Hlavní obsah

Rusko láká migranty od finských hranic do války na Ukrajině, tvrdí BBC

Foto: Profimedia.cz

Migranti u hraničního přechodu Salla v severním Finsku.

Reklama

Zadržení cizinci s prošlým vízem, kteří čekají na vyhoštění, dostávají k podpisu rusky psané dokumenty o službě v armádě.

Článek

Britská veřejnoprávní stanice BBC uvedla, že má k dispozici důkazy o několika případech, kdy byli cizinci nahnáni do ruského vojenského tábora na hranicích s Ukrajinou.

Případy, kdy jsou lidé v detenčních centrech nuceni podepsat smlouvy o službě v armádě, nejsou nové. Nicméně jejich počet se začal zvyšovat s příchodem velkého množství migrantů na finsko-ruskou hranici, napsala BBC.

Dokumenty nabízející práci, které ruští úředníci předložili migrantům, byly v ruštině, a pro cizince tudíž mnohdy nesrozumitelné.

„Nebyly nám předány smluvní dokumenty a ani řádně ukázány. Ptali jsme se, co to bude za práci, ale řekli nám, že je to jednoduché a dobré,“ řekl jeden ze somálských migrantů BBC. Až později vyšlo najevo, že jde o smlouvu, kvůli které posílají migranty bojovat na Ukrajinu. „Jsem žadatel o azyl, ne voják,“ zdůraznil Somálec.

BBC se obrátila na ruské ministerstvo vnitra s opakovanou žádostí o komentář, ta však zůstala bez odpovědi.

Finsko nedávno uzavřelo všech osm ruských hraničních přechodů. Obvinilo Moskvu, že do Finska směruje migranty a žadatele o azyl. Na finských hranicích se začalo objevovat nebývalé množství cizinců, kteří žádali o status uprchlíka.

Analýza soudních jednání v Karélii, jednom ze tří ruských regionů sousedících s Finskem, ukázala, že za poslední tři týdny ruská policie zadržela 236 osob, které pobývaly v Rusku bez platných víz a byly určeny k deportaci. Podobná situace byla i v dalších dvou pohraničních regionech – Leningradské a Murmanské.

Skupiny na ochranu lidských práv uvádějí, že cizinci, kteří využívají Rusko jako tranzitní bod na své cestě na Západ, běžně překračují krátkodobá víza. Když ruská policie začala v polovině listopadu lidi bez platných víz zatýkat, znamenalo to změnu v přístupu k migrantům.

Reklama

Doporučované