Hlavní obsah

Putin se k frontě ani nepřiblížil. Z fotek je zřejmé, že byl 130 km daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AP, ČTK

Ruský prezident Vladimir Putin podle oficiálních ruských zdrojů navštívil dvě z ukrajinských oblastí, které Moskva loni na podzim nelegálně anektovala.

Reklama

aktualizováno •

Snaha zastínit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, veřejná identifikace obětních beránků či změny v nejužším kruhu Kremlu. Analytici ISW vysvětlili, jak číst Putinovu návštěvu okupované Chersonské a Luhanské oblasti.

Článek

Proč se ruský prezident Vladimir Putin, pověstný tím, že tráví poslední roky v přísné izolaci a do kontaktu vstupuje jen s prověřenými lidmi, vypravil na bojiště?

Západní analytici za jeho nečekaným příjezdem do okupovaných oblastí Ukrajiny, o kterém v úterý informovala státem řízená ruská média, vidí snahu znovu zaujmout pozice vojenského vůdce. A to před očekávanou jarní ukrajinskou protiofenzívou, píše v rozboru americký Institut pro studium války (ISW).

Putinova návštěva měla mimo jiné za cíl také veřejně identifikovat potenciální „obětní beránky“ této protiofenzívy.

ISW připomíná, že Putin na místě hovořil o situaci v Chersonské a Záporožské oblasti s nedávno znovu instalovaným velitelem vzdušných sil Michajlem Teplinským a velitelem skupiny sil Dněpr Olegem Makarevičem. Setkal se také s Oleksandrem Lapinem a dalšími vysokými důstojníky, aby projednali situaci v oblasti Luhanska.

„Putin pravděpodobně záměrně vyčlenil Teplinského a Makareviče jako velitele odpovědné za jih Ukrajiny, stejně tak Lapina jako velitele řídícího Luhanskou oblast. Putin, kremelské zdroje i prováleční blogeři stále častěji debatují o vyhlídkách na ukrajinskou protiofenzívu. Je tak dost pravděpodobné, že Kreml připravuje domácí informační prostor buď na vojenská selhání, nebo na odražení hrozby,“ poznamenali analytici.

Kontext

Ruské vojenské velení přesouvá víc odpovědnost za útočné operace na Ukrajině na ruské výsadkáře (VDV). K „významné, ale blíže nespecifikované roli“ se vrátil bývalý šéf ruských vzdušných sil Michail Teplinskij.

Tato demonstrativní setkání navíc podle ISW potvrzují další změnu ve vojenském velení, a možná dokonce i v nejužším kruhu Kremlu. Jak připomíná ukrajinský kanál Suspilne noviny, proválečný bloger napojený na Kreml upozornil, že náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov ani ministr obrany Sergej Šojgu nebyli na těchto Putinových schůzkách přítomni.

Otázkou také zůstává, kdy přesně Putin okupovaná území navštívil a zda se dá opravdu hovořit o tom, že byl „na frontě“.

Po geolokalizaci záběrů, které ruské zdroje zveřejnily, totiž analytici zjistili, že Putin navštívil Arabatskou kosu na jihozápadě Chersonské oblasti: to je nejméně 130 kilometrů od nejbližší frontové linie.

Kromě toho, že se Putin ani náhodou nepřiblížil k linii bojů, zfalšoval Kreml i údaje o tom, kdy se za vojáky vypravil. Podle analytiků záměrně, v reakci na fakt, že se ukrajinský prezident znovu vydal přímo mezi vojáky do těžce zkoušené Avdijivky.

Kreml Putinovu návštěvu Ukrajiny oficiálně datoval na 18. dubna. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov posléze prohlásil, že ruský vůdce navštívil okupovaná území o den dříve, tedy 17. dubna. Ani to však nesedí, protože Putin v jednom z videí říká, že „pravoslavné Velikonoce se blíží“. Ty letos připadly na 16. dubna; je tedy pravděpodobné, že Putin cestoval v předchozích dnech. (Kreml posléze tuto větu z videa nechal vystřihnout, podrobněji zde).

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontovou linii v Avdijivce 18. dubna. Je proto možné, že Kreml záměrně v ten den zveřejnil záběr z Putinovy návštěvy, aby Zelenského v informačním prostoru zastínil,“ vysvětluje ISW.

Analytici institutu připomínají, že prováleční blogeři opakovaně kritizují ruské představitele za to, že nenavštěvují frontové linie tak často jako jejich ukrajinské protějšky.

Reklama

Doporučované