Hlavní obsah

Nepropásněte poslední šanci na ojedinělé pozorování komety

Foto: Profimedia.cz, NASA

Snímek komety C/2022 E3 (ZTF) ze 6. ledna

Reklama

Nastává čas největšího přiblížení komety C/2022 E3 (ZTF) k Zemi. Její jasnost na noční obloze je na hraně viditelnosti pouhým okem. Kdo ji chce vidět, měl by být dál od větších měst a vzít si raději alespoň malý dalekohled.

Článek

Několikadenní nejlepší období pro sledování komety C/2022 E3 (ZTF) pouhým okem se rychle chýlí ke konci. Zhruba po 50 tisících letech proletí kometa nejblíž kolem Země právě dnes. Brzy však její záři už přes svit Měsíce nepůjde vidět a pak už bude příliš daleko.

„Z tmavých míst šla kometa pouhým okem pozorovat už asi týden před dnešním nejbližším průletem a teoreticky by to mělo být stejné i týden po něm. Kvůli blížícímu se úplňku to tak ale nebude, takže dnes a zítra je v podstatě poslední šance,“ řekl Seznam Zprávám tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Bezměsíčná obloha sice znovu nastane od 8. února, to už ale bude záře komety slábnout a bez dalekohledu ji s největší pravděpodobností spatřit nepůjde.

Co lze vidět?

Astronomové v případě komety C/2022 E3 (ZTF) už dopředu avizovali, že zřejmě nepředvede podobnou podívanou jako například poslední nepřehlédnutelná kometa Neowise v roce 2020. Ta zářila velmi jasně a dobře vidět byl i její dlouhý ohon. Zelená kometa C/2022 E3 (ZTF) vypadá spíš jako rozmazaná hvězda.

Jelikož je kometa přesně na hranici viditelnosti okem, musí pozorovatelé buď vyhledat dobré místo na pozorování, nebo mít alespoň malý dalekohled (triedr).

Podle mapy světelného znečištění jsou vůbec nejlepší místa k pozorování noční oblohy v Česku Šumava, Beskydy, Jizerské hory, Podyjí, Manětínsko či České Švýcarsko.

Mapu světelného znečištění Česka si můžete prohlédnout zde.

Co se týče polohy na obloze, Suchan doporučuje hledat kometu „mezi Velkým a Malým vozem napravo pod Polárkou“. Odtud bude ledový vesmírný objekt pokračovat v cestě k souhvězdí Vozky. Ideální bude pozorovat až ve druhé polovině noci nebo ráno, kdy už bude Měsíc pod obzorem.

Kometa svou jasností podle Suchana nakonec nezklamala ani nenadchla. Průlet kolem Slunce kometu výrazněji nerozjasnil, ale zároveň oproti dřívějším pozorováním ani nepohasla.

Pohled na kometu vlastním okem je podle Suchana obecně poměrně vzácný jev. „Člověku se může povést vidět pouhým okem zhruba tak jednu jasnou kometu za desetiletí,“ řekl popularizátor astronomie s tím, že samozřejmě záleží, jestli člověk takové pozorování aktivně vyhledává.

Své jméno kometa dostala podle systému dalekohledů Zwicky Transient Facility (ZTF), který ji objevil loni v březnu. Že se k Zemi přibližuje podruhé po 50 tisících letech, vědci odhadují na základě výpočtu délky její dráhy.

Reklama

Doporučované