Hlavní obsah

Prominentní Rus, který utekl z italského domácího vězení, už je v Moskvě

Foto: Profimedia.cz

Ruský podnikatel Artěm Uss je ve Spojených státech obviněný z praní špinavých peněz nebo z vyhýbání se sankcím.

Reklama

Syn gubernátora Krasnojarského kraje, který před časem uprchl italským karabiniérům, údajně spolupracuje s ruským ministerstvem vnitra. Svůj útěk ze země, která ho chtěla vydat do USA, označuje za „výhru“.

Článek

Ruský podnikatel Artěm Uss, který je ve Spojených státech obviněný z praní špinavých peněz nebo z vyhýbání se sankcím, koncem března utekl z domácího vězení v Itálii. Teď se dobrovolně přihlásil ruským úřadům.

Čtyřicetiletý Artěm Uss, který je synem gubernátora Krasnojarského kraje Alexandra Usse, byl v říjnu na žádost amerických orgánů zatčen na milánském mezinárodním letišti. Italský soud následně v březnu schválil jeho vydání do USA, kde mu hrozí až 30 let vězení. Den na to podnikatel z domácího vězení uprchl a zmizel v Miláně.

Podle nezávislého ruského serveru The Moscow Times si Uss z ruky sundal elektronický náramek, pomocí kterého byl sledován, a z místa pobytu odjel s neznámým řidičem. Následně použil falešný pas a odletěl soukromým letadlem.

Podle italského listu La Repubblica mu v útěku pravděpodobně pomáhaly ruské tajné služby.

Nejasnosti ohledně toho, kam podnikatel po útěku z domácího vězení zamířil, v úterý uťala ruská média, když informovala o tom, že se Uss nachází v Moskvě.

„Artěm Alexandrovič Uss je v Moskvě a dnes se dobrovolně dostavil na vyšetřovací oddělení ruského ministerstva vnitra. Podrobně odpověděl na otázky týkající se podstaty případu,“ uvedl pro ruskou státní agenturu TASS advokát Alexej Tichomirov, který uprchlého podnikatele zastupuje.

O útěku ruského podnikatele jsme psali zde:

Ruský podnikatel, který je ve Spojených státech obviněný z praní špinavých peněz nebo z vyhýbání se sankcím, utekl z domácího vězení v italském městečku Basiglio nedaleko Milána. Den před jeho útěkem přitom italský soud schválil jeho vydání do USA.

S ruskými novináři později promluvil i sám Artěm Uss. „Jsem v Rusku! V posledních obzvlášť dramatických dnech jsem byl se silnými a spolehlivými lidmi. Rád bych jim poděkoval,“ uvedl podnikatel pro ruskou státní agenturu RIA Novosti. „Italský soud, od kterého jsem zpočátku očekával nestrannost, jasně ukázal, že je politicky angažovaný. Bohužel je připraven se pod tlakem amerických orgánů sklonit,“ prohlásil v souladu s ruskou propagandistickou rétorikou.

Svůj návrat do Ruska označil za „výhru“. Dodal, že za současné geopolitické situace, kdy se Západ podle něj dopouští na Rusech bezpráví, neměl na výběr a do Ruska se musel vrátit za využití „nekonvenčních prostředků“.

Zvěsti o tom, že je Artěm Uss zpátky v Rusku, potvrdil i jeho otec, gubernátor Krasnojarského kraje Alexandr Uss. „Se synem jsem už mluvil. Dostal se do Ruska. Jestli chce ostatním říct, jak se mu to podařilo, může to udělat sám,“ uvedl pro server Baza.

Z čeho USA ruského podnikatele obviňují?

Podle amerických žalobců byl Uss spolumajitelem německé firmy Nord-Deutsche Industrieanlagenbau, která obchodovala s komoditami a strojním zařízením. Tuto společnost měl Rus využít k nákupu citlivých amerických vojenských technologií, a poté je poslat ruským firmám, včetně společností, na které byly uvaleny sankce.

Americké úřady také uvedly, že německá společnost pašovala stovky milionů barelů venezuelské ropy, kterou nakupovaly skupiny ovládané oligarchy, na něž byly rovněž uvaleny sankce.

Jiné dopady sankcí

Nárůst ruského zájmu zaznamenal také turecký trh s nemovitostmi, Rusové loni tvořili asi čtvrtinu všech zahraničních kupců.

Italský soud rozhodl, že USA nemohou Rusa soudit za obvinění z pašování vojenských technologií nebo praní špinavých peněz. Souhlasil ale s vydáním kvůli dalším dvěma obviněním – bankovním podvodům a porušování embarga vůči Venezuele.

Krátce po Ussově říjnovém zatčení v Itálii rozjela ruská policie rychle jeho stíhání za praní špinavých peněz a zajistila si soudní příkaz k jeho vydání. Podle ruského listu Kommersant šlo o pokus, jak gubernátorova syna ušetřit procesu a uvěznění ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované