Hlavní obsah

Rok bylo sucho, pak přišla voda a s ní zkáza. Záplavy drtí italské farmáře

Foto: Profimedia.cz

Snímek z jedné z vytopených italských farem.

Reklama

Záplavy v severní Itálii si vyžádaly 14 životů, desítky tisíc evakuací a škody v hodnotě miliard eur. Obzvlášť zasažený je suchem vyčerpaný - a pro italskou ekonomiku důležitý - zemědělský sektor. Pod vodou skončily tisíce farem.

Článek

Italští zemědělci se ještě nedávno báli, že se loňské historické sucho protáhne do dalšího roku. V minulém týdnu se ale naplnily obavy z něčeho ještě horšího - sucho vystřídaly až příliš intenzivní lijáky, které místo doplnění zásob přinesly jen další zkázu.

Povodně zasáhly zejména východ regionu Emilia Romagna. Nejhorší byly v několika městečkách poblíž Boloně.

Celý region leží v Pádské nížině, kde se koncentruje většina italské zemědělské produkce. Zároveň jde o jednu z nejbohatších oblastí Itálie - produkuje 9,1 procenta HDP celé země.

Tamní svaz zemědělců uvedl, že bylo zaplaveno asi pět tisíc farem. Pod vodou skončily desítky tisíc hektarů zemědělské půdy, což může mít fatální následky na úrodu.

Podle meteorologů na některých místech během 36 hodin spadlo až 500 milimetrů srážek, což odpovídá polovině ročního průměru.

Klíčové je, kdy opadne voda

„Půda byla kvůli suchu vyprahlá a popraskaná. Jak víme, suchá půda se stává nepropustnou, takže voda steče pryč a všechno zničí,“ řekl CNN farmář Andrea Betti s tím, že se naplnily jeho nejhorší obavy pro tuto sezonu.

Zemědělská asociace Confagricoltura vyčísluje, že zaplavením jednoho hektaru, kde se pěstuje pšenice, kukuřice či například sója, dojde ke škodě až 6500 eur. V severní Itálii se ale často pěstují i cennější plodiny. Například hektar zničených sadů, vinic nebo olivových hájů přijde až na 32 tisíc eur. Pod vodou je podle asociace asi 40 takových farem.

Úroda na všech polích a sadech nemusí být nutně ztracená. Záleží na tom, za jak dlouho voda opadne a zda plodiny prohnijí až ke kořenům. Panují ale obavy z černého scénáře.

Fotogalerie z loňské reportáže Seznam Zpráv o suchu v okolí italského města Mortara:

+4

„Kvůli pomalému odtoku se kořeny stromů v sadech dusí, až uhnijí. Hrozí, že dojde ke ztrátám celých plantáží, kterým trvá roky, než začnou být po vysazení znovu produktivní,“ stojí podle CNN v prohlášení jiného sdružení zemědělců Coldiretti. Podle něj jsou škody „nevyčíslitelné“ a nejhorší budou právě v oblasti sadařství a zeleniny.

Důsledek změny klimatu

Přívalové deště na sever Itálie přišly rovnou dvakrát po sobě, a to v horizontu zhruba dvou týdnů, což je podle meteorologů velmi neobvyklé. „Událost, ke které došlo 2. května, se možná stane jednou za sto let, ale že se to samé stane o 15 dní později v té samé oblasti, to je opravdu překvapující,“ řekl podle CNN Luca Mercalli z Italské meteorologické společnosti.

Loňské sucho a letošní povodně v Itálii jsou ukázkovým příkladem projevů změny klimatu.

„Klimatická změna mění frekvenci a intenzitu srážek. Množství vody, která spadne, sice zůstává stejné, ale srážky se koncentrují do časově i prostorově užších úseků. Kvůli změně klimatu se stále víc stává, že například měsíc neprší a pak naopak hodně prší třeba jediný den,“ zmínil problém v loňském rozhovoru pro Seznam Zprávy Marco Gardella, odborník z italské vládní agentury Správa povodí řeky Pád.

K suchu podle něj z velké části přispívalo i plýtvání vodou, kterému se dá s moderními technologiemi do značné míry zamezit. S povodněmi je to ale horší.

Souvislost klimatické změny s extrémními lijáky je vědecky potvrzená. Za příčinu neštěstí změnu klimatu označili už minulý týden i italští hydrologové.

Reklama

Doporučované