Hlavní obsah

Přes nebezpečný úsek cesty do USA přešel rekordní počet migrantů

Foto: Profimedia.cz

Během neděle a pondělí přešly přes oblast Darién téměř dva tisíce lidí.

Reklama

Počet migrantů, kteří přešli nebezpečný region Darién na hranicích Panamy a Kolumbie, dosáhl nového rekordu. Lidé pocházejí z Jižní Ameriky, Karibiku či Asie. Úřad OSN pro uprchlíky volá po rychlé reakci.

Článek

Zástupkyně ředitele panamského úřadu pro migraci Maria Isabela Saraviaová oznámila médiím, že v pondělí byl překonán dosavadní rekord v počtu migrantů, kteří prošli regionem Darién při cestě do své cílové zastávky - Spojených států, z roku 2022.

Loni byl stanoven rekord na počtu více než 248 tisíc lidí za rok. Nyní je počet transferujících migrantů o více jak 600 lidí vyšší, a to do konce roku zbývá ještě pět měsíců. Odborníci na migraci se domnívají, že by počet migrantů v tomto roce mohl překonat hranici 400 tisíc lidí.

Kolem 20 procent migrantů, kteří se na nebezpečnou cestu vydají, jsou děti a dospívající mladší 18 let. Z tohoto počtu je přes polovinu dětí mladších pět let.

Saraviaová také oznámila, že poslední tři roky významně překonaly počet migrantů přecházejících oblast deštného pralesa na hranicích Panamy a Kolumbie, než tomu bylo v předešlých 11 letech.

Nejvíce migrantů pochází z Venezuely a Haiti. Najdou se mezi nimi také lidé z Kolumbie, Ekvádoru nebo migranti ze zámoří, například z Afghánistánu nebo Číny.

Cesta je pro migranty velmi nebezpečná

Guardian informoval o obavách lidskoprávních skupin, že v regionu hrozí kvůli zvýšenému počtu migrantů humanitární krize. Vyzývají tedy OSN, aby situaci pomohla vyřešit. „Přírodní podmínky a organizovaný zločin představují obrovské riziko pro migranty a vyžadují sjednocenou reakci,“ řekla Guardianu Michele Klein Solomon, regionální ředitelka Mezinárodní organizace pro migraci (MOM). „Je naší povinností, nejen Panamy, abychom těmto lidem nabídli humánní a udržitelné řešení jejich těžké situace,“ dodala.

Mnoho migrantů 10denní přechod přes území nepřežije. Hlavními příčinami smrti je džungle samotná nebo útoky ozbrojených skupin.

Většina z nich je už na začátku cesty podvyživená a nedostatečně vybavená, a tak se i drobná onemocnění mohou v průběhu cesty změnit na životu nebezpečná.

Podle informací MOM v minulém roce cestu přes region Darién nepřežilo 36 lidí. Číslo je ale stoprocentně vyšší, protože neexistuje způsob, jak počet úmrtí důkladně zdokumentovat. Migranti, kteří přechod zvládnou, popisují, jak podél celé cesty leží mrtvá těla.

Situaci chtějí státy řešit společnými kroky

I přesto však počet migrantů, kteří regionem projdou, roste. Můžou za to rostoucí socioekonomické rozdíly v regionu a politická situace ve startovních zemích. „K migraci lidi nutí řadu propojených faktorů, jako omezování lidských práv nebo rostoucí násilí,“ řekl Guardianu ředitel Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky pro americký světadíl José Samaniego.

Úřad OSN se intenzivně snaží pomáhat panamské vládě čelit migrační krizi tím, že do regionu dodává jídlo, staví přístřeší a zaručuje zdravotnickou péči. Přesto jeho zástupci zdůrazňují, že je důležitá společná reakce států. „Státy v regionu musí postupovat společně, aby došlo ke zlepšení situace,“ řekl zástupce Úřadu OSN pro uprchlíky v Panamě.

Pracovat s ostatními státy se rozhodly i Spojené státy. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost v dubnu spustilo program ve spolupráci s kolumbijskou a panamskou vládou s cílem omezit migraci přes nebezpečný region. Chtějí toho dosáhnout tím, že rozšíří množství způsobů, jak se legálně dostat do země. Stále však nebyly doladěny detaily nové imigrační politiky USA.

Reklama

Doporučované