Hlavní obsah

Průlom v Íránu. Ženský hokejový tým má stříbro, zápasy poprvé dávala televize

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V roce 2019 začal ženský hokejový tým v Íránu trénovat. Letos si z Mistrovství Asie a Tichomoří ledního hokeje ženy odnesly stříbrnou medaili. Poprvé i tamní národní televize vysílala místní ženský sport.

Článek

Íránský ženský hokejový tým byl minulý měsíc velice blízko tomu, aby se stal šampiónem v Asii a Tichomoří. „Nikdo nečekal tak skvělý výsledek, takže všichni byli docela šokováni a překvapeni,“ řekla kapitánka a asistentka trenéra týmu Azam Sanaei agentuře Al-Džazíra.

V květnu tým odcestoval do Bangoku, kde se poprvé zúčastnil ženského mistrovství Mezinárodní federace ledního hokeje v Asii a Oceánii. „Byla to naše první oficiální zkušenost z mistrovství,“ dodala Sanaei.

Írán zahájil turnaj osmi zemí porážkou Indie 17:1, po které následovaly ještě důraznější výhry nad Kuvajtem se skóre 20:0 a Kyrgyzstánem 26:0. Ve čtvrtce porazily íránské hokejistky Spojené arabské emiráty 14:0 a v semifinále Singapur 3:0.

Jejich úspěšné počiny ukončila hostitelská země hokejového mistrovství v úplném finále. Skóre bylo po většinu zápasu 1:1, než se Thajsko v závěrečných fázích vyhouplo, dalo dvě branky na 3:1 a získalo zlatou medaili. Přesto bylo stříbro pro ženy z Íránu stále dobrou odměnou.

„Všechny naše protivnice měly mnohem více zkušeností s ledním hokejem než my, takže i jen se dostat na turnaj byl pro nás obrovský krok. Zažily jsme nejpyšnější okamžik být ve finále a získat druhé místo,“ sdělila kapitánka íránského týmu.

Nezvyklý sport pro zemi Středního východu

Tým ještě před třemi lety neexistoval. „Lední hokej není v Íránu vůbec populární. Patří mezi mnohé sporty, o kterých moc lidí nevědí,“ popsala webu Al-Džazíra Sanaei. Jako puberťačka hrála pozemní hokej, ale už tehdy ji zajímal i lední. Nicméně donedávna v Teheránu nebylo žádné mezinárodní standardní kluziště.

To se změnilo v roce 2019 otevřením Iran Mall v hlavním městě. Během tréninků začal tým přecházet z in-line hokeje k tomu lednímu. Kapitánka řekla, že trénovaly dnem i nocí, aby dohnaly mezeru mezi zavedenějšími hokejovými národy z Asie.

Nástup pandemie covidu-19 znamenal, že Íránky musely čekat déle na svou první příležitost hrát v zahraničních utkáních. Na začátku roku konečně odehrály své první mezinárodní zápasy v Rusku, kde se dostaly do finále turnaje islámských zemí. Pak přišla cesta do Thajska, kterou si ale ženy musely financovat samy.

Velký milník pro íránské sportovkyně

„Je to neuvěřitelný úspěch pro íránský tým, že předvádí tak působivý výkon. Dalo by se říci až bezprecedentní,“ komentoval vyhrané stříbro Simon Chadwick, profesor sportu a geopolitické ekonomie z Vysoké obchodní školy SKEMA ve Francii.

Tým taktéž dosáhl dalšího vítězství během turnaje, když se jeho zápasy promítaly „doma“. Poprvé byly místní ženské sporty vysílány živě na íránské národní televizi. Jde o významný krok pro zemi, kde například ženy nesmějí chodit na stadiony sledovat mužský fotbal.

Chadwick ale dodává, že pro růst íránského ledního hokeje je nutná větší státní podpora. „Taková výhra musí být chápána jako pouhý začátek. Sportovní funkcionáři v Íránu musí brát ženský lední hokej, zvláště ten ženský, mnohem vážněji,“ sdělil profesor.

Budoucnost ale vypadá slibně, protože hráčkám thajské ministerstvo sportu proplatilo výdaje spojené s účastí na mistrovství. Také obdržely zprávy s gratulací od íránského ministra sportu Hamida Sajjadiho, mluvčích tamní vlády i ministerstva zahraničí.

„Náš úspěch může pomoci všem íránským ženám, aby věděly, že neexistuje nic, co by je mohlo zastavit. Pokud se pokusí překonat všechny překážky, mají šanci se dostat kamkoli,“ zmínila kapitánka íránského hokejového týmu.

Reklama

Související témata:
IIHF Challenge Cup of Asia

Doporučované