Hlavní obsah

Rusko sbírá informace k sabotáži v Severním moři. Používá výzkumné lodě

Foto: Profimedia.cz

Ruské plavidlo Admirál Vladimirskij. Podle zjištění severských zemí využívané ke špionáži.

Reklama

Rusko má podle nových obvinění program na sabotáž větrných elektráren a komunikačních kabelů v Severním moři. Využívá k němu flotilu plavidel maskovaných jako rybářské trawlery nebo výzkumné lodě.

Článek

Nazývají ho Admirál Vladimirskij a oficiálně se používá jako expediční oceánografická nebo podvodní výzkumná loď. Podle nových zjištění veřejnoprávních stanic v Dánsku, Norsku, Švédsku a Finsku jsou ale právě tato plavidla Ruskem využívána ke špionáži, informuje BBC.

Novináři tvrdí, že analyzovali interní ruskou komunikaci, kterou se jim povedlo zachytit. Z ní vyplynulo, že v severských vodách plují takzvané „lodě duchů“: s vypnutými vysílači, aby nikdo nezachytil jejich aktuální polohu.

Tyto lodě dále nesou podvodní sledovací zařízení a mapují klíčová místa pro případnou sabotáž. Zpomalí, když se přiblíží k oblastem, kde jsou větrné elektrárny, a zůstávají poblíž. Klidně i měsíc nechávají vypnutý vysílač. Když se k jedné z lodí pokusil na malém člunu dostat reportér, stanul před ním maskovaný člověk s něčím, co vypadalo jako vojenská útočná puška.

Stejné plavidlo bylo údajně spatřeno už loni v listopadu u skotského pobřeží. Nacházelo se asi jen 30 mil východně od flotily britských námořních hlídkových letadel RAF, než zamířilo zpátky na západ.

V únoru se pak loď objevila v Nizozemí. Tamější rozvědka vydala varování o aktivitě, která by mohla naznačovat přípravu na narušení nebo sabotáž námořní infrastruktury. „Poblíž větrných elektráren v Severním moři jsme objevili ruskou loď, která prostor mapuje. Je to poprvé, co vidíme, že se Rusové pokouší odhalit, jak v moři funguje energetický systém,“ sdělil šéf nizozemské rozvědky Jan Swillens.

Případy špionáže pro Rusko v evropských zemích

Po ruské invazi na Ukrajinu vzrostla aktivita ruských zpravodajských služeb v evropských zemích. Bylo odhaleno také několik případů předávaní závažných utajovaných informací Moskvě.

„Sabotážní plány Rusové připravují pro případ úplného konfliktu se Západem,“ vysvětlil důstojník dánské kontrarozvědky. Šéf norské rozvědky pak doplnil, že špionážní program je pro Rusko klíčový a řídí ho přímo Moskva.

Průzkum důležitých míst není ničím neobvyklým a západní země budou pravděpodobně provádět podobnou činnost proti Rusku, připomíná BBC. V případě eskalace konfliktu by pak mohly obě strany poškodit komunikace, zničit energetické systémy protivníka a způsobit chaos.

Zpráva o ruských špionážních lodích ale otevírá možnost, že právě tato plavidla stála za loňským incidentem jižně od Špicberk, kde byl přerušen podvodní datový kabel. Ten sloužil největší světové komerční pozemní stanici pro satelitní komunikace. Norská policie tehdy uvedla, že se domnívá, že za sabotáží byla lidská činnost, nikoho ale oficiálně neobvinila.

Letos v dubnu Norové ze země vyhostili 15 ruských představitelů a obvinili je ze špionáže. Šlo o poslední vlnu „vyhánění“ diplomatů v Evropě kvůli válce na Ukrajině.

Reklama

Doporučované