Účast Ukrajiny na vyšetřování by byla možná jen tehdy, pokud by byla zřízena mezinárodní vyšetřovací komise. O to ale Polsko nejeví zájem, píše polský deník.

Svědectví z Przewodówa

Vyděšení lidé, výjimečně prázdný kostel a dva mrtví Poláci. Raketa v úterý dopadla do zemědělské vesnice na polské periferii. Místní popisují zasvištění a pak velkou ránu, která byla slyšet na kilometry daleko.

Vyšetřovaná exploze zabila 15. listopadu dva lidi v polské vesnici Przewodów, asi šest kilometrů západně od ukrajinských hranic. Stalo se tak během masivního celostátního ruského útoku proti Ukrajině.

Podle Jakuba Kumocha z kanceláře polského prezidenta, polsko-americký vyšetřovací tým našel důkazy, že šlo o raketu ze systému ukrajinské protivzdušné obrany. Ta měla být použita k sestřelení ruské rakety, ale minula cíl a spadla na Przewodów.

Ukrajina zpočátku obvinění odmítla a požádala o přístup k vyšetřování. Později ale Kyjev připustil, že raketu skutečně mohla vypálit ukrajinská armáda (podrobněji zde). Přesto se Kyjev i Varšava v interpretaci shodují: žádná raketa by podle nich na polské území nedopadla, kdyby Rusko nenapadlo Ukrajinu.

Reklama

Doporučované