Hlavní obsah

Porošenko přistál na Ukrajině. Čekaly na něj stovky příznivců

Foto: Profimedia.cz

Petro Porošenko na letišti ve Varšavě.

Reklama

Kromě podezření z vlastizrady je Petro Porošenko vyšetřován z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Exprezident se nicméně domnívá, že jeho případ je vykonstruovaný na pokyn prezidenta Volodymyra Zelenského.

Článek

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondělí ráno přistál na kyjevském letišti Kyjev-Žuljany. Před východem na něj čekali novináři i stovky příznivců. Porošenko dnes odletěl z polské Varšavy za doprovodu své manželky Maryny a právníků. Skupinka odcestovala na palubě letadla nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air, informuje server Govorit Moskva.

Porošenko informoval o svém dnešním návratu na Ukrajinu v neděli. Vrací se i přesto, že mu tam hrozí zatčení kvůli podezření z vlastizrady. Exprezident se nicméně domnívá, že jeho případ je vykonstruovaný na pokyn současného prezidenta Volodymyra Zelenského s cílem umlčet opozici, informuje agentura Reuters.

„Pokud se mě ptáte, jestli si myslím, že budu zatčen, tak určitě ne. Není pro to žádný důvod. Vracím se bojovat za Ukrajinu, ne bojovat se Zelenským,“ řekl Porošenko novinářům na nedělní tiskové konferenci ve Varšavě, kde byl na návštěvě.

Kromě podezření z vlastizrady je Porošenko vyšetřován z financování terorismu a z vytvoření teroristické organizace. Úřady jej podezírají, že ještě před zvolením prezidentem se dohodl – i s lidmi z nejvyššího vedení Ruska – na nákupu uhlí za 1,5 miliardy hřiven (asi 1,16 miliardy Kč) z území ovládaného proruskými separatisty v oblasti Donbasu na východě země. Tento nákup zvýšil podle vyšetřovatelů závislost ukrajinské energetiky na Rusku a separatistech, ztížil diverzifikaci energetických zdrojů a podkopal hospodářskou bezpečnost státu.

Generální prokuratura v prosinci požádala soud o zatčení Porošenka s možností složení kauce ve výši jedné miliardy hřiven (771 milionů Kč).

Zelenského vláda se od vyšetřování distancovala a uvedla, že prokuratura a soudy jsou nezávislé. Porošenka obvinila, že si myslí, že stojí nad zákonem.

Západní diplomaté vyzvali před Porošenkovým příjezdem na Ukrajinu k jednotě. Ta je podle nich zvlášť potřebná v době, kdy má Západ čím dál větší obavy z ruské invaze na Ukrajinu. Zdůvodňuje to tím, že Moskva soustředila u hranic se svým sousedem množství vojsk a techniky. Rusko ale odmítá náznaky, že se chystá zaútočit. Opakovaně také upozorňuje, že na svém území si může vojska přesouvat, kam chce.

„Domnívám se, že v této době je víc než kdy dřív nutné, aby političtí vůdci Ukrajiny ukázali jednotu a vyhnuli se činům, které by mohly rozdělovat,“ napsala v sobotu na Twitteru britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová.

Bohatý podnikatel Porošenko byl zvolen do čela prozápadní ukrajinské vlády v roce 2014, když demonstranti v Kyjevě svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Zelenskyj Porošenka porazil ve volbách v roce 2019, když slíbil vypořádat se s korupcí a vlivem oligarchů v zemi.

Reklama

Doporučované