Hlavní obsah

Příští pandemie? Sucho. Francouzi ho už pociťují, a to i ti ze severu

Foto: Profimedia.cz

Půda ve francouzském regionu Hérault připomíná subsaharskou Afriku.

Reklama

Po neobvykle suché zimě udeřila na Francii vlna veder, která problémy se suchem ještě prohloubila. Météo-France píše, že je „pozoruhodná svou předčasností, trvanlivostí a geografickým rozsahem“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hned 15 francouzských departementů vydalo varování kvůli suchu. V některých oblastech úřady lidem zakázaly zalévání zahrad v určitých hodinách, zcela zakázáno pak mají mytí aut.

Hladiny spodních vod se podle hydrogeologů nepodaří obnovit, ani kdyby přišly v příštích dnech silné deště – během zimy totiž spadlo o pětinu méně srážek, než je v tomto období obvyklé. Na jihovýchodě země se mají tento týden teploty vyšplhat na 30 stupňů Celsia, což je v závislosti na konkrétním místě až o 8 stupňů více než dlouhodobý průměr.

Sucho má podle předpovědí trvat nejméně do 17. května.

Zemědělci se zatím zdráhají mluvit o katastrofě, jisté ale je, že výnosy budou letos nižší: „Žádný region není ušetřen. Každým dnem vidíme další praskání půdy. Včera jsem byla u farmáře z Puy-de-Dôme, zaléval pšenici. Pokud to takhle bude pokračovat, tak ti, kteří mají možnost zalévat, se z toho dostanou, ti ostatní budou mít dramaticky nižší výnosy,“ řekla agentuře AFP Christiane Lambertová, šéfka významného odborového svazu FNSA.

Poukázala na to, že od října či listopadu panuje sucho v Portugalsku a Španělsku, to se rozšiřuje do Okcitánie, Provensálska a do údolí Rhôny. „Neobvyklé v tomto období je, že sucho už zasahuje i regiony na sever od Loiry,“ dodala Lambertová.

Sucho už trápí i severní Evropu

Francouzské ministerstvo zemědělství očekává významné ztráty v produkci obilnin, jako jsou pšenice nebo ječmen, ale i dalších plodin, například slunečnice, kukuřice nebo cukrové řepy. Rozhodující bude podle zemědělců příštích deset dní – pokud by během nich přišly srážky, mohou být škody ve výši jen pěti procent úrody. Pokud by ale sucho trvalo, budou ztráty v desítkách procent.

Agentura Météo-France mluví o vlně veder „pozoruhodné svou předčasností, trvanlivostí a geografickým rozsahem“.

„Nedostatek srážek je přímo spojen s klimatickými změnami, o tom není žádných pochyb,“ řekla serveru France 24 hydroložka Emma Hazizaová.

Právě sucho je podle ní jedním z prvních jasně viditelných dopadů klimatických změn. Vědkyně poukazuje i na fakt, že už není jen problémem jižních zemí: „Dnes už vidíme, že regiony, které se cítily ušetřeny, jako je sever Francie, Belgie nebo i severní Evropa, už také pociťují důsledky.“

Vláda slibovala opatření pro záchyt vody

Zemědělci už začínají mluvit o tom, že porostou ceny. „Se suchem roste i naštvání. Už léta zemědělci říkají, že by si přáli rozvíjet uchovávání vody, aby ji mohli použít, když bude potřeba. Navzdory vládním slibům se ale nic neudělalo,“ citoval deník Le Figaro Luka Smessaerta z vesnice Roy-Boissy v severofrancouzském departementu l'Oise.

Vláda sice slíbila, že na zásobníky vody poskytne zemědělcům 100 milionů eur, s tím ale nesouhlasí některé ekologické organizace ani část zemědělských odborářů. V pondělí také kabinet rozhodl o navýšení 20milionové dotace zemědělcům na vyrovnávání se s klimatickými změnami na dvojnásobek.

Růstu cen potravin by se Francie chtěla vyhnout, vždyť právě klesající kupní síla obyvatel se stala hlavním tématem dubnových prezidentských voleb.

Pokud se ale vyplní černé scénáře zemědělců, může mít neúroda v zemi galského kohouta dopady mnohem širší. Právě s francouzským obilím se totiž počítalo jako s možnou náhradou za to, jehož sklizeň na Ukrajině znemožnila ruská agrese.

Egypt byl závislý na Ukrajině, sází na Francii

Francie produkuje každý rok zhruba 35 milionů tun obilnin, polovina z toho jde na vývoz. Výpadek francouzské úrody vyvolává velké obavy i kvůli tomu, že se sníží množství obilí vypěstovaného na Ukrajině. Deník Financial Times dodává, že vlna veder postihla i Indii a existuje možnost, že by její vláda vývoz obilí zakázala. Takový výpadek od velkých výrobců už by měl vliv na globální potravinovou bezpečnost, píše ekonomický list.

Jednou z nejvíce postižených zemí může být Egypt, který je dlouhodobě závislý na dovozu obilí z Ukrajiny a Ruska. Poté, co v březnu navštívil Káhiru ministr financí Bruno Le Maire, prohlásil egyptský premiér Mustafa Madbulí, že Egypt sází v tomto směru na Francii. Tamní politici asi nyní vymýšlejí novou strategii, Francie jistou náhradou ani zdaleka není.

Reklama

Doporučované