Hlavní obsah

Ruský soud rozpustil známou organizaci odhalující zločiny stalinismu

Foto: Profimedia.cz

Před budovou ruského nejvyššího soudu se shromáždili příznivci lidskoprávní organizace Mezinárodní Memorial, přítomní byli i členové ruské policie.

Reklama

Dokumentovala zločiny sovětského režimu a bojovala za lidská práva v Rusku i postsovětských zemích. S tím je ale nejspíš konec. Ruský nejvyšší soud nařídil rozpustit lidskoprávní organizaci Memorial.

Článek

„Ruský nejvyšší soud zlikvidoval Mezinárodní Memorial,“ oznámila v úterý krátkým tweetem organizace. Podle agentury RIA Novosti soud rozhodnutí odůvodnil porušením ruského zákona o zahraničních agentech.

Takový argument ruské instituce s oblibou používají právě pro zavírání nezávislých médií či občanskoprávních skupin, píše Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Memorial je jednou z nejstarších a nejprestižnějších ruských lidskoprávních organizací. Funguje už od konce osmdesátých let a je známá odhalováním zločinů komunismu a stalinismu v někdejším Sovětském svazu.

Aktivisté nyní tvrdí, že její likvidace nestojí na pevných právních základech. A že jde o politicky motivované rozhodnutí.

Organizace se podle její právní zástupkyně proti rozhodnutí nejvyššího soudu odvolá nejen v Rusku, ale i k Evropskému soudu pro lidská práva. Spojené státy i Evropská unie už dříve vyzvaly Moskvu, aby svou snahu Memorial rozpustit ukončila.

Europoslanci například vyjádřili v polovině prosince v rozpravě na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku organizaci podporu. V debatě opakovaně zazněla ostrá kritika ruského prezidenta Vladimira Putina a apel na zachování cenných historických archivů.

Europoslanec Andrius Kubilius, bývalý litevský premiér, se nechal slyšet, že Putin chce Memorial zničit a vrátit sovětského diktátora Josifa Stalina „na výsluní“.

„Největší obětí Stalinových zločinů byl samotný ruský národ. Ten si musí uvědomit tragické zločiny své minulosti, protože to je jediný způsob, jak překonat nostalgii po imperiální minulosti, kterou se vyznačuje nová ruská demokracie,“ poznamenal Kubilius.

Reklama

Doporučované