Hlavní obsah

Putin spojil teroristy v Moskvě s Ukrajinou. Islámský stát mu to komplikuje

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Putin v sobotním projevu k národu vyhlásil na 24. března státní smutek.

Reklama

„Zločinci se klidně a cíleně vydali zabíjet naše občany, naše děti. Stejně jako kdysi nacisté prováděli masakry na okupovaných územích, rozhodli se zinscenovat popravu a krvavý akt zastrašování,“ řekl v projevu k národu Putin.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Útočníci, kteří spáchali páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy a které se všechny podařilo dopadnout, se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v sobotním televizním projevu k národu.

Putin, který před více než dvěma lety rozpoutal proti Ukrajině válku, podle agentury TASS rovněž tvrdil, že podle předběžných údajů byla na ukrajinské straně pro pachatele útoku chystána možnost přechodu hranic.

Možnost propojení mezi teroristy a Ukrajinou už před Putinovým projevem popřely Spojené státy i Ukrajina.

Bílý dům zdůraznil, že v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že do střelby na předměstí Moskvy byla zapojena Ukrajina.

Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak prohlásil, že Ukrajina se na teroristickém útoku v Crocus City Hall nepodílela. Zapojení do útoku odmítli i ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny.

V Rusku bude v neděli 24. března celostátní smutek k uctění památky obětí pátečního „barbarského a krvavého teroristického činu“.

Putin ve svém projevu přirovnal teroristický útok k masakrům prováděným nacisty. Za ty ruský diktátor často označoval členy ukrajinské vlády a ukrajinské ozbrojené síly, píše The Guardian. Snaží se tak ve svých posluchačích upevnit narativ Ukrajiny jako útočícího nacistického státu.

Útok v Krasnogorsku 2024

Ozbrojenci z řad Islámského státu zaútočili 22. března 2024 na koncertní síň v Krasnogorsku v Moskevské oblasti. Zabili 137 lidí a nejméně 180 zranili.

„Zločinci se klidně a cíleně vydali zabíjet naše občany, naše děti. Stejně jako kdysi nacisté prováděli masakry na okupovaných územích, rozhodli se zinscenovat ukázkovou popravu a krvavý akt zastrašování,“ řekl Putin. „Teroristy, vrahy, nelidi, kteří nemají a nemohou mít státní příslušnost, čeká nezáviděníhodný osud – odplata a zapomnění. Nemají žádnou budoucnost. Naší společnou povinností je nyní být pohromadě v jedné formaci. Věřím, že tomu tak bude.“

Podle ČTK jako jeden z prvních vyrukoval s hypotézou o ukrajinské stopě bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní Putinovým zástupcem v bezpečností radě. Ten uvedl, že pokud se ukáže, že jde o „teroristy kyjevského režimu“, tak se vůči nim a k jejich inspirátorům nelze postupovat jinak než za pomoci pomoci poprav a represí proti jejich rodinám, připomněla BBC.

Islámský stát se hlásí k útoku

Ke krveprolití se přihlásila odnož Islámského státu.

Útok v Rusku je podle této teroristické organizace součástí války zuřící mezi Islámským státem (IS) a zeměmi bojujícími proti islámu. V sobotním prohlášení na internetu to podle agentury Reuters uvedla tato teroristická organizace, která se ke střelbě přihlásila už v pátek.

Teror na předměstí Moskvy

Několik ozbrojenců zahájilo palbu na rockovém koncertu v Crocus City Hall (fotky ZDE) na předměstí Moskvy. Útok si vyžádal desítky mrtvých a přes 100 zraněných.

Podle Reuters zveřejnil IS také fotografii čtyř osob, které měly v koncertní síni v Krasnogorsku u Moskvy útočit. Ruské úřady uvádí, že čtveřici ráno zadržely, když se pokoušela dostat k ukrajinské hranici.

Ukrajina jakoukoli odpovědnost odmítla

Ukrajina, která se již dva roky brání ruské invazi v plném rozsahu, jakoukoli odpovědnost odmítla, píše server Politico. Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak uvedl, že Kyjev nemá s útokem „nic společného“.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že ruská obvinění považuje „za plánovanou provokaci Kremlu, která má dále podnítit protiukrajinskou hysterii v ruské společnosti“ s cílem „zdiskreditovat Ukrajinu v očích mezinárodního společenství“, uvádí se v prohlášení ministerstva.

Reklama

Doporučované