Hlavní obsah

Putin se přepočítal a riskuje převrat, říká bývalý ruský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr zahraničí Ruska Andrej Kozyrev při návštěvě Bílého domu v roce 1993. Vyfocen s tehdejším prezidentem USA Billem Clintonem.

Reklama

Bývalý ministr zahraničí Ruska Andrej Kozyrev naznačil, že klíčové postavy současného Kremlu mohou plánovat pád ruského prezidenta. Doplnil, že se Putin ohledně ruské invaze na Ukrajinu přepočítal, ale blázna to z něj nedělá.

Článek

Putin, který se ocitl ve vojenské tísni, je na světové scéně izolován, tvrdí reformátor Andrej Kozyrev, který byl prvním ministrem zahraničí Ruské federace, v dobách prezidentství Borise Jelcina.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Jeho armáda obléhá několik měst a snaží se přiblížit se ke Kyjevu. Útočí ale také na civilisty a civilní cíle a má podle ukrajinské strany značné ztráty.

„Mnoho ruských carů bylo zabito. Mnozí byli odstaveni, tak či onak. I v Sovětském svazu byly různé cesty, o Stalinovi se říkalo, že byl otráven, Chruščov byl z Kremlu vyveden. U Putina bych očekával, že bude narůstat odpor a nespokojenost. To se bude řešit, nevím, jakým způsobem. Ruská historie ale je plná nečekaných vyústění,“ řekl Kozyrev.

„Putin se přepočítal, ale to z něj nedělá blázna. Prostě se mýlí a je nemorální. Kdyby obsadil Kyjev s několika dalšími městy, nikam to nepovede. Tuto válku Putin nemůže vyhrát, bojuje proti lidem,“ řekl Kozyrev deníku The Times.

Kozyrev se stal ministrem zahraničí Ruské sovětské federativní socialistické republiky v roce 1990. Funkci si udržel i po tom, co v roce 1991 došlo k faktickému rozpadu Sovětského svazu. Na tom se významně podílel, doplnil web The Times.

Jako první zastánce konce studené války, vzestupu demokracie a větší spolupráce mezi USA a Ruskem pomáhal vést zlepšování vztahů se sousedy Ruska a Západem. V roce 1996 byl zvolen do parlamentu. Nyní podle The Times žije v Miami, pracuje v soukromém sektoru a přednáší o mezinárodních záležitostech.

70letý Kozyrev tento týden vyvolal rozruch prohlášením na Twitteru, že prezidentův válečný kalkul považuje za racionální. „Je to strašné, ale není to iracionální. Abychom pochopili, proč byla invaze pro Putina racionální, musíme se vžít do jeho situace,“ napsal Kozyrev. Z prezidentova pohledu podle něj bylo potřeba přivést západně orientovanou Ukrajinu zpět do náruče Kremlu.

„Hrozba jaderné války je dalším příkladem jeho racionality. Kreml ví, že se může pokusit vynutit si ústupky, ať už od Ukrajiny, nebo od Západu, tím, že bude šavlovat svou poslední kartou v balíčku: jadernými zbraněmi,“ napsal Kozyrev na Twitter před několika dny.

„Pevně věřím, že (Putin) proti Západu jaderné zbraně záměrně nepoužije. Říkám záměrně, protože jadernou katastrofu na Ukrajině může způsobit i neúmyslné ostřelování v blízkosti jaderné elektrárny,“ napsal Kozyrev.

Sovětsko-afghánská válka v letech 1979–1989 měla být podle něj cennou lekcí. „Válka tehdy také začala invazí a vypadalo to, že Sověti zvítězí. Ale poté Západ poskytl prostředky jako rakety Stinger a pak bylo zřejmé, že se pozemní válka začala rozpadat… Sovětský svaz musel evakuovat své síly a byl poražen,“ řekl Kozyrev.

Prezident Putin řekl, že ruská ekonomika překoná sankce, které na ni v posledních týdnech uvalily převážně západní státy, a tyto postihy jí v konečném důsledku prospějí a posílí ekonomickou a technologickou suverenitu země.

Putin zmínil rovněž „určitý pozitivní posun“ při jednáních mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači, neuvedl však žádné bližší detaily. Americká viceprezidentka Kamala Harrisová ale při návštěvě Rumunska prohlásila, že ruský prezident žádnou ochotu k diplomatickému řešení války na Ukrajině nejeví.

Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu zemřelo nejméně 564 civilistů, z toho 41 dětí. Ukrajinská ombudsmanka řekla, že o život přišlo 78 dětí a více než 100 dalších bylo zraněno.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Podle světových tiskových agentur, které se opírají o americké a evropské představitele a analytiky, Rusko operaci špatně naplánovalo a má chybnou taktiku. Nevylučuje se ani neochota ruských vojáků bojovat.

Boje na Ukrajině se dnes přenesly i na její západ a do vzdálenosti pouhých 150 kilometrů od slovenské hranice, když Rusové vyřadili z provozu vojenské letiště v Ivano-Frankivsku. Velení ukrajinské armády navíc tvrdí, že nové cílené provokace ze strany Ruska mají ospravedlnit zapojení běloruských jednotek do války, která za dva týdny vyhnala za hranice už 2,5 milionu lidí.

Reklama

Doporučované