Hlavní obsah

Prigožin řekl Kremlu ne. Nepodráží armádu, ale neschopné velení, věří Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Jevgenij Prigožin, šéf vagnerovců. Fotografie vystřižená z videa, které zveřejnil na síti VKontakte v červnu 2023.

Reklama

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin získal aureolu muže, který jako jediný dosahuje ve válce na Ukrajině reálných výsledků, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy rusista a politolog Karel Svoboda.

Článek

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že všechny „dobrovolnické skupiny“, které bojují na straně Ruska, musejí s úřadem do konce měsíce podepsat smlouvu a začlenit se do armády. Šéf Vagnerovy skupiny, která se na ukrajinském bojišti ukazuje jako jedna z nejefektivnějších ruských složek, však ministrovi obrany Sergeji Šojguovi obratem vzkázal: „Nic se podepisovat nebude.“

Vagnerovci jsou podle svého zakladatele Jevgenije Prigožina dobře začleněni do celkového systému, svoje operace koordinují s generály a skupina má vysoce efektivní strukturu. „Šojgu nedokáže správně řídit vojenská uskupení,“ reagoval Prigožin s tím, že jím vedená soukromá armáda je plně podřízená zájmům Ruska.

Rusista Karel Svoboda z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy míní, že Prigožin ve svém tažení proti armádním špičkám není bez šancí. Jeho obraz v očích ruské veřejnosti stoupá. „Prigožin má pro spoustu lidí aureolu nezávislého muže, který bojuje proti totálně neschopné a zkorumpované mašinerii,“ řekl Svoboda na okraj rozhovoru, který poskytl redakci Seznam Zpráv.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin odmítl podepsat smlouvu s ministerstvem obrany. Vysvětlujete si příkaz ministra obrany Šojgua jako snahu dostat vagnerovské žoldnéře pod kontrolu?

To je naprosto jednoznačné. Šojgu se snaží o to, aby se zbavil Prigožina a dostal pod svoji kontrolu jednotky, které jsou funkční. Problém ale spočívá v tom, že Prigožin vládne svým mužům dost jednoznačně a linka, že patří-li někdo k vagnerovcům, musí proto do armády, není vůbec jasná. Prigožin se tomu bude bránit a myslím, že bez šancí není. Je to dost výbušná věc, protože když se vojáci vzbouří, ruská armáda s nimi bude těžko něco dělat.

Jak byste zhodnotil postavení Šojgua a Prigožina v hierarchii ruského vedení? Kdo má k Putinovi blíž?

Blíž k němu má logicky Šojgu, protože je součástí oficiálních struktur. Myslím ale, že jeho pověst hodně utrpěla neúspěchy v průběhu tažení. Naopak Prigožin, který stojí mimo tyto struktury (vagnerovci nejsou součástí armády), získal pověst jediného člověka, který dosahuje reálných výsledků. To se odráží i v žebříčcích popularity, kde Prigožin poměrně stoupá.

Putina sice neohrožuje, Rusové mu ale dávají k dobru, že oproti armádě, která vyrazila na Kyjev jak alegorické vozy na přehlídku v Kopidlnu, on dosahuje výsledků. To, že jsou za cenu obrovských ztrát a brutálních metod, nikomu příliš nevadí. On byl tím, kdo dobyl Bachmut.

Kadyrovci jako součást ruské armády

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov přistoupil na dohodu, kterou se jeho žoldnéřská skupina Achmat podřídí ruskému ministerstvu obrany. Konkurenční vagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem se poddat odmítli.

Trochu mi už odpovídáte na další otázku: Jak spory armády s vagnerovci vnímá veřejnost a vlivní váleční blogeři?

Velká část z nich stojí na Prigožinově straně. On sám přitom neodmítá celou armádu, jednoznačně pozitivně mluví například o generálu Sergeji Surovikinovi, kterého označuje za schopného a inteligentního člověka a protiváhu Šojgua.

Veřejnost to vnímá tak, že Prigožin nepodráží armádu, ale tepe její neschopné vedení, které může za to, že vojenská kampaň probíhá velmi špatně, pomalu a nedosahuje výsledků. Prigožin má pro spoustu lidí aureolu nezávislého muže, který bojuje proti totálně neschopné a zkorumpované mašinerii.

Prigožin také obviňuje armádu z vyvolávání sporů mezi vagnerovci a kadyrovci. Vysvětlujete si rozbroje mezi nimi jen jako mocenský boj uvnitř silových složek, nebo jsou tam i nějaké spory ideologické?

Ideologie tam myslím není, jsou to spory čistě o zdroje. Kadyrovci jsou perfektně vybavení, jiná věc ale je, jestli někde bojují, nebo ne. Prigožin chce zdroje pro sebe, protože logicky poukazuje na to, že právě vagnerovci vybojovali ty nejtěžší bitvy. „Kde byl problém, tam jste nás posílali, a teď nám nedodáte ani dost munice,“ říká.

Samo o sobě to něco vypovídá o ruských silových složkách. Nedávno vagnerovci zajali podplukovníka ruské armády. Neumím si představit, že by v nějaké normální zemi nějaká skupina zajala poměrně vysokého důstojníka armády a nebyla rozprášena. V Rusku je ale vše zapomenuto a vagnerovci fungují dál.

Portrét

Mluvilo se o něm jako o jednom z možných Putinových nástupců. Do nejužšího okruhu „prezidentových mužů“ patří už přes 20 let. Ministr obrany Sergej Šojgu.

Kadyrov oznámil, že jeho bojovníci smlouvu s ministerstvem obrany podepíší. Stoupne tím jejich důležitost v hierarchii ozbrojených složek?

Nemyslím, že by nějak stoupla, protože důležitost se ze všeho nejvíc ukazuje na bojišti. Kadyrovci se účastnili dobývání Mariupolu, ale nenesli hlavní tíhu bojů, jejich jednotky šly až v druhém sledu. Jejich prestiž je limitovaná tím, že zatím nešli do těch nejtvrdších bojů, podpis smlouvy tedy nakonec v jádru nikoho příliš nezajímá.

Reklama

Doporučované