Hlavní obsah

Při migraci loni zemřelo 8565 lidí, nejvíce za deset let záznamů

Foto: Gene Isenko, Shutterstock.com

Nejvíce lidí přišlo o život při snaze překonat Středozemní moře. Ilustrační fotografie

Reklama

V minulém roce zemřelo kvůli snaze dostat se do jiné země nejvíce lidí za posledních deset let. Polovina migrantů, kteří přišli o život, utonula.

Článek

Během loňského roku na migračních trasách po celém světě zemřelo nejméně 8565 lidí, což je nejvíce za deset let záznamů, uvedla dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Ve srovnání s rokem 2022 stoupl počet úmrtí o 20 procent. Nejvíce lidí přišlo o život při snaze překonat Středozemní moře, uvedla IOM, která je součástí OSN.

Organizace údaje zveřejnila u příležitosti deseti let od založení projektu Missing Migrants (Pohřešovaní migranti), který tvoří seznamy lidí ztracených po celém světě ve snaze dostat se do jiné země. IOM upozorňuje, že legální migrační trasy jsou stále poměrně málo početné, a tak tisíce lidí každý rok riskují své životy.

Mezi migranty, kteří loni přišli o život, jich více než polovina utonula. Devět procent jich zahynulo při dopravních nehodách a sedm procent úmrtí je spojených s násilnými činy, píše s odkazem na zprávu IOM agentura AFP.

„Tato děsivá čísla shromážděná v rámci projektu Missing Migrants jsou také připomínkou, že se musíme znovu zavázat k větší aktivitě, která dokáže zajistit bezpečnou migraci pro všechny, aby za deset let lidé nemuseli riskovat svůj život při hledání lepšího života,“ uvedl zástupce generálního ředitele IOM Ugochi Daniels.

Reklama

Doporučované