Hlavní obsah

Příliš mnoho turistů. Athénská Akropole zavádí opatření, jak je omezit

Foto: Igor Salnikov, Shutterstock.com

Athénská Akropole zažívá po konci koronavirové pandemie neobvyklý nápor návštěvníků. Archivní snímek.

Reklama

Kvůli ohromujícím davům turistů, kteří navštěvují athénskou Akropoli, zavádějí úřady u památky nová opatření. Odborníci již dříve kritizovali Řecko za to, že nápor návštěvníků památce škodí a dosavadní pravidla tam nefungují.

Článek

2500 let stará athénská Akropole přilákala tuto letní sezonu ohromující davy turistů. Rostoucí počet návštěvníků donutil úřady, aby na nejnavštěvovanějším místě v Řecku zavedly nová opatření, napsal britský deník The Guardian.

Památka zaznamenala významný nárůst návštěvníků v porovnání s lety před pandemií koronaviru. Během minulého měsíce Akropoli denně navštívilo více než 17 tisíc lidí. „Jen v červnu a na začátku července se návštěvnost zvýšila o 80 procent ve srovnání s rokem 2019,“ oznámila řecká ministryně kultury Lina Mendoniová.

Na Akropoli tak bude nově platit systém časových slotů, který omezí dobu, kterou turisté smí u památky strávit, a rozprostře návštěvníky v čase. Změny se dotknou i organizovaných skupin, pro které by měl vzniknout speciální vstup. Novinky budou podle Mendoniové plně zavedené do konce měsíce.

Pracovníci areálu už dříve rozporovali zavedení nových opatření uprostřed turistické sezony, popsala agentura AFP. Podle nich přinesou změny ještě větší chaos.

Akropole v současné době podle nevládní organizace World Heritage Watch (WHW) postrádá plány na řízení počtu návštěvníků, které požaduje Úmluva o světovém dědictví OSN, jíž je Řecko signatářem. Podle předsedy WHW Stephana Doempkeho je tak památka nadměrnou turistikou ohrožena.

Co je to overturismus?

„Overturismus vzniká na jednoduše dostupných místech. Přispívá k němu také strach z toho, že něco propásneme, který podporují sociální sítě. Ty lze ovšem využít i k osvětě turistů,“ říká expert Jan Lenart.

Před dvěma lety řecké ministerstvo kultury schválilo restaurátorské práce na Akropoli, které zahrnovaly například nový rozsáhlý betonový chodník. Zatímco ministerstvo obhajovalo tuto úpravu zlepšením přístupu pro vozíčkáře a snížením rizika nehod, WHW modernizaci kritizovala. Podle Doempkeho měla za cíl zvýšit počet turistů, a proto byla „naprosto nezodpovědná“.

V poslední době situaci na místě navíc zhoršily velké výletní lodě, které do Athén přivážejí tisíce cestujících.

Podle průvodců lidé stále častěji v horku a bez možnosti schovat se do stínu omdlévají. Jakýkoli zásah je na místě přitom kvůli jeho posvátné povaze kontroverzní.

„Dala jsem pokyn najít způsoby, jak by bylo možné zařídit stín na místech, která nejsou historicky citlivá. Na těch ale zajistíme, aby byla dostupná alespoň voda,“ řekla Mendoniová. Zmínila také, že v budoucnu by památka kvůli rychlejšímu odbavení turistů mohla projít úpravami – například by přibyl jeden vchod.

Podívejte se na fotky z místa:

+6

Kolem architektonických úprav chrámu ale panuje v Řecku nevraživost. Podle architekta Manolisa Korrese, který stojí v čele výboru pro zachování Akropole, by přitom práce nemusely trvat déle než 10 měsíců a napomohly by vedle turismu i samotnému zachování památky.

„Znovuobnovení římského schodiště v této oblasti jsem navrhoval již mnohokrát a nikdy ne proto, že bych chtěl zvýšit počet návštěvníků. I kdyby Akropoli navštěvovalo deset lidí denně, domnívám se, že by se mělo obnovit, protože by pomohlo lepšímu poznání tohoto místa,“ poznamenal pro deník The Guardian.

Nadměrný turismus postihl v posledních letech celé Řecko, které má z cestovního ruchu ale významné příjmy.

„Letos cestovní ruch dokázal, že je ‚těžkým průmyslem‘ Řecka a nejde pouze o podporu naší ekonomiky,“ uvedl pro agenturu AMNA někdejší ministr cestovního ruchu Vassilis Kikilias po loňské sezoně. Řecko počítá s tím, že cestovní ruch pomůže ekonomice, která se vzpamatovává z téměř desetileté dluhové krize.

Reklama

Související témata:

Doporučované