Hlavní obsah

Putin otevřeně pohrozil: Tentokrát se neomezíme na tanky

Foto: Smotrim.ru (repro foto), Seznam Zprávy

Vladimir Putin při projevu k zahájení koncertu Symfonie života ve Volgogradu.

Reklama

V projevu, který přednesl během vzpomínkové akce na zlomovou kapitulaci německé armády, Putin znovu spojoval boj s nacismem a nynější válku na Ukrajině.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin využil 80. výročí vítězství Sovětského svazu v bitvě u Stalingradu k tomu, aby varoval západní státy před zapojením do války na Ukrajině.

„Jsme nyní bohužel svědky toho, že ideologie nacismu ve svém současném hávu, současné podobě opět vytváří přímé hrozby pro bezpečnost Ruska. Jsme znovu, znovu a znovu nuceni odrážet agresi kolektivního Západu,“ prohlásil Putin při zahájení vzpomínkového koncertu ve Volgogradu, jak se nyní jmenuje bývalý Stalingrad.

„Je to neuvěřitelné, ale pravdivé: opět nám vyhrožují německými tanky Leopard, které mají na boku kříž,“ pokračoval prezident, který před vystoupením uctil památku padlých sovětských vojáků.

Bez komentáře: Putin ve Volgogradu.Video: AP

Ve své řeči Putin nezmínil konkrétně jaderné zbraně, nebo jiné moderní prostředky, zřetelně ale Západu pohrozil eskalací.

„Ti, kteří zatahují Německo do nové války s Ruskem a očekávají, že porazí Ruskou federaci, zjevně nechápou, že konflikt bude úplně jiný,“ řekl ruský vůdce. V reakci na hrozby se Rusko podle něj tentokrát neomezí jen na obrněná vozidla. „Každý by to měl pochopit,“ dodal Putin.

Analýza

Ruští politici, ale i prorežimní komentátoři a propagandisté v posledních týdnech často odkazují na Velkou vlasteneckou válku a zdůrazňují sporné historické paralely.

Výročí kapitulace v krvavé bitvě u Stalingradu, která znamenala zvrat v německém tažení do nitra Sovětského svazu, připadá na 3. února. Ve Volgogradu se při této příležitosti ještě před Putinovou čtvrteční návštěvou konala přehlídka současné i bývalé vojenské techniky.

Na začátku týdne také úřady nechaly vyměnit příjezdové značení města na „Stalingrad“ a v centru byla odhalena i busta bývalého sovětského vůdce, který však zosobňoval i krvavý komunistický teror s miliony obětí. Spekulace, že by se město mohlo vrátit k dřívějšímu názvu, ale Kreml popřel. S návrhem na přejmenování minulý týden vystoupila organizace ruských důstojníků.

Reklama

Doporučované