Hlavní obsah

Putinův muž má konkurenci. Vedení vagnerovců se ujal Prigožinův syn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Prigožin, syn zesnulého vůdce vagnerovců, na nedatovaném snímku.

Reklama

Pětadvacetiletý Pavel Prigožin převzal po svém otci vedení ruské žoldnéřské skupiny. Informoval o tom americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na telegramový účet blízký vagnerovcům.

Článek

Když se v červnu dohodl ruský vládce Vladimir Putin s Jevgenijem Prigožinem na ukončení tažení jeho mužů na Moskvu, měli se podle dohody žoldnéři začlenit do ruských ozbrojených sil. To se však stalo jen částečně - Prigožinův syn Pavel nyní vyjednává s Ruskou národní gardou (Rosgvardia) o tom, zda se do bojů na Ukrajině opět zapojí i zbylí vagnerovci.

Část žoldnéřů se totiž odmítla podřídit velení jednoho z bývalých velitelů vagnerovců a dnes zaměstnance ruského ministerstva obrany Andreje Troševa.

Žoldnéři působí v současné době v řadě zemí. Kromě těch, kteří se po ukončení krátké rebelie přesunuli do Běloruska, bojují i v Středoafrické republice, Mali, Libyi, Sýrii a dalších zemích.

Podle Institutu pro studium války mají někteří Vagnerovci zájem se sjednotit pod vedením muže spjatého se zakladatelem skupiny Prigožinem, který pro ně představuje alternativu ke Kremlem podporovanému Troševovi. Vagnerovci si navíc hodlají zachovat své jméno, symboly, ideologii, strukturu vedení a zavedené provozní principy.

Vagnerovci jako druh náboženství

„Vagnerova skupina není jen o penězích - je to druh náboženství,“ řekl v září Maksim Šugalej, politický poradce Prigožina, a dodal, že je hrdý na to, že je součástí žoldnéřských sil. „Je nepravděpodobné, že tato struktura úplně zmizí. Pro mě je to nemožné.“

Šugalej také deníku The New York Times řekl, že Prigožinův syn je na převzetí skupiny připraven.

Video z pádu letadla z Mali

Podívejte se na záznam exploze letadla v malijském Gao, kde se převáželi vagnerovští žoldnéři:

ISW se odvolává na zdroje blízké vagnerovcům, které naznačují, že vedení Pavla Prigožina nemusí být zcela nezávislé, protože se má za to, že je pod vlivem Michaila Vatanina, šéfa Vagnerovy bezpečnostní služby. Zdá se tedy, že žoldnéři nejsou jednotní a ve skupině panují v otázce jejího dalšího osudu různé názory.

Ředitel Rosgvardie Viktor Zolotov navíc podle ISW zvažuje, že by se Vagnerova skupina přičlenila k jeho mužům jako samostatná jednotka pod svým vlastním názvem. Jak by takové partnerství fungovalo, není jasné.

Podle dosavadních zpráv nicméně po smrti Prigožina význam i síla vagnerovských jednotek ve válce na Ukrajině značně poklesly a nepředstavují už pro Ukrajince vážnou hrozbu. To se ale může změnit: „Počáteční hodnocení nebude platit, pokud se Vagnerova skupina znovu etabluje jako koherentní a velká formace pod ruskou vládou s efektivním centralizovaným vedením,“ myslí si badatelé think tanku ISW.

Reklama

Doporučované