Hlavní obsah

Rusko označilo spisovatele Borise Akunina za zahraničního agenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mishelo0, Shutterstock.com

Akuninovy detektivní romány patřily v Rusku mezi oblíbené knihy.

Reklama

Ruský seznam zahraničních agentů se rozrostl o dalšího spisovatele. Tentokrát Rusko obviňuje z „terorismu a extremismu“ Borise Akunina, jehož knihy v zemi patřily mezi populární bestsellery, než je tamní úřady zakázaly.

Článek

Rusko označilo populárního spisovatele Borise Akunina za zahraničního agenta, píše BBC. Tamní ministerstvo spravedlnosti ho zařadilo na seznam „teroristů a extremistů“ kvůli jeho námitkám proti ruské invazi na Ukrajinu. Sedmašedesátiletý autor je známým kritikem prezidenta Vladimira Putina.

Akuninovy detektivní romány o vyšetřovateli Erastu Fandorinovi, stejně jako ostatní spisovatelovy knihy, patřily před invazí na Ukrajinu mezi oblíbené bestsellery v Rusku. Tamní úřady je ale zakázaly, Akunin totiž válku odsuzuje.

Ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že Akunin – vlastním jménem Grigorij Čchartišvili - „vystupoval proti speciální vojenské operaci na Ukrajině a šířil nepravdivé informace, jejichž cílem bylo vytvořit negativní obraz Ruska a jeho armády“.

Úřady spisovatele obviňují také z pomoci při získávání finančních prostředků na podporu ukrajinské armády. V den, kdy Rusko zahájilo rozsáhlou invazi na Ukrajinu, Akunin uvedl, že „Rusku vládne psychicky vyšinutý diktátor a nejhorší je, že země poslušně následuje jeho paranoiu“. Na oznámení ministerstva spravedlnosti v pátek pozdě večer pak Akunin, který žije v Londýně, reagoval: „Teroristé mě prohlásili za teroristu.“

Pokud je někdo označen za „zahraničního agenta“, měl by se takto identifikovat i na sociálních sítích nebo v dalších publikacích. S touto „nálepkou“ přicházejí často i zatěžující požadavky v rámci finančních kontrol. Od zahájení vojenské invaze na Ukrajinu z Ruska uprchlo mnoho umělců a osob, které se angažují v kulturní sféře. Ti, kteří zůstali, čelí přísným cenzurním zákonům.

Reklama

Doporučované