Hlavní obsah

Ruský soud: Genocidu při blokádě Leningradu páchali i Češi

Foto: breakermaximus, Shutterstock.com

Ilustrace hladovějícího dítěte před lidmi v zimním Leningradu.

Reklama

Na pozadí války na Ukrajině se pravděpodobně schyluje k novému česko-ruskému sporu o historická fakta během druhé světové války.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Městský soud v Petrohradě ve čtvrtek rozhodl, že několikaletá blokáda tohoto města během druhé světové války byla genocidou. V Leningradu, jak se město za sovětské éry jmenovalo, zemřelo během blokády podle nových propočtů 1,1 milionu lidí.

V soudním verdiktu ale zazněla také pozoruhodná informace, že se na tehdejších zločinech proti lidskosti podíleli i Češi.

Soud vyhověl návrhu petrohradského prokurátora a rozhodl se: „uznat blokádu Leningradu okupačními úřady, německými jednotkami a jejich komplici – ozbrojenými jednotkami zformovanými na území Belgie, Itálie, Španělska, Nizozemska, Norska a Finska, jakož i jednotlivými dobrovolníky z řad Rakušanů, Lotyšů, Poláků , Francouzů a Čechů - v období od 8. září 1941 do 27. ledna 1944 válečným zločinem, zločinem proti lidskosti a genocidou národnostních a etnických skupin reprezentujících obyvatelstvo SSSR, národy Sovětského svazu,“ citoval list Izvestija soudkyni Věru Saljnikovovou.

V oficiálním tiskovém oznámení soudu na síti Telegram se potom píše o „vojenských formacích Belgie, Itálie, Španělska, Lotyšska, Nizozemska, Norska, Polska, Finska, Francie a Česka“ jakožto o německých přisluhovačích.

Podle českých odborníků jde o nesmyslné tvrzení. Čeští občané tehdejšího Protektorátu Čech a Morava nejenže nerukovali do německých jednotek, ale neměli na německé straně ani dobrovolnické jednotky jako některé evropské národy. V protektorátu existovalo pouze tzv. Vládní vojsko, které se neúčastnilo válečných akcí. Na frontu se Češi mohli dostat pouze za podmínky, že přijmou německé říšské občanství.

„Opět se prokázalo, že ruská oficiální místa neznají světovou ani vlastní historii,“ reagoval pro Seznam Zprávy historik Tomáš Jakl, který se ve Vojenském historickém ústavu zaměřuje na české a československé vojenské dějiny v období 1914–1945.

Nasazení nějakých českých dobrovolníků u Leningradu vyloučil také spisovatel František Emmert, který je autorem knihy Češi ve wehrmachtu.

„Žádná jednotka českých dobrovolníků bojující za druhé světové války na německé straně nikdy neexistovala, tedy ani u Leningradu. Češi se dokonce nesměli dobrovolně hlásit do německé armády či SS ani jako jednotlivci. Nevzali by je, pokud by se předtím úředně nestali Němci. Jako Češi tam v žádném případě vstoupit nemohli,“ uvedl Emmert.

Soud už v září zdůraznil, že spis prokuratury k uznání leningradské blokády genocidou je velmi rozsáhlý a opírá se o prameny a studie. V pasážích o účasti legionářských jednotek z některých zemí dokonce jmenoval konkrétní historiky, v případě údajných dobrovolníků z Česka ale žádnou odbornou autoritu neuvedl.

Seznam Zprávy se obrátily na petrohradskou prokuraturu s dotazem, jak informaci o působení českých dobrovolníků při blokádě doložila. Prokuratura zatím neodpověděla.

Reklama

Doporučované