Hlavní obsah

„Poskytli jste prostor lžím.“ CNN na pranýři, protože dala prostor Trumpovi

Foto: Profimedia.cz

Exprezident USA Donald Trump (ilustrační snímek).

Reklama

Donald Trump v debatě CNN znovu šířil lži o volbách z roku 2020 nebo zpochybňoval verdikt newyorské poroty. Moderátorka například nevyvrátila jeho tvrzení, že demokraté chtějí povolit potraty až do devátého měsíce těhotenství.

Článek

V noci na čtvrtek se bývalý prezident USA Donald Trump zúčastnil debaty, kterou pořádala jeho neoblíbená americká televize CNN. Konala se ve státě New Hampshire, důležitém během primárek i samotných voleb, a byla tradičně bouřlivá. Trump událost ovládl a během debaty se hojně vracel k myšlenkám a tezím, které prosazoval v době, kdy mu končil první prezidentský mandát.

Odmítl říct, zda by podle něj Ukrajina měla zvítězit v boji proti ruské agresi. Bagatelizoval hrozící platební neschopnost americké vlády a pronesl řadu lží a nepravd o svých právních problémech. Prý stále věří, že při prezidentských volbách v roce 2020 došlo k podvodům, což vyvrátily i soudní verdikty, v některých případech vynesené i soudci, jež jmenoval sám Trump.

Kritika Trumpa

Řada lidí, zejména zúčastněných podporovatelů, vnímala Trumpovo vystoupení v debatě jako úspěch, zejména proto, že působil silně a sebevědomě a že vystoupení s takovou sebejistotou u amerického exprezidenta dlouho vidět nebylo. Značnou část jeho vyjádření doprovázel nadšený jásot fanoušků.

Dav republikánských voličů se smál a jásal, zejména když Trump zesměšňoval rozhodnutí poroty, která ho tento týden v New Yorku shledala vinným ze sexuálního obtěžování (více zde), nebo když označil někdejší demokratickou vůdkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou za „bláznivou ženskou“, napsal The Guardian.

Diváci se smáli, i když Trump označil moderátorku Kaitlan Collinsovou za „protivnou“.

Volba amerického prezidenta se opět blíží

Po osmdesátce začínají lidem viditelně upadat fyzické funkce, Joe Biden se přesto cítí na další boj o Bílý dům. Geriatrička Eva Topinková jeho rozhodnutí nepovažuje za rozumné, byť připouští, že i stav seniorů je individuální.

Z druhé strany politického spektra ale přece jenom zaznívala kritika. Současný americký prezident Joe Biden na twitteru napsal: „Je to jednoduché, přátelé. Chcete, aby to takhle bylo další čtyři roky? Pokud ne, přispějte na naši kampaň.“

Ani publicisté ze samotné CNN na Trumpovi nenechali nit suchou. „Od úvodní otázky až po poslední komentář Trump kňučel, naříkal a stěžoval si. Trumpova slova nepochybně nadchnou jeho voličskou základnu, ale stejně tak mohou motivovat voliče, kteří jsou proti němu. A nic nenasvědčuje tomu, že by udělal dost pro to, aby si získal nezávislé voliče,“ napsal politický komentátor CNN Paul Begala.

Zvládla CNN Trumpa ukočírovat?

Agentura AP poznamenala, že to bylo poprvé po letech, co Trump čelil otázkám redakce, která stojí „mimo přátelské území konzervativních médií“. Trump se v CNN naposledy objevil v roce 2016. Skutečnost, že mu CNN nyní poskytla hlavní vysílací čas, mnozí Trumpovi odpůrci předem kritizovali.

Někteří se ptali, zda se stanice chce posunout doprava či zda je správné dát takovou platformu někomu, kdo konstantně lže nebo kdo vyzval k útoku na Kapitol. Jiní toto rozhodnutí obhajovali s tím, že Trump je významnou politickou osobností a že hlavní republikánský kandidát do prezidentských voleb si tento mediální prostor zaslouží.

Kritika se ale kvůli způsobu vedení debaty a prostoru, který Trump dostal, aby šířil lži a dezinformace, snesla i na samotnou CNN.

Moderátorka Collinsová se sice za běhu pokoušela ověřovat fakta, která Trump uvádí. Byla ale ve velmi těžké pozici a některé myšlenky, které jí Trump podsouval, uvést na pravou míru nedokázala, napsala agentura AP.

Z USA

Americká metropole se chystá zakázat diskriminaci na základě hmotnosti. Mnozí lidé tento krok vítají a těší se, že budou mít konečně zastání. Jiní s ním nesouhlasí a tvrdí, že je nový zákon staví do role obětí.

Kritici poukazují například na její neschopnost opravit nebo zpochybnit Trumpovy výroky o potratech, včetně tvrzení, že demokraté podporují potraty v devátém měsíci těhotenství a zabíjení dětí po jejich narození.

„Je načase, aby zodpovědní novináři v tisku a televizi (…) odmítli poskytovat platformu lžím a vulgaritám pana Trumpa,“ kritizoval pro The New York Times (NYT) politický expert Jim Linsell.

Vedení CNN rozhodnutí uspořádat debatu s Donaldem Trumpem hned den nato naopak obhajovalo. Šéf CNN Chris Licht podle Guardianu ocenil „mistrovský výkon“ moderátorky Kaitlan Collinsové, která se „před rozvášněným republikánským publikem snažila vypořádat s Trumpovými lžemi a urážlivými komentáři“.

