Hlavní obsah

První naděje. Záchranáři našli pohřešovaného pasažéra na hořícím trajektu

Foto: Profimedia.cz

Hasiči bojují s požárem na trajektu společnosti Grimaldi již třetím dnem. Postupně jej dostávají pod kontrolu.

Reklama

Úřady převezly většinu z 280 zachráněných do hotelů na ostrově Korfu. Jedenáct lidí se stále pohřešuje.

Článek

Řecká pobřežní stráž objevila jednoho z dvanácti pohřešovaných pasažérů trajektu, který v pátek začal hořet poblíž řeckého ostrova Korfu. Záchranáři jej nalezli na zádi plavidla, které remorkéry táhly ke břehu, uvedla pobřežní stráž. Muž sám navázal kontakt se záchranáři, píše BBC.

Řecký ministr pro námořní přepravu Janis Plakiotakis sdělil, že úřady trajekt po uhašení požáru odtáhnou do bezpečí, aby se odčerpalo veškeré palivo a zabránilo se znečištění moře. Při těchto snahách se podařilo pohřešovaného pasažéra nalézt.

Požár na palubě lodi Euroferry Olympia italské společnosti Grimaldi vypukl v pátek za úsvitu, dvě hodiny po vyplutí z řeckého města Igumenitsa. Incident se vyšetřuje. Podle několika shodných prohlášení se mohl požár rozšířit z jednoho nákladního vozu zaparkovaného v nákladovém prostoru.

Stále se pohřešuje 11 řidičů

V pátek bylo zachráněno 280 lidí, uvedla řecká pobřežní stráž. Stále se podle ní pohřešuje 11 řidičů kamionů, kteří pocházejí z Bulharska, Řecka, Turecka a Litvy. Dva Afghánci z řad zachráněných nebyli na seznamu cestujících, sdělila pobřežní stráž agentuře AFP. To vyvolává obavy, že na hořícím trajektu mohou být další černí pasažéři.

Úřady převezly většinu zachráněných do hotelů na Korfu. Podle svědka agentury Reuters jsou na ostrově konzulární pracovníci, kteří řidičům pomáhají s organizací bezpečného návratu do jejich domovských zemí.

Italské ministerstvo životního prostředí oznámilo, že pobřežní stráž dnes po přeletu letadlem v blízkosti hořícího trajektu objevila možný únik paliva. Plavidlo převáželo odhadem 800 metrů krychlových paliva a 23 tun „nebezpečných, žíravých“ látek, uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Doporučované