Hlavní obsah

Reportéry Seznam Zpráv na Ukrajině dočasně zadržela tamní policie

Foto: Seznam Zprávy

Reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a David Neff.

Reklama

Reportéři Janek Kroupa a David Neff přinášejí očitá svědectví o tom, jak se ukrajinská armáda a tamní civilní obyvatelé brání proti útokům ruských jednotek.

Článek

Reportéři Seznam Zpráv Janek Kroupa a David Neff byli v sobotu v podvečer zadrženi ukrajinskými úřady.

Stalo se to ve chvíli, kdy v Žitomiru vzdáleném asi 130 kilometrů vzdušnou čarou od Kyjeva pracovali na reportáži o obraně a obráncích tohoto města.

Reportéři byli zadrženi v centru města, když - se svolením přítomných příslušníků ukrajinské armády - pořizovali fotografie z prostranství před tamním divadlem.

„Nečekaně nás obestoupili ukrajinští civilisté. Pochopili jsme, že nás podezřívají ze špionáže,“ popsal situaci Janek Kroupa.

Sobotní reportáž z okolí Žitomiru ZDE:

Civilisté pak oznámili zadržení reportérů úřadům, na místo dorazila ozbrojená zásahová jednotka, která reportérům prohlédla vůz, zavazadla, techniku a osobní věci. Po hodině a půl byli reportéři eskortováni na policejní stanici, kde policisté prověřili jejich totožnost a propustili je.

Problémy neměl přitom dvoučlenný tým Seznam Zpráv poprvé, už v minulých dnech byl fotoreportér David Neff přinucen smazat pořízené snímky.

Ani incident českých novinářů Seznam Zpráv s ukrajinskými silami nebyl v sobotu první. Agentura ČTK s odkazem na server idnes.cz informovala odpoledne o tom, že ukrajinská policie zadržela dočasně také štáby České televize a CNN Prima News. Podle agentury bylo důvodem rovněž podezření ze špionáže. Štáb Primy následně donutily úřady opustit ukrajinské území.

„Podle našich zjištění se ukrajinští obránci velmi obávají diverzantů vysazených Rusy,“ uvedl reportér Janek Kroupa. „Kdokoli neznámý je podezřelý,“ říká.

Koresponduje to s prohlášením ukrajinského ministra obrany Olekseje Reznikova, že Rusko mění ve svém útoku na Ukrajinu bojovou taktiku. Ministr podle ukrajinského serveru The Kyiv Independent uvedl, že útoky těžkými obrněnými kolonami ustaly a ruské jednotky se teď zaměří na sabotážní akce a výsadkové útoky.

Nervozitu, která na Ukrajině mezi obránci panuje, potvrzuje i fotoreportér David Neff. „Nikdy jsem se při práci v ozbrojených konfliktech nesetkal s takto nepřátelským prostředím vůči novinářům,“ říká fotoreportér, který má za sebou řadu zpravodajských misí, například ve válce na území bývalé Jugoslávie.

Reportáž Janka Kroupy a Davida Neffa z polsko-ukrajinské hranice:

Reklama

Doporučované