The Guardian ale tvrdí, že s průběhem debaty nebyla spokojena ani celá řada zaměstnanců CNN. „Jen těžko lze pochopit, jak Americe posloužila přehlídka lží, kterou ve středu večer odvysílala CNN,“ napsal na svém blogu reportér amerického média Oliver Darcy.

Collinsová podle Darcyho sice opakovala, „že pro lži, které na pódiu šířil, neexistují žádné důkazy“, Trump ji ale často ignoroval a i přes její protesty „vypouštěl mnoho dezinformací, kterým značná část republikánů i nadále věří“.

„Během několika minut Trump začíná odmítat výsledek voleb. Kaitlan Collinsová nabízí odpověď. Trump ji zcela ignoruje a znovu se pouští do popírání voleb. Gratuluji CNN, že mu poskytla platformu k propagaci jeho lží v celostátní televizi,“ napsal na twitteru politický komentátor Brian Tyler Cohen.

Sám Trump přitom podal na podzim na CNN žalobu pro pomluvu. Televize podle něj používala termín „velká lež“, a to v souvislosti s Trumpovým tvrzením, že volby v roce 2020 byly zmanipulované. CNN ho tím prý chtěla „očernit a politicky dorazit“.

„Válku bych ukončil za 24 hodin“

A co všechno kontroverzního Trump ve vysílání CNN prohlásil? Bývalý americký prezident například znovu přišel s tvrzením, že by v případě návratu do Bílého domu ukončil válku na Ukrajině za 24 hodin. Jak by to dokázal, ale neuvedl.

Co se týče vojenské podpory Kyjeva, byla jeho odpověď vyhýbavá, přičemž podle CNN uvedl nepravdivý údaj o výši americké finanční podpory Ukrajině. Trump také neodpověděl na otázku, zda chce, aby Ukrajina válku vyhrála. „Chci, aby přestali umírat všichni… Rusové i Ukrajinci,“ uvedl.

Značná část pořadu byla věnovaná dění kolem minulých prezidentských voleb včetně vpádu Trumpových stoupenců do sídla Kongresu 6. ledna 2021. Násilnosti následovaly poté, co poražený republikán odmítl uznat vítězství demokrata Joea Bidena a dva měsíce burcoval své podporovatele pomocí výmyslů o rozsáhlých podvodech s hlasy.

Podívejte se

Na mexicko-americké hranici vládne chaos. Do USA v posledních dnech míří desetitisíce migrantů. Chtějí se vyhnout novým pravidlům, která tam brzy vejdou v platnost. Další táboří v pohraničí a vyčkávají, co změna přinese.

Lži o „zmanipulovaných“ volbách Trump opakoval i v debatě CNN, zatímco se moderátorka Kaitlan Collinsová nepříliš úspěšně snažila poukázat mimo jiné na to, že i lidé z Trumpova volebního štábu uváděli, že volby proběhly spravedlivě.

Trump řekl, že by velmi pravděpodobně udělil milost „velké části“ lidí odsouzených za účast na povolebních násilnostech v Kapitolu.

Exprezident také popřel, že na začátku roku 2021 žádal šéfa voleb ve státě Georgia, aby pro něj „našel“ tisíce nových hlasů, přestože jsou jeho slova zaznamenaná v nahrávce, která unikla do médií.

„Nežádal jsem je, aby něco našli,“ řekl v debatě Trump. Na závěr pořadu pak odmítl slíbit, že bude akceptovat výsledky prezidentských voleb v roce 2024. Prý by tak učinil jen v případě, že volby bude považovat za „čestné“.

Trump sexuálně zneužil novinářku, rozhodl soud

Debata se konala krátce poté, co porota v New Yorku rozhodla, že Trump před téměř 30 lety sexuálně zneužil bývalou novinářku Jean Carrollovou. Exprezident se k této kauze v CNN vyjádřil, ale vinu popřel. Znovu prohlásil, že Carrollovou nezná a nemá ani tušení, kdo to je.

Jak probíhal Trumpův soud?

Donald Trump měl sexuálně obtěžovat novinářku Jean Carrollovou v 90. letech v New Yorku. Porota přiznala novinářce, která bývalého prezidenta USA žalovala, odškodné ve výši pěti milionů dolarů. Trump verdikt označil za „skandál“.

Zdůraznil, že se s touto ženou nikdy nesetkal, přestože existuje nejméně jedna fotografie z 80. let, na které jsou vedle sebe. Trumpovi přitom byla fotografie během procesu ukázána.

Carrollová Trumpa žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Porota dospěla k závěru, že znásilnění nelze prokázat, ale že Trump Carrollovou sexuálně zneužil.

Exprezident tato obvinění od počátku označuje za vymyšlená. Ve vysílání CNN dodal, že si nemyslí, že by ho tento verdikt diskvalifikoval v jeho úsilí stát se prezidentem ani že by rozsudek mohl mít vliv na ženy-voličky.

V návaznosti na úterní verdikt poroty, která mu uložila zaplatit pět milionů dolarů, se Trump podle webu Politico obrátil na newyorský odvolací soud. Deník The New York Times ve čtvrtek také napsal, že Carrollová by mohla na Trumpa podat kvůli jeho výrokům v debatě novou žalobu.

Reklama

Doporučované