Hlavní obsah

Ruskou novinářku Ovsjannikovovou znovu zadrželi, tentokráte jí hrozí vězení

Foto: Profimedia.cz

Marina Ovsjannikovová na snímku z 8. srpna z Moskvy, kde se připravovala na soudní jednání kvůli obvinění z „diskreditace“ ruské armády bojující na Ukrajině.

Reklama

Čelí trestnímu stíhání za „šíření lživých informací“ o ozbrojených silách, za což v Rusku nově hrozí až 15 let vězení.

Článek

Ruská novinářka Marina Ovsjannikovová, kterou proslavil v polovině března protest proti válce na Ukrajině v živém vysílání ruské televize, byla ve středu znovu zadržena. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na novinářčina advokáta.

Ovsjannikovová již třikrát dostala v ruské obdobě správního řízení pokuty za nepovolené protesty a „diskreditaci“ ruské armády, ale tentokráte čelí trestnímu stíhání za „šíření lživých informací“ o ozbrojených silách, za což v Rusku nově hrozí až 15 let vězení.

Za „lživé“ a „falešné“ úřady pokládají jakékoliv informace odchylující se od oficiální verze, která válku proti Ukrajině nenazývá válkou, ale „speciální vojenskou operací“. Rusko také oficiálně tvrdí, že neútočí na civilisty ani na civilní objekty.

Mohlo by vás zajímat

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou se neodehrává pouze na bojištích, ale také na internetu. Jednou z klíčových taktik, kterými se Kreml snaží dostat Ukrajinu pod kontrolu, je ovládnutí ukrajinského kyberprostoru.

„Jsme teď u vyšetřovatelů,“ řekl agentuře AFP advokát Dmitrij Zachvatov s tím, že jeho klientku zadrželi. Zachvatov ještě dříve agentuře TASS řekl, že výslechu předcházela domovní prohlídka. Neupřesnil, co se stalo důvodem ke trestnímu stíhání jeho klientky.

Sama Ovsjannikovová v aplikaci Telegram napsala, že ji o šesté ráno vpadla do domova desítka policistů a že ji stíhají kvůli protestu, který podnikla v polovině července na nábřeží řeky Moskvy naproti Kremlu. Tam přišla s plakátem s vyobrazením dětí zabitých na Ukrajině a nápisem „Kolik ještě musí zahynout dětí, abyste přestali?“. Více než 350 dětí zabitých na Ukrajině ani nyní nepokládá za žádný „fake“.

Reklama

Doporučované