Hlavní obsah

Spolu s ruskou armádou postupuje i okupace ukrajinského kyberprostoru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

V oblastech, které ruská armáda obsadí, zavádí Kreml tvrdou cenzuru internetu. Jeho cílem je odstřihnout Ukrajince od informací, které by mohly vyprovokovat protiúder.

Článek

Válka mezi Ruskem a Ukrajinou se neodehrává pouze na bojištích, ale také na internetu. Jednou z klíčových taktik, kterými se Kreml snaží dostat Ukrajinu pod kontrolu, je ovládnutí ukrajinského kyberprostoru.

Několik týdnů poté, co ruská armáda obsadila Cherson, vtrhli vojáci do kanceláří místních provozovatelů internetových služeb a nařídili jim, aby se vzdali kontroly nad svými sítěmi.

Veškerý internetový provoz z Chersonu následně přesměrovali na Rusko. Ukrajinské mobilní sítě poté vypnuli a obyvatele Chersonu donutili začít používat služby ruských mobilních operátorů. Zablokovali jim přitom přístup k  Facebooku, Instagramu, Twitteru i ukrajinským zpravodajským serverům.

Cherson není jedinou oblastí, kde ruská armáda zavádí podobná opatření. „První věc, kterou okupant udělá, když přijde na ukrajinské území, je, že odstřihne sítě,“ vysvětluje Stas Prybytko z ukrajinského ministerstva pro digitální transformaci.

Kyberprostor se Rusko snaží ovládnout také v Melitopolu nebo Mariupolu, píše deník The New York Times. Upozorňuje přitom na to, že pokud se Rusko v budoucnu zmocní dalších oblastí, je pravděpodobné, že se budou podobné kroky opakovat.

Přehled zbraní pro Ukrajinu

Řada států vyslyšela volání Kyjeva po dodávkách těžkých zbraní. Co už Ukrajina dostala a jak výrazná pomoc to je?

„Ovládnout město a kontrolovat zásobování města, přísun potravin nebo pohonných hmot, je jedna věc,“ vysvětluje David Belson, šéf datového oddělení společnosti Cloudflare, který se věnoval kybernetické situaci v Chersonu. „Kontrola přístupu k internetu a možnost manipulovat s přístupem k internetu v okupované oblasti“ se však stává „novou frontou“ války, dodává.

Obyvatele okupovaných oblastí se Rusko snaží odříznout od zpráv ze světa a narušit jejich komunikaci s blízkými v jiných částech země. Na některých územích internet dokonce zcela vypnulo.

„Obávají se, že zprávy o postupu ukrajinské armády povzbudí odpor v Chersonské oblasti a usnadní skutečnou akci,“ uvedl pro server Wired Viktor Zhora, zástupce vedoucího ukrajinské agentury pro kybernetickou bezpečnost.

HIMARS ovlivňuje ukrajinskou kulturu

Ukrajinci považují raketomety HIMARS za obrovskou pomoc. Zbraň se stala i tématem písně populárního zpěváka.

Přísnější cenzura než ze strany Číny

Přesměrování internetu Kremlu umožňuje místní obyvatele kontrolovat a jejich fungování v kyberprostoru podrobit přísné cenzuře.

Rusko má rozsáhlý systém cenzury a dohledu nad internetem, který se v posledních letech rozpíná, protože se země snaží realizovat projekt suverénního internetu, který by ho v kyberprostoru odříznul od zbytku světa. Cenzurní systém mu umožňuje číst e-maily i textové zprávy a sledovat další aktivitu uživatelů.

Deník The New York Times poukazuje na to, že k podobným případům, jako je ruská cenzura ukrajinského internetu, v minulosti ve světě mockrát nedošlo. Dokonce ani když Peking od roku 2019 převzal větší kontrolu nad Hongkongem, nebyl internet v tomto městě podroben stejnému druhu cenzurních kontrol jako v pevninské Číně.

V některých Ruskem okupovaných oblastech Ukrajiny je digitální cenzura navíc ještě horší než v samotném Rusku, tvrdí tamní představitelé. V Chersonské a Doněcké oblasti byl podle internetových operátorů například uživatelům zablokován přístup k aplikacím Google, YouTube nebo Viber.

„Jsme svědky okupace ukrajinského internetu,“ shrnul situaci v kyberprostoru Alp Toker, ředitel NetBlocks, společnosti pro monitorování internetu se sídlem v Londýně.

Reklama

Doporučované