Hlavní obsah

Poprvé po 28 letech. Bělorusko zavedlo kontroly na hranicích s Ruskem

Foto: President.gov.by

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko.

Reklama

Na hraničních přechodech mezi Ruskem a Běloruskem se tvoří několikakilometrové kolony. Minsk oficiálně zavedení kontrol nekomentoval.

Článek

Běloruská pohraniční stráž začala zřizovat dočasná kontrolní stanoviště na hranici s Ruskem. Důvodem je snaha prověřovat cestující přijíždějící ze sousední země. S odkazem na zdroje z běloruských úřadů o tom informoval tamní nezávislý server Zerkalo nebo televize Belsat provozovaná polskou vládou.

Podle informací Zerkala z bělorusko-ruské hranice začali pohraničníci stanoviště stavět ve čtvrtek večer. Na dálnici M1 vedoucí z Moskvy přes Smolensk do Minsku umístili zátarasy a další druhy bariér.

Na hranicích se okamžitě začaly tvořit několikakilometrové kolony. Podle Belsatu jsou kontroly i na dálnici M10 směřující z ruského Brjansku do Homelu na jihovýchodě Běloruska.

Telegramový kanál MotolkoPomogi dodává, že kontroly trvají asi tři hodiny. Všichni prý musí vystoupit z aut, pohraničníci je prohledají a zkontrolují doklady.

Na bělorusko-ruských hranicích prakticky neexistovaly kontroly od roku 1995. Obě země sdílí asi 1200 kilometrů dlouhou hranici a v rámci udržování přátelských vztahů umožňují její překročení svým občanům bez pasové kontroly, připomíná ruský exilový server The Moscow Times.

Rozhovor s běloruskými filmaři

Seznam Zprávy hovořily s běloruským režisérským duem Hannou Badziakou a Alexandrem Michalkovičem, autory oceněného dokumentárního snímku Matka vlast. Ve snímku ukázali na systém rozsáhlé šikany a ponižování v běloruské armádě i tvrdé represe diktatury proti občanskému vzdoru.

Operátoři na horké lince Běloruské pohraniční stráže novinářům serveru Zerkalo řekli, že na několika hraničních přechodech budou nově potřeba pasy. Ale týká se to jen lidí cestujících z Ruska do Běloruska.

Opatření je podle úřadu dočasné, byť termín jeho konce je nejasný. Moskva rozhodnutí zatím nekomentovala.

Minsk neupřesnil ani důvod, kvůli kterému se rozhodl pro změnu režimu na hranici. Opatření ale přichází ve chvíli, kdy v Rusku vzrostl počet podezřelých incidentů, Moskva obvinila Kyjev z útoku na Kreml a z bezpečnostních důvodů omezuje oslavy Dne vítězství 9. května.

Už dřív Kreml oznámil, že tradiční velká vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí letos nebude přístupná veřejnosti. V pátek navíc mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov řekl, že konat se nebude ani tradiční recepce a prezident se nesetká ani s válečnými veterány.

Polská státní televize TVP píše, že důvodem zavedení hraničních kontrol by mohla být snaha režimu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka pomoci Rusku dopadnout muže, kteří se vyhýbají vojenské službě.

Reklama

Doporučované