Hlavní obsah

Rusko poslalo na pomoc Turkům Čečence stíhaného za válečné zločiny

Foto: Profimedia.cz

Velitel ruské pomoci Turecku Daniil Martynov.

Reklama

Ruskou pomoc Turecku zasaženému ničivým zemětřesením koordinuje bývalý čečenský velitel. Daniila Martynova, kdysi pravou ruku čečenského vůdce Kadyrova, navíc hledají na Ukrajině kvůli válečným zločinům.

Článek

Bývalý čečenský velitel Daniil Martynov řídí ruskou pomoc po zemětřesení v Turecku, informuje zpravodajský web CNN.

Muž, kterého na Ukrajině hledají kvůli válečným zločinům, jež měl spáchat v loňském roce, má údajně blízko k Ramzanu Kadyrovovi. Martynovovo jméno zaznělo v několika videích čečenského vůdce na sociální síti Telegram, mluvilo se tam o něm jako o příslušníkovi čečenských speciálních jednotek.

Martynov se loni stal poradcem na ruském ministerstvu pro mimořádné události. V posledních dnech poskytl několika ruským médiím rozhovory z turecké oblasti zasažené zemětřesením. CNN se kvůli jeho činnosti v Turecku obrátila s dotazy jak na ruské ministerstvo, tak i na ukrajinskou bezpečnostní službu SBU.

Kontrarozvědka totiž už dříve Martynova popsala jako zástupce velitele jednotek Národní gardy v Čečensku a uvedla, že je zodpovědný za výcvik Kadyrovovy ochranky. Loni v srpnu pak přišla s tvrzením, že muž spáchal sérii válečných zločinů ve městě Boroďanka u Kyjeva (reportáž z města najdete zde).

Podle ukrajinské kontrarozvědky tam Martynov řídil obsazení psychiatrické léčebny. „Na jeho rozkaz bylo téměř 500 lidí zajato jako rukojmí – pacienti, zaměstnanci i místní obyvatelé –, včetně víc než stovky pacientů upoutaných na lůžko,“ uvedla SBU.

Čečenci na Ukrajině

Na Ukrajině nebojují jen Čečenci loajální k vůdci Ramzanu Kadyrovovi, ale i ti, kteří se postavili na stranu Kyjeva. Část z nich se účastní bojů u města Bachmut.

Okupanti podle ní přeměnili nemocnici na svou palebnou pozici. Martynov teď čelí obvinění z „porušování zákonů a obyčejů války a zneužívání válečných zajatců nebo civilistů“.

Ředitelka léčebny Maryna Hanická loni pro nezávislý ruský portál Meduza popsala, že Rusové kolem lidí v zařízení všude položili miny. „Stál přede mnou voják a představil se. Řekl, že je Daniil Martynov, plukovník ruské armády. A že když se budeme chovat slušně, přežijeme,“ popsala.

CNN upozorňuje, že nebyla schopná ověřit, zda Hanická opravdu mluvila právě s Martynovem. On sám na ukrajinská obvinění nijak nereagoval.

„Pokud jde o Martynova, ten pro nás nepracuje. Spolupracuje s ministerstvem pro mimořádné situace,“ uvedl pak už loni v srpnu Kadyrov.

Daniil Martynov, který teď řídí ruské záchranné úsilí v turecké oblasti, kde od pondělí zemřely tisíce lidí, je také od roku 2020 na sankčním seznamu amerického ministerstva financí kvůli „vážnému porušování lidských práv v Rusku“. Američané potvrdili, že byl Kadyrovovým osobním bezpečnostním poradcem a často jednal jeho jménem.

Reklama

Doporučované