Hlavní obsah

Putin vzývá Stalina a hrozí Polsku. Bělorusko ubráníme za každou cenu, vzkázal

Foto: Shutterstock.com

Vladimir Putin obvinil Polsko, že chce zpět dnešní západní Ukrajinu. Dodal, že jde o dar Stalina Polákům a Moskva jim to „připomene“.

Reklama

Ruský prezident Putin obvinil Varšavu z toho, že si činí územní nároky na Bělorusko. Vzkázal, že pokud Polsko jejich blízkého spojence napadne, bude to Kreml vnímat jako útok na samotné Rusko a zareaguje všemi prostředky.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Polsko, že se touží zmocnit běloruského a ukrajinského území. Varšavě vzkázal, že Bělorusko coby svého blízkého spojence bude chránit za každou cenu.

Polsko ve čtvrtek oznámilo, že přesune část svých vojáků ze západu na východ země k běloruské hranici. Reagovalo tak na přesun tisíců žoldnéřů z ruské Vagnerovy soukromé skupiny do Běloruska, kde cvičí ve vojenském prostoru u hranic s Polskem.

Obavy z přemístění vagnerovců vyjádřily také další členské země Evropské unie, připomíná deník The Guardian. Německý ministr obrany Boris Pistorius v pátek uvedl, že Německo a NATO jsou připraveny podpořit Polsko při obraně východního křídla Aliance, upozornila agentura Reuters.

Ruský prezident Putin na kroky Polska zareagoval svébytně. Varšavu obvinil z toho, že si činí územní nároky na Bělorusko, a prohlásil, že jakoukoliv agresi proti Bělorusku považuje za útok na Rusko. Dodal, že svého spojence je Kreml připraven chránit všemi dostupnými prostředky.

Podle Putina polské elity sní o tom, že se zmocní běloruského a ukrajinského území. „Pokud jde o ukrajinský režim, je to jeho věc. Jestli chtějí, jak to zrádci obvykle dělají, něco předat, prodat, něčím zaplatit svým pánům, je to jejich věc. Tady se vměšovat nebudeme,“ uvedl na poradě se členy své bezpečnostní rady.

Více o přítomnosti vagnerovců u polských hranic

Takzvaná Vagnerova skupina začala s Bělorusy cvičit u hranic s Polskem, informovalo běloruské ministerstvo obrany. Varšava dění u hranic monitoruje. Už v týdnu navýšila u hranic počty svých vojáků.

V případě napadení Běloruska by ale podle Putina byla situace jiná. „Rozpoutání agrese proti Bělorusku bude znamenat agresi proti Ruské federaci. Na to odpovíme všemi prostředky, kterými disponujeme,“ prohlásil podle agentury ČTK.

Putin navíc Polsko obvinil z toho, že se chystá vytvořit koalici pod záštitou NATO a „přímo zasáhnout do konfliktu na Ukrajině, aby si pak ‚utrhlo‘ tučnější kus, aby získalo zpět to, co považují za svá historická území - dnešní západní Ukrajinu“. Dodal, že „západní území dnešního Polska jsou darem (diktátora Josifa) Stalina Polákům“ a Moskva jim to „připomene“.

Polští představitelé Putinovy výroky označili za lži a ruského prezidenta obvinili z „šíření falešných obvinění vůči Polské republice“.

„Žalostný suchar z Kremlu znovu opakuje lži o Polsku a také se snaží falšovat pravdu o válce proti Ukrajině,“ reagoval v pátek na Putinova slova pověřenec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn. „Vladimir Putin také znovu používá historický revizionismus k šíření falešných obvinění vůči Polské republice,“ dodal.

Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński pak ruského prezidenta obvinil z toho, že „sní o návratu do Stalinových časů“. „Když mluví o údajných darech, které jsme měli dostat od Stalina, tak samozřejmě cynicky lže, protože jsme ztratili mnohem větší část svého území, Sověti nás dobyli, okupovali nás téměř pět desetiletí,“ prohlásil.

Vagnerovci u polských hranic

Bojovníci Vagnerovy armády se začali do Běloruska přesouvat minulý týden, poté, co se Kremlu podařilo s jejich šéfem Jevgenijem Prigožinem uzavřít dohodu o ukončení krátkodobé vzpoury vagnerovců a jejich pokusu o „pochod na Moskvu“.

Informace o důvodech a cílech pobytu vagnerovců v Bělorusku jsou rozporuplné - scénářů je víc. Od začlenění do běloruských jednotek, nového regionálního uskupení, logistického centra pro další mise v Africe, až po ostrahu běloruského diktátora Alexandra Lukašenka, vyjmenovává televizní kanál Belsat.

Důvodem přesunu mohlo být podle analytiků oslovených televizí rychlé východisko z krizové situace, jíž náhle čelil Putinův režim. Nadto - režimům Lukašenka i Putina přináší přítomnost žoldáků v Bělorusku jeden pozitivní efekt. Znepokojuje Západ i Ukrajinu, jejíž některé jednotky jsou z bezpečnostních důvodů vázané u severní hranice s Běloruskem.

Jak upozorňuje agentura Reuters, video, které se objevilo ve středu, zachycuje Prigožina, jak vítá své bojovníky v Bělorusku. Říká jim přitom, že se prozatím nebudou dále účastnit války na Ukrajině, a radí jim, aby během cvičení nabrali síly na operace vagnerovců v Africe.

Poláci žijící poblíž běloruských hranic uvedli, že z místa, kde cvičí vagnerovci, slyšeli vycházet výstřely a zvuky helikoptér.

Varšava tvrdí, že se obává možných provokací z jejich strany. Doufá, že jednotky, které na východ země vyslala, „odstraší agresora“ a dají Rusku najevo, že napadnout Polsko se nevyplatí.

Reklama

Doporučované