Hlavní obsah

Referendum bude, řekl šéf okupantů ze Záporoží. „Budoucnost spojujeme s Ruskem“

Foto: Profimedia.cz

Snímek z 5. srpna 2022 z Melitopolu v Záporožské oblasti, která je (z velké části) pod kontrolou ruských a proruských sil. Senioři v Melitopolu začali dostávat důchody v rublech.

Reklama

Ruskem dosazený šéf ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balickyj podepsal příkaz k uspořádání referenda o otázce připojení regionu k Rusku. Další referenda už se chystají v Chersonské oblasti a v obou samozvaných republikách.

Článek

Náčelník kolaborantské správy Záporožské oblasti Jevhen Balickyj v pondělí podepsal příkaz k uspořádání referenda. V něm podle něj budou obyvatelé okupovaného území Ukrajiny, které je prošpikované ruskými ozbrojenci, „zcela svobodně“ odpovídat na otázku, zda chtějí region připojit k Rusku.

„Podepisuji nařízení Ústřední volební komise o zahájení příprav na uspořádání referenda o znovusjednocení Záporožské oblasti s Ruskou federací,“ řekl Balickyj na fóru hnutí nazvaného „Jsme s Ruskem“. Ukrajinská média označují toto hnutí za platformu, přes kterou Kreml dotuje spunktované akce na podporu referenda mezi místními obyvateli.

Jak uvádí na svých stránkách Kremlem řízená agentura TASS, samotné usnesení o konání referenda na fóru přečetl člen rady okupační vojensko-civilní administrativy Záporožské oblasti Vladimir Rogov. Na úvod zdůraznil, že „obyvatelé Záporožské oblasti a Ruska jsou jeden lid.“

„My, účastníci fóra, prohlašujeme, že naši budoucnost spojujeme s Ruskem. (…) Je čas obnovit historickou spravedlnost. (…) Jsme přesvědčeni, že Záporožská oblast bude jako součást Ruska chráněna před jakýmkoli zásahem,“ prohlásil Rogov.

A dále citoval z textu usnesení: „Na základě principu svobodné volby, přičemž jako hlavní hodnotu bereme názor každého obyvatele našeho regionu, deklarujeme záměr uspořádat referendum o vstupu Záporožské oblasti do Ruské federace coby plnohodnotného subjektu.“ Pak podle TASS hrála ruská hymna.

Mohlo by vás zajímat:

Do Melitopolu, který padl do ruských rukou už v prvních dnech invaze, přijeli ruští specialisté a politologové. Mají za úkol „přípravu na volby a referendum“. Jak?

Referendum o připojení k Rusku připravují okupační síly i v sousední Chersonské oblasti, odehrát se má už v září. Připojit se pak chtějí i samozvané separatistické republiky východněji - Doněcká a Luhanská.

Pozorovatelé se shodují, že referenda mají „ospravedlnit“ ruskou přítomnost na území Ukrajiny. V podstatě jde o snahu Moskvy anektovat okupované území v rámci toho, čemu Kyjev a Washington říkají ruské imperialistické rozpínání.

Moskva tvrdí, že na Ukrajině provádí „speciální vojenskou operaci“ za účelem ochrany svého území a ruskojazyčného obyvatelstva, které je podle ní pronásledováno ukrajinskými úřady. To Kyjev odmítá.

„Pokud se okupanti vydají cestou pseudoreferend, uzavřou si tím jakékoliv naděje na jednání s Ukrajinou a svobodným světem,“ řekl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého Kyjev trvá na svém postoji nepodstoupit Rusku žádná území.

Reklama

Doporučované