Hlavní obsah

„Pomozte! Jsme v bloku C.“ Zavalení volají o pomoc i na sociálních sítích

Záběry ze záchranných akcí v syrské Atmě. Video: AP

 

Reklama

Záchranáři z Turecka hlásí, že se jim podařilo dostat se do všech oblastí, které nadvakrát zasáhlo ničivé zemětřesení. V hledání přeživších v troskách jim pomáhají sami zavalení: díky chytrým telefonům a sociálním sítím.

Článek

Ničivé zemětřesení, které v pondělí nad ránem zasáhlo Turecko a sousední Sýrii, zastihlo spoustu lidí nepřipravených. V momentě, kdy se země otřásla, spali, tisíce z nich tak zůstaly pod sutinami.

Záchranáři nyní bojují s časem a snaží se zavalené vyprostit. Ti jim při záchranných operacích často sami asistují. I pod sutinami mají někteří z nich po ruce chytrý telefon, pomocí kterého komunikují s okolním světem. Tedy alespoň dokud se jim nevybije baterie.

V průběhu celého pondělí se na sociálních sítích objevovala videa, na nichž zavalení prosí o pomoc a snaží se záchranáře navést svým směrem.

„Pomozte nám! Jsme v bloku C, byt je z druhé strany radnice… Jeden z našich přátel je v bezvědomí, prosím, pokud to uslyšíte, pomozte nám,“ zní například v jednom takovém videu, jehož původ se nepodařilo lokalizovat.

Na další podobná videa upozornil server The Telegraph. Jedná se například o záběry, které natočil mladý chlapec z města Antakya. Je na nich vidět jeho pokoj, který se po zemětřesení ponořil do tmy. Chlapec volá na svou matku, která se má nacházet ve vedlejší místnosti, a ptá se jí, zda je stále naživu.

Více informací o situaci v Turecku a Sýrii zde:

Turecko a Sýrii zasáhlo v noci na pondělí velmi silné zemětřesení. Následovalo zhruba 20 dalších otřesů. A další silný úder přišel kolem poledne. Obě země hlásí obrovské škody. Počet obětí přesáhl 3800 a stále roste.

„Mami, jsi v pořádku? Řekni mi to, prosím! Jsi vedle své postele nebo co? Mami, jsi v pořádku? Naše budova se zřítila. Jsme v Hatay, Antakya,“ křičí na videu, které sdílel na svém instagramovém účtu.

Na dalším videu jsou vidět dvě ženy, které uvázly pod hromadou cihel. „Podívej se, sestro, dívej, jsme v hrozné situaci!“ vzkazuje žena ve středních letech na kameru. „Podívej se na strop nad námi! Podívej se na ty trubky,“ snaží se identifikovat svou polohu.

Prosby o pomoc se objevily také na twitteru. „Jsem doma s rodinou a nemůžeme se dostat ven… Je nás šest v obýváku. Stěny na nás mohou kdykoli spadnout,“ napsala například na twitteru mladá žena jménem Seyma, která žije ve městě Gaziantep. Následně připsala, že jejímu strýci se podařilo ze sutin dostat za pomocí bagru.

Turecké úřady mezitím zavalené vyzvaly, aby záchranáře kontaktovali skrze aplikaci AFAD. Mnozí z nich ale možná brzy o spojení se světem přijdou.

Podle serveru The Telegraph volání o pomoc některých lidí na jihovýchodě Turecka po tom, co zveřejnili příspěvky na sociálních sítích, utichlo. Jejich telefonům se vybila baterie.

Příběhy lidí, kteří přežili zemětřesení

Obyvatelé Turecka a Sýrie se vzpamatovávají ze silného zemětřesení, které v noci zasáhlo pohraničí obou zemí. Z oblasti postupně přicházejí jejich svědectví. Někteří měli štěstí, jiným trosky budov zavalily příbuzné.

Batole zachránili nezraněné

V syrském Azázu se záchranářům podařilo ze sutin domu zachránit 18měsíční Raghad Ismáílovou. Většina členů její rodiny, včetně její matky, ale takové štěstí neměla. Strýc, který se o ni hned začal starat, agentuře Reuters řekl, že při otřesech přišli o život dva její sourozenci a rovněž matka, která byla těhotná.

Batole posedávalo na polštářích, bylo přikryté dekou a pojídalo chleba. Aby přečkalo chladné počasí, mělo u sebe i kamínka. Rodina Ismáílových pochází původně z města Múrak v provincii Hamá. Do Azázu, který leží nedaleko tureckých hranic, se dostali během 11 let trvající syrské války. Město Azáz mají pod kontrolou povstalci bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Hraje se o každou minutu

Turecko a sousední Sýrii zasáhlo ničivé zemětřesení v pondělí nad ránem. V dalších hodinách přišlo nejméně dvacet dotřesů. A pak, kolem poledního, další nesmírně silné zemětřesení. Nejprve 7,8 magnituda, pak 7,5.

V nastalém chaosu zatím není možné říct, kolik lidí se v sutinách nachází, mohou jich být i tisíce. (Aktuální informace o zraněných a obětech najdete v tomto textu.)

Na jejich záchranu se k těm, kdo přežili a začali trosky odhrabovat holýma rukama, přidala armáda a profesionální záchranáři s technikou, někdy i s vycvičenými psy. Prioritou je co nejrychleji stabilizovat trosky, najít přeživší a poskytnout jim lékařskou pomoc.

Čas hraje zásadní roli - nejen kvůli povaze zranění, ale i nízkým teplotám, které v oblasti panují. Doba, po kterou může člověk pod sutinami přežít, závisí na mnoha faktorech. V průměru se jedná zhruba o 72 hodin bez vody a tři týdny bez jídla, pokud má přístup ke vzduchu. Zasypání může v mnohých případech způsobit vážná fyzická zranění, což přežití ještě více ztěžuje.

Podle nepotvrzených informací je pod troskami uvězněný i fotbalista a bývalý hráč Newcastlu Christian Atsu. Oficiální účet tohoto britského fotbalového klubu na twitteru sdílel fotku Atsua s popiskem „Modlíme se za příchod dobrých zpráv“.

Reklama

Doporučované