Hlavní obsah

Rusové budou prezidenta volit 17. března, o favoritovi se pochybovat nedá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Milos Momcilovic, Shutterstock.com

Vladimir Putin. Kresba na zdi v srbském městě Niš. Ilustrace.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin sice ještě kandidaturu sám neoznámil, média i analytici ale očekávají, že k tomu dojde během nadcházejících několika týdnů. Nasvědčují tomu i prohlášení z prezidentova okolí.

Článek

Prezidentské volby se v Rusku uskuteční 17. března příštího roku, odhlasovala ve čtvrtek Rada federace, horní komora ruského parlamentu. Zprávu vzápětí zveřejnily tiskové agentury.

Ruský prezident Vladimir Putin sice ještě kandidaturu sám neoznámil, média i analytici ale očekávají, že k tomu dojde během nadcházejících několika týdnů. Nasvědčují tomu i prohlášení z prezidentova okolí. Na otázku, jaký vůdce by měl nahradit ruského prezidenta Putina, odpověděl jeho dlouholetý mluvčí Dmitrij Peskov na začátku října rychle a jednoduše: „Stejný.“

Průzkumy jednasedmdesátiletému Putinovi stabilně přisuzují velkou podporu Rusů. S blížícími se prezidentskými volbami se nezdá, že by něco mohlo narušit všeobecně předpokládaný scénář: Tedy že v čele Ruska bude i během dalších šest let – do roku 2030 – stát muž, který rozpoutal dobyvačnou a krvavou válku na Ukrajině.

Půjde o první volby od změny ruské ústavy, která fakticky umožnila kandidovat Putinovi už potřetí po sobě, celkově se pak bude o funkci ucházet už popáté. Že tomu tak skutečně bude, napovídají i další signály: Ulice větších ruských měst už začínají plnit akce oslavující Putinův režim a také plánovaný státní rozpočet počítá – mimo horentní náklady na další válčení na Ukrajině – i s předvolebními „dárky“.

Podrobněji v této analýze.

Reklama

Doporučované