Hlavní obsah

Putin ve večerním projevu vyzval vagnerovce, aby vstoupili do armády

Foto: Kremlin.ru/Repro foto z videa, Seznam Zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin zveřejnil v pondělí dva projevy.

Reklama

aktualizováno •

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí pronesl další projev k národu. Poděkoval prezidentu Lukašenkovi a vyzval Prigožinovy žoldnéře, aby vstoupili do armády.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí ve večerním projevu k národu vyzval členy žoldnéřské Vagnerovy skupiny, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska. Informovala o tom agentura AFP.

Putin ve svém projevu uvedl, že během víkendové vzpoury vydal rozkaz, aby se „zabránilo krveprolití“. Prohlásil rovněž, že většina vagnerovců jsou vlastenci. A dodal, že dodrží svůj slib a umožní bojovníkům Vagnerovy skupiny přesídlit do Běloruska, pokud budou chtít.

Putin také poděkoval běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi za jeho úsilí o mírové řešení situace, ale rozhodující roli podle něj sehrála jednota společnosti, píše BBC. Dodal, že všechna nezbytná rozhodnutí k neutralizaci hrozby byla přijata na samém začátku a že „by vzpoura byla stejně potlačena a její organizátoři si brzy uvědomili, že jejich činy jsou trestné“.

Prigožinova vzpoura v otázkách a odpovědích

Přečtěte si nejdůležitější fakta spojená s ozbrojeným vystoupením v čele se zakladatelem Vagnerovy skupiny:

Ruský prezident také podle státních médií dnes večer pořádá schůzku s šéfy ruských bezpečnostních složek. Na schůzce je údajně i ruský ministr obrany Sergej Šojgu, píše BBC. Mezi dalšími účastníky schůzky je generální prokurátor Igor Krasnov, šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov či velitel ruské národní gardy Viktor Zolotov.

„Vzpoura“ Jevgenije Prigožina a jeho žoldnéřů skončila v sobotu na základě mlhavé dohody mezi Prigožinem a Kremlem, kterou zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Právě Prigožin by se měl podle této dohody nacházet nyní v Bělorusku, jeho osud je ale nejasný. Dnes sice zveřejnil novou audionahrávku, místo svého pobytu ale neupřesnil.

Budoucnost Prigožinovy žoldnéřské skupiny je v této chvíli nejistá, ministr zahraničí Sergej Lavrov ale odpoledne uvedl, že operace Vagnerovy skupiny budou pokračovat v Mali a Středoafrické republice.

Reklama

Doporučované