Hlavní obsah

Rodina vydražila stará zavazadla, našla v nich dětská těla

Foto: AP/Dean Purcell, ČTK

Novozélandští vyšetřovatelé přijeli ohledat zavazadla z ostatky. Snímek z 11. srpna z Aucklandu.

Reklama

Novozélandští vyšetřovatelé po prvním ohledání zjistili, že děti byly mrtvé už několik let. Kufry ve skladu ležely nejméně tři nebo čtyři roky.

Článek

Děsivý nález čekal na novozélandskou rodinu, která v internetové aukci koupila zboží z opuštěných skladovacích jednotek. Mezi zakoupenými předměty byly i dva kufry, ve kterých byla ukrytá těla dětí. Nález okamžitě nahlásili policii s tím, že nedokáží ani rozpoznat, kolika dětem ostatky patří.

Po prvním týdnu vyšetřování policie informovala, že šlo o dvě dětská těla ve věku pět a deset let, uvedla agentura AP.

„Děti byly podle prvního zjištění mrtvé už několik let. Kufry ve skladu ležely nejméně tři nebo čtyři roky,“ řekl novinářům detektivní inspektor Tofilau Faamanuia Vaaelua. Vyšetřování je podle něj zatím v rané fázi, ale bude důkladné. „Musíme zjistit kde, kdy a jak,“ dodal.

„Rodina, která kufry společně s dalšími předměty vyklizenými ze skladovacích jednotek koupila, nemá se zločinem nic společného,“ uvedl Vaaelua.

„Vyšetřovací tým pracuje ze všech sil, aby pohnal před soud osobu nebo osoby, které jsou za smrt těchto dětí zodpovědné. Bez ohledu na to, kolik let sloužíte, vyšetřovat děsivé případy, jako je tenhle, není nikdy snadný úkol,“ dodal Vaaelua. „Sám jsem otec malých dětí. Ale je to naše práce a musíme ji zvládnout,“ řekl.

Mohlo by vás zajímat

Stalo se to v noci ze 2. na 3. srpna 1969. Náhodní kolemjdoucí si v Dobřichovicích u Prahy všimli požáru rodinného domu, kde bydlela rodina Gustava Svojsíka. Na svědky, kteří se vydali na pomoc, ale začal od domu někdo střílet.

Rodinu nález velmi rozrušil. Jak píše list The New Zealand Herald, svůj dům v Manurewě na předměstí Aucklandu, k němuž se upřela pozornost celého ostrova, dočasně opustili. Stará se o něj člen širší rodiny. „Daří se jim dobře. Pokud je média nechají na pokoji, budou v pořádku.“

Obyvatel sousedního domu pro New Zealand Herald vylíčil, že si rodina předměty z vydražené skladovací jednotky dovezla domů v přívěsu. Majetek později třídila na příjezdové cestě. Viděl dětské předměty: hračky, kočárky, chodítko.

Během vybalování se odtamtud šířil silný zápach. „Myslel jsem si, že je to nějaké mrtvé zvíře. Jsem lovec prasat, takže vím, jaký zápach vydává mršina…,“ popsal soused.

Jiný soused – mladík, který v danou chvíli vedle opravoval své auto – zaznamenal šok, který rodina po otevření kufrů utrpěla.

Reklama

Doporučované