Hlavní obsah

Prigožin je pod tlakem. Putin mu vzkázal, že se žoldáci musejí podřídit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin a Vladimir Putin na archivním snímku.

Reklama

Šéf vagnerovců odmítl podepsat kontrakt s ruským ministerstvem obrany. Prezident Putin ale prohlásil, že soukromé armády je třeba regulovat zákonem a že smlouvy s ministerstvem uzavřít musejí.

Článek

Zakladateli žoldácké Vagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi poprvé hrozí, že se ocitne v přímém sporu s Vladimirem Putinem. Ruský prezident se fakticky vyslovil pro to, aby vagnerovci přišli o svoji dosavadní autonomii.

Dosud se mocenský konflikt omezoval na úroveň mezi Prigožinem a vedením ministerstva obrany. Šéf vagnerovců, který je proslulý svým hrubiánstvím, si nebral servítky a opakovaně veřejně peskoval úřad i ministra Sergeje Šojgua za nekompetentnost při vedení bojů na Ukrajině nebo za nedostatečné zásobování zbraněmi.

Poslední spor se týká uzavření kontraktu, který chce Šojgu uzavřít se všemi soukromými vojenskými jednotkami. Argumentuje hlavně tím, že žoldáci díky smlouvě budou mít nárok na stejné sociální zabezpečení jako normální vojáci. Prigožin kontrakt přesto rezolutně odmítl. S jeho podpisem by se totiž nejsilnější soukromá armáda musela podřídit velení ministerstva.

V úterý však do sporu vstoupil Putin, který dosud hádky mezi vagnerovci a ministerstvem nekomentoval. Nyní se prezident poprvé vyjádřil, a přestože vagnerovce přímo nejmenoval, jasně se postavil za jejich podřízení. Prohlásil, že fungování soukromých armád je třeba ošetřit zákonem a že všechny tyto skupiny musejí podepsat smlouvu s ministerstvem obrany.

„Požádal jsem poslance Státní dumy a ministerstva obrany, aby vše uvedli do souladu se zdravým rozumem, se zavedenou praxí a zákonem,“ řekl Putin na setkání s ruskými válečnými zpravodaji a dodal, že všichni obránci vlasti by měli být v rovnoprávném postavení. Podle prezidenta je také nutné uzavřít smlouvy se všemi „dobrovolnými spolky“.

Co říká o Prigožinovi analytik

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin získal aureolu muže, který jako jediný dosahuje ve válce na Ukrajině reálných výsledků, řekl pro Seznam Zprávy rusista a politolog Karel Svoboda. Přečtěte si celý rozhovor:

Prigožin na Putinův pokyn zatím nereagoval. Pokud by se dál vzpíral podpisu smlouvy, postavil by se tentokrát samotnému prezidentovi.

Smlouvu s ministerstvem už uzavřel i jeho dřívější spojenec, uskupení Achmat blízké čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi.

Putin a Prigožin jsou přitom staří známí. Poznali se v 90. letech minulého století v Petrohradu, kde nynější prezident začínal politickou kariéru. Prigožin ve městě provozoval luxusní restauraci, v níž později hostil i prezidentské návštěvy.

Foto: Kremlin.ru/video, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin na setkání s válečnými zpravodaji 13. června 2023.

V poslední době se spekuluje o tom, zda se šéf vagnerovců nevymkl kontrole Kremlu a nemá ambice Putina nahradit coby hlava státu. Na druhou stranu podle některých analytiků nelze úplně vyloučit, že je celý spor Prigožina s ministerstvem obrany účelový.

Současně se také řeší vztah mezi Putinem a Šojguem. V úterý se ve zpravodajství objevilo video, na kterém prezident dává najevo od svého ministra odstup.

Reklama

Doporučované