Hlavní obsah

Porošenko se kvůli summitu NATO opřel do Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Петро Порошенко

Ukrajinský exprezident Petro Porošenko na snímku z letošního června.

Reklama

Do Kyjeva se vrátila politika. Ukazuje to přestřelka po summitu NATO ve Vilniusu. Vládu za „nedostatečné výsledky“ zkritizoval exprezident Petro Porošenko.

Článek

Když začala invaze a Rusové na Ukrajinu útočili ze třech světových stran, dohodly se hlavní ukrajinské politické síly, že není čas na spory. Po bezmála roce a půl od ruského vpádu je už situace, zdá se, jiná.

Lídr opoziční Evropské solidarity, poslanec a exprezident Petro Porošenko ve čtvrtek v parlamentu kritizoval výsledky summitu NATO. Ten se konal v úterý a ve středu v litevském Vilniusu.

Ukrajina na summitu nedostala od NATO pozvánku ke vstupu do Aliance, ale lídři se dohodli na tom, že bude členem Severoatlantické aliance po splnění blíže neupřesněných podmínek.

„Celá země poslední dva dny čekala na výsledek z Vilniusu. Nechápu, v čem ti, kdo tvrdí, že byl Vilnius pro Ukrajinu úspěchem, vidí vítězství,“ prohlásil Porošenko.

„Bohužel včerejší Vilnius připomínal Vilnius z roku 2013, kdy Ukrajina nepodepsala asociační smlouvu s Evropskou unií, kterou jsem podepsal hned poté, co jsem byl zvolen prezidentem,“ dodal. Porošenko byl hlavou státu v letech 2014 až 2019.

Narážel tak na unijní summit, na kterém tehdejší prezident Viktor Janukovyč odmítl podepsat základní dokument na cestě k postupné integraci do EU. Ukrajinci to považovali za zradu, které vedla k revoluci na Majdanu, úprku Janukovyče a následně řetězci událostí vedoucímu k válce o Donbas.

Prezidenta Volodymyra Zelenského opoziční lídr Porošenko adresně nekritizoval, mluvil však o korupci a o potřebě reformy soudnictví, nutnosti ochrany parlamentní demokracie, lidských práv a svobody médií.

Prohlásil také, že jediným, kdo přispívá ke skutečné euroatlantické integraci Ukrajiny, jsou ukrajinští vojáci na frontě. Úřady Porošenko vyzval, aby do příštího summitu NATO ve Washingtonu splnily podmínky pro členství Ukrajiny v Alianci.

Jak si vedl český prezident Petr Pavel na summitu NATO?

Summit NATO byl úspěšný navzdory obrovským očekáváním, domnívá se analytička Pavlína Janebová. Očekávat stanovení termínu pro přijetí Ukrajiny do Aliance podle ní nebylo realistické, řekla Seznam Zprávám.

Sám prezident Zelenskyj ve středu ve Vilniusu přivítal oznámení aliančních zemí o nových balících vojenské podpory či dohodu o zrychlení budoucího přístupového procesu do Aliance. Řekl ale, že jako ideální výsledek by si představoval pozvánku do NATO.

Na Porošenkovu kritiku už odpověděl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Tvrdí, že dohody o Ukrajině uzavřené na summitu ve Vilniusu kritizovaly ve světě pouze Rusko a Maďarsko.

„Na Ukrajině je kritizuje Petro Porošenko. A během toho, co zaznívá tato kritika, realizují se dohody prezidenta Zelenského z Vilniusu o nových dodávkách zbraní a vybavení nezbytných pro ukrajinské ozbrojené síly,“ cituje RBC Kulebu.

„Ukrajina si ve Vilniusu spolu s partnery zkrátila cestu do NATO zrušením Akčního plánu členství. Ustanovila se Rada Ukrajina-NATO, poprvé jsme seděli u stolu se spojenci nikoli jako partner, ale jako budoucí člen Aliance,“ vyjmenoval Kuleba.

Podle polského deníku Rzeczpospolita politická „přestřelka“ nasvědčuje tomu, že debata na Ukrajině bude čím dál tím vzrušenější.

Letos na podzim se měly v zemi konat parlamentní volby, které se ovšem musí odložit až na dobu po skončení válečného stavu. To se týká i prezidentských voleb, jež by za normálních okolností měly proběhnout příští rok na jaře.

Reklama

Doporučované