Hlavní obsah

Putin získal desítky milionů diváků. Naslouchají i vlivní v USA, říká expert

Úryvek rozhovoru Tuckera Carlsona s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.Video: TUCKER CARLSON NETWORK, AP

 

Reklama

Rozhovor amerického komentátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentem už viděly desítky milionů lidí. Nejvíce zřejmě bude rezonovat ve Spojených státech, kde upadá ochota finančně i vojensky podporovat Kyjev.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký moderátor Tucker Carlson sliboval, že rozhovor s Vladimirem Putinem představí postoje ruského prezidenta, které západní média neukazují. To částečně splnil. Komentátor během dvouhodinového interview nijak neoponoval Putinovým tvrzením, nepadla ani žádná otázka na vraždění na Ukrajině nebo věznění politických oponentů.

Namísto toho Putin bez jakéhokoliv filtru opakoval propagandu, kterou posluchači jeho projevů slyšeli už několikrát. Rusko rámoval jako zemi jednající v sebeobraně, kterou obléhají NATO a CIA, kritizoval Bílý dům za podporu Kyjeva a zpochybňoval suverenitu Ukrajiny.

Carlson je prvním západním novinářem, který s ruským prezidentem od začátku invaze vedl rozhovor, a to i přestože řada médií o něj žádala. Kreml si ale Putinovy výstupy ostře hlídá a komentátor, který si dlouhodobě notuje s ruským režimem, tak byl bezpečná volba.

Při zpovídání Putina to ovšem podle deníku The Washington Post vypadalo, jako by byl moderátor nepřipravený. V podobném duchu jej kritizovala i další média a komentátora označila za prostředníka ruské propagandy.

Během ani ne 24 hodin se ovšem jen na platformě X samotný rozhovor dostal k více než sto milionům diváků.

Rozhovor s Putinem

Přečtěte si, co dalšího Putin řekl v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem a jak se tento oblíbenec amerického exprezidenta Donalda Trumpa stal miláčkem ruské propagandy.

Podrývání americké podpory

Ve Spojených státech je přitom nyní otázka vojenské podpory Ukrajině v kritickém bodě. Republikánští senátoři ve čtvrtek zablokovali schválení dalšího balíčku a republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump se netají tím, že by po svém zvolení sáhnul po omezení dodávek Kyjevu.

„Putinova přednáška o jeho vnímání dějin a dle jeho pojetí „mýtu“ ukrajinské nezávislosti měla – ruku v ruce s tím, že se s Carlsonem shodli na zkorumpovanosti Washingtonu a amerického politického systému – především ochladit ochotu americké veřejnosti dále finančně, materiálně i politicky podporovat Ukrajinu,“ poznamenal pro Seznam Zprávy amerikanista z Ostravské univerzity Jan Beneš.

Podle experta se tak dá očekávat, že politici loajální k Trumpovi nyní budou některá Putinova tvrzení používat coby argument proti schválení dalšího balíčku vojenské pomoci Ukrajině. Ostatně už teď někteří američtí politici zdůrazňují nutnost Rusku v některých otázkách ustoupit.

Právě republikánští voliči jsou hlavními diváky Tuckera Carlsona, který je také jednou z hlavních tváří Trumpova hnutí Make America Great Again (MAGA).

„Podobně jako ostatní pořady na stanici Fox News sledovali Tuckera Carlsona především republikány volící bílí muži v důchodovém věku. Ale není zřejmé, jakým způsobem mohl Carlson tento divácký segment přesunem na online platformy rozšířit. Navíc má teď i mnohem více mezinárodní publikum,“ vysvětlil Beneš.

Své z rozhovoru s novinářem nicméně těží i sám Putin u ruského publika. Interview zveřejnila a odvysílala ihned ruská média, která Carlsona vykreslují jako úhlavního nepřítele amerických demokratů a ikonu nezávislé novinařiny na Západě.

Už dříve pečlivě mapovala jeho návštěvu Moskvy, během níž se Carlson chvástal tím, jak je Rusko krásná země. V době, kdy Rusko čekají prezidentské volby a roste nespokojenost s trváním války i jejími následky, se tak může Putinovi takový západní hlas velmi hodit.

„Je to obrovské propagandistické vítězství Putina, který nyní může – a bude – toto setkání překrucovat ve svůj vlastní prospěch,“ napsal novinář Oliver Darcy v komentáři pro stanici CNN.

Reklama

Doporučované