Hlavní obsah

Svědci popsali poslední pokus Prigožina vrátit se do Putinovy náruče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro: vk.com/concordgroup_official

Někdejší šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin na snímku z letošního června.

Reklama

aktualizováno •

Někdejší šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin měl krátce před vzpourou žoldnéřů, kterou vedl, vystoupit ve Státní dumě. Podle zdrojů serveru The Moscow Times šlo o poslední snahu získat zpět přízeň ruského prezidenta.

Článek

Jen pár hodin před tím, než lídr vagnerovců Jevgenij Prigožin zavelel k tažení na Moskvu, projevil ještě poslední snahu o získání náklonnosti ruského prezidenta. Ve Státní dumě probíhala schůzka předních ruských politiků, na které měl šéf žoldnéřů vystoupit s projevem o neúspěších ministerstva obrany, zjistil server The Moscow Times.

Šlo by tak o jakýsi návrat Prigožina mezi ruskou politickou elitu. Té se totiž se svým rostoucím vlivem paradoxně vzdaloval. V létě ztratil Prigožin kontakt s Vladimirem Putinem kvůli svému veřejnému konfliktu s ministrem obrany Sergejem Šojguem a šéfem generálního štábu Valerijem Gerasimovem. „Dokonce i do těch kanceláří, kde si dříve mohl jen tak otevřít dveře, mu najednou byl vstup zakázán,“ citoval nezávislý server jednoho z ruských vládních úředníků.

„Prigožin potřeboval status, oficiální místo. Podle jeho představ by v takovém případě jeho prohlášení bez cenzury určitě přinesli a položili přímo na Putinův stůl,“ řekl k schůzce z 23. června další zdroj blízký vedení Dumy, který plán Prigožina potvrdil.

Setkání pořádala strana Spravedlivé Rusko, která v té době sympatizovala s aktivitami vagnerovců. Ačkoliv tématem tohoto setkání ruských politiků byla zejména kritika ministerstva obrany a nedostatečného zásobování vojáků, Prigožin byl mezi většinou vnímán jako příliš radikální.

Rostoucí popularita podkopávala Prigožinovi nohy

Se začátkem plnohodnotné invaze na Ukrajinu loni v únoru a zvýšenou rolí vagnerovců na frontě Prigožinův vliv rychle rostl a brzy se stal jednou z nejviditelnějších ruských veřejných osobností.

V červnu 2023 dosáhla jeho popularita podle The Moscow Times u Rusů rekordní úrovně. V žebříčku osobností, kterým ruská veřejnost nejvíce důvěřuje, se podle agentury Romir objevil na pátém místě - po Putinovi, ministru zahraničí, ministru obrany a premiérovi.

Jeho rostoucí vliv a agresivní způsob jednání však vyvolávaly a vyostřovaly konflikty s ruskou armádou i s příslušníky ruské elity.

Sláva a pád Jevgenije Prigožina

Podobně jako Vladimir Putin, i Jevgenij Prigožin začal svou podnikatelskou kariéru a mocenský vzestup v Petrohradě. Poté, co si v mládí odseděl devítiletý trest za loupež a podvod, začal Prigožin podnikat v gastronomii. Nejprve jako prodavač párků v rohlíku, později se z něj ale stal úspěšný restauratér a majitel vyhlášeného petrohradského podniku New Island.

Kremlem kontrolovaná média dostala pak od začátku roku 2023 příkaz omezit četnost zmínek o Prigožinovi, zejména když jeho výroky o nedostatku munice pro vagnerovce byly stále agresivnější. „Putinův kuchař“, jak se Prigožinovi přezdívalo, nešetřil ani nadávkami, uvedl koncem února nezávislý zpravodajský portál Vjorstka.

S tím, jak eskaloval Prigožinův konflikt s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu, upadal i jeho vliv v zákulisí, který byl vždy jednou z karet, na něž mohl sázet.

Prigožin navštívil Státní dumu na jaře, aby si vyžádal povolení promluvit od řečnického pultu. Předseda orgánu Vjačeslav Volodin však jeho žádost odmítl, připomněl nezávislý server Meduza.

„Duma, ačkoli o tom nerozhoduje, mu v jistém smyslu připadala jako příležitost naskočit do posledního vagonu odjíždějícího vlaku,“ řekl listu The Moscow Times zdroj blízký vedení strany Jednotné Rusko.

„Nechtěl získat moc, ale ukázat své schopnosti“

Jen pár hodin po ukončení tohoto zasedání začala vzpoura vagnerovců. Žoldnéři obsadili vojenské velitelství v Rostově na Donu a vyslali kolonu vojáků směrem k Moskvě, dokud Prigožin o 24 hodin později nesouhlasil, že se stáhne.

Kreml po bleskové akci prohlásil, že Prigožin a někteří jeho žoldnéři – kteří se účastnili rovněž některých z nejzuřivějších bitev války na Ukrajině – odejdou do Běloruska, kde měli podle předpokladů cvičit běloruskou armádu.

Připomeňte si, jak Prigožin táhl na Moskvu

Jevgenij Prigožin se svými žoldáky na konci června táhl na Moskvu a žádal, aby ruský ministr obrany Sergej Šojgu a šéf generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov opustili své funkce. Situaci tehdy podcast 5:59 analyzoval s odborníkem na Rusko a Ukrajinu a komentátorem zahraniční redakce Českého rozhlasu Ondřejem Soukupem. Připomeňte si v článku.

Přesně dva měsíce po neúspěšném tažení se nedaleko ruského města Kuženkino zřítilo za nejasných okolností soukromé letadlo, na jehož palubě se podle ruských úřadů nacházel i šéf Vagnerovy skupiny.

„Prigožin zoufale toužil vstoupit do ruské politiky jako legitimní a rovnocenný hráč - a poté, co se mu to nepodařilo hlavním vchodem, se pokusil dostat se tam zadním vchodem,“ okomentoval pro The Moscow Times postavu Prigožina Andrej Kolesnikov, vedoucí pracovník think-tanku Carnegie Endowment for International Peace.

„Jak tajná příprava neúspěšného projevu v Dumě, tak jeho pochod na Moskvu jsou pokusy získat zpět prezidentovu přízeň. Nechtěl převzít moc, ale ukázat své schopnosti. Zvolil si však špatnou cestu a přepočítal se,“ podotkl Kolesnikov.

Reklama

Doporučované