Hlavní obsah

Rusko chce rychle dobýt Bachmut, vrací se zapuzený velitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruské invazní síly se snaží dobýt Bachmut už mnoho měsíců (ilustrační snímek).

Reklama

Ruská armáda se podle amerického Institutu pro studium války (ISW) chystá dodat moderní zbraně vagnerovcům rozmístěným u ukrajinského Bachmutu. Větší roli by také v bojích na Ukrajině v blízké budoucnosti měli hrát výsadkáři.

Článek

Ruské velení posiluje žoldnéře z Vagnerovy skupiny rozmístěné v blízkosti Bachmutu. Podle poznatků amerického Institutu pro studium války (ISW) jim nově dodává moderní zbraně včetně tanků T-90. Analytici z toho usuzují, že se Kreml rozhodl co nejvíc urychlit dobytí ukrajinského města, o které ruské síly svádějí s ukrajinskými obránce těžké a krvavé boje už dlouhé měsíce.

Ruské vojenské velení pak též přesouvá víc odpovědnost za útočné operace na Ukrajině na ruské výsadkáře (VDV). K „významné, ale blíže nespecifikované roli“ se dle ISW vrátil bývalý šéf ruských vzdušných sil Michail Teplinskij.

Teplinského odvolalo ruské ministerstvo obrany zkraje ledna. Tehdy se spekulovalo o tom, že skončil po hádce na generálním štábu, která se týkala nasazení výsadkářů v ofenzivních operacích.

Jednotky VDV nejsou v plné síle, v počátečních fázích války v roce 2022 utrpěly totiž mimořádně vysoké ztráty. Jeden z ruských prominentních vojenských blogerů Michail Zvinčuk prohlásil letos na konci ledna ve státní televizi, že výsadkáři přišli od začátku války do září 2022 o 40 až 50 procent personálu.

Britské ministerstvo obrany vidí v návratu Teplinského potvrzení, že jednotky VDV v bitvě o Bachmut obnovily svou činnost. Přičítá jim i útok termobarickými raketomety TOS-1A u ukrajinské Kreminny, píše v aktuálním vydání list The Guardian.

Britští zpravodajci mají za to, že návrat Teplinského je dalším dokladem intenzivního napětí mezi jednotlivými frakcemi v ruském armádním velení.

Rusko se naučilo bránit ukrajinským dronům

Ve válce na Ukrajině sehrávají důležitou roli i nenákladné technologie. Malé a původně komerční drony, které jednotky využívají hlavně k průzkumu, ale začínají narážet na zlepšující se obranu. V té má trochu navrch Rusko.

ISW, jehož každodenní analýzy situace na bojišti se i s odstupem času ukazují jako velmi přesné, v nedělní zprávě dále píše, že ruské ministerstvo obrany přistoupilo k posílení spolupráce s Vagnerovou polovojenskou skupinou. A to navzdory tomu, že vůdce vagnerovců Jevgenij Prigožin patří mezi kritiky ruského ministra obrany Sergeje Šojgua.

Prigožin opakovaně viní armádní špičky z toho, že jeho bojovníkům odpírají potřebnou munici. Podle uniklých utajovaných dokumentů amerických zpravodajských služeb si už kvůli půtkám předvolal Šojgua i Prigožina na schůzku sám ruský prezident Vladimir Putin.

ISW tvrdí, že se ruské ministerstvo obrany aktivně snaží odříznout Vagnerovu skupinu zejména od dodávek dělostřeleckých granátů. I jinými kroky se pokouší narušit schopnost vagnerovců operovat v okolí Bachmutu.

Spor Prigožina se Šojguem

Spory mezi šéfem vagnerovců Jevgenijem Prigožinem a ministrem obrany Sergejem Šojguem musel urovnávat i přímo ruský prezident Vladimir Putin. Vyplývá to z dalších uniklých amerických zpravodajských dokumentů.

Vagnerovci jsou nechvalně proslulí špatným zacházením se zajatci; podíleli se na několika vysoce medializovaných popravách. V posledních dnech se pak na internetu objevilo drastické video, jež ukazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků. Údajně ho natočili právě ruští žoldnéři z Vagnerovy soukromé armády.

Prigožin nedávno ve videu řekl, že pokud by se jeho jednotky musely od Bachmutu stáhnout, „rozsypala by se fronta až k ruské hranici, možná i dál“. Stažení vagnerovců by podle něho také mohlo pro Rusko znamenat ztrátu Krymu.

Bitva o Bachmut trvá již devátým měsícem

Během současné ruské agrese se o Bachmut vedou nejkrvavější střety za celou válku. Rusové se snaží město dobýt už od července. Ruské síly nyní podle ISW údajně zintenzivnily tempo dělostřeleckých úderů na jihu Ukrajiny.

O intenzitě útoků hovoří i protistrana. Za poslední den ukrajinské síly odrazily v těchto oblastech fronty více než 60 nepřátelských útoků, jak uvedlo ukrajinské velení v ranním hlášení o situaci na bojišti, ze kterého citovala agentura Ukrinform.

Kyjev přirovnal Rusko k Islámskému státu

Jedno video ukazuje, jak údajní příslušníci ruské armády uřízli hlavu živému člověku v uniformě s ukrajinskými znaky. Druhé zobrazuje sťaté mrtvoly dvou ukrajinských vojáků ležící na zemi vedle zničeného vojenského vozidla.

Ruská armáda za současného stavu už nezvládá vést několik velkých útočných operací najednou a soustřeďuje se právě na dobytí Bachmutu, usoudili analytici ISW již před několika dny.

Boje kolem Bachmutu zintenzivnily poté, co ukrajinská armáda v listopadu znovu získala kontrolu nad městem Cherson a jeho okolím. Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj loni 10. prosince oznámil, že ruské síly město zcela zničily.

Zpravodajská televize CNN o víkendu napsala, že podle některých odhadů je poměr ztrát v bojích o Bachmut až 7:1 v neprospěch Ruska. Tak obrovské ztráty na ruské straně podle některých analytiků mohou vytvořit podmínky pro rozsáhlou vzpouru ruských sil.

Reklama

Doporučované