Hlavní obsah

Přežil popravu. Teď na něm chtějí úřady v USA vyzkoušet novou metodu usmrcení

Foto: Profimedia.cz

Kenneth Smith čeká na smrt od konce 80. let.

Reklama

aktualizováno •

Osmapadesátiletý vězeň, který sedí v cele smrti, před necelým rokem přežil popravu, když se ho úřady neúspěšně pokusily usmrtit injekcí. Teď na něm chtějí ozkoušet metodu, kterou dosud nikdy nepoužily.

Článek

Kenneth Smith, který byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti, přežil před devíti měsíci svou vlastní popravu. Alabamským orgánům se tehdy nepodařilo do něj správně vpravit smrtící injekci. „Smith byl podroben nesnesitelné bolesti podobající se mučení,“ tvrdí jeho právníci.

Teď chtějí alabamské orgány na Smithovi ozkoušet metodu popravy, která dosud nebyla nikdy použita při soudních popravách a kterou veterináři považují za nepřijatelnou formu eutanazie zvířat – usmrcení dusíkem. Na jeho případ upozornil deník The Guardian.

Alabamský generální prokurátor požádal nejvyšší soud, aby stanovil termín, ve kterém mohou provést Smithovu popravu pomocí neozkoušené metody. Pokud uspěje, Alabama se stane prvním americkým státem, který usmrtí vězně čistým dusíkem.

Při této metodě je kyslík, který vězeň dýchá, nahrazen dusíkem. Během několika minut se výrazně sníží hladina kyslíku v mozku a dalších životně důležitých orgánech a vězeň se začne dusit.

Podle expertů na trest smrti se jedná v podstatě o experiment na lidech. Problematický je podle nich také výběr vězně, na kterém chtějí techniku poprvé vyzkoušet, vzhledem k tomu, že Smith před necelým rokem zažil neúspěšnou popravu. Lze to podle nich chápat jako dvojí porušení osmého dodatku o ochraně proti „krutým a neobvyklým trestům“.

Osmapadesátiletý Smith byl v roce 1988 odsouzen za vraždu Elizabeth Sennettové. Provedl ji na objednávku jejího manžela, zadluženého pastora, který chtěl získat manželčinu pojistku. Za vraždu Smithovi zaplatil tisíc dolarů.

Porota tehdy v poměru 11:1 odhlasovala, aby Smith dostal doživotní trest. Soudce se jej ale nakonec rozhodl poslat do cely smrti.

V roce 2022 se stal Smith jedním ze tří alabamských vězňů odsouzených k trestu smrti, kteří zažili neúspěšné usmrcení injekcí, když se mu hodiny marně snažili zavést nitrožilní linku, kterou by do něj napumpovali léky.

„Alabama už jednou Kennetha Smithe mučila, když ho připoutala a více než hodinu do něj bodala jehlami v neúspěšném pokusu ho zabít. Je překvapivě bezohledné a kruté pokusit se o to znovu pomocí nevyzkoušené metody popravy, která má všechny předpoklady způsobit strašné utrpení,“ okomentovala rozhodnutí alabamských úřadů Maya Foaová, výkonná ředitelka skupiny Reprieve, která se zabývá lidskými právy.

Trest smrti v USA

Trest smrti neboli nejvyšší trest, či také absolutní trest, je trest, který předpokládá usmrcení (neboli popravu) člověka odsouzeného za trestný čin, za který je dle platného trestního práva možné tento trest uložit (v dřívějších dobách byly takovéto trestné činy nazývány hrdelními zločiny).

Vzhledem ke své definitivnosti (nemožnosti jakékoli nápravy po jeho vykonání) se jedná o trest velmi kontroverzní. Jeho zastánci uvádějí, že se jedná o jediný spravedlivý trest za vraždu a jiné závažné zločiny, znemožňuje recidivu a má významné odstrašující (preventivní) účinky. Odpůrci upozorňují, kromě morálních argumentů souvisejících s právem každého na život, především na nebezpečí justičního omylu, který je v tomto případě nenapravitelný, zneužití trestu smrti k justiční vraždě, zpochybňují odstrašující účinek trestu smrti a tvrdí, že poprava je dražší než doživotní vězení.

V průběhu 19. a 20. století byl trest smrti postupně zrušen ve většině evropských a jihoamerických států. Mezi zeměmi, které ho i nadále praktikují, jsou mj. některé ze států ve Spojených státech amerických a Čínská lidová republika. Z evropských zemí praktikuje trest smrti pouze Bělorusko.

Zdroj: wiki

Podle ní je nově zveřejněný alabamský protokol o popravě dusíkem „znepokojivě vágní“. „Úřady zjevně nevědí, co dělají, a doufají v to nejlepší. Stát zachází s člověkem jako s pokusným králíkem v laboratoři a nazývá to spravedlností,“ tvrdí Foaová.

Usmrcení dusíkem schválily jako metodu popravy tři americké státy: Alabama, Mississippi a Oklahoma. Jako alternativa ke smrtícím injekcím se poprvé objevilo v roce 2015 v Oklahomě.

Aktualizovali jsme o fakta o trestu smrti v USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované