Hlavní obsah

Kyjev předvídá další ruskou potupu. Odchod ze Záporožské elektrárny

Foto: Cars and Travels, Shutterstock.com

Ruské jednotky okupují Záporožskou jadernou elektrárnu od začátku března, provoz v ní ale nadále zajišťují Ukrajinci.

Reklama

aktualizováno •

Šéf společnosti Enerhoatom uvedl, že v posledních několika týdnech dostává informace, ze kterých vyplývá, že se Rusové připravují na odchod ze Záporožské jaderné elektrárny. Ruská okupační správa to odmítá.

Článek

Prezident ukrajinské národní společnosti pro jadernou energii Enerhoatom Petro Kotin oznámil, že z jistých náznaků se dá vyvodit, že se ruské jednotky chystají opustit Záporožskou jadernou elektrárnu. Informoval o tom server Ukrajinska Pravda.

Ruští okupanti obsadili Záporožskou jadernou elektrárnu, která je největším zařízením svého druhu v Evropě, na začátku března, krátce po zahájení invaze na Ukrajinu. Její provoz ale nadále zajišťují ukrajinští zaměstnanci, často ve stresu způsobeném přítomností ruských okupantů.

„V posledních týdnech dostáváme informace, že se (ruští vojáci, pozn. red.) možná chystají opustit Záporožskou jadernou elektrárnu,“ uvedl šéf Enerhoatomu Kotin.

„Je příliš brzy na to říci, že ruské síly opouštějí Záporožskou jadernou elektrárnu,“ vysvětlil. Zdá se ale, že se na to „připravují“.

„Za prvé, v ruských médiích se v poslední době objevilo mnoho zpráv o tom, že Rusové možná budou muset opustit Záporožskou jadernou elektrárnu a předat ji pod kontrolu Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Víte, já mám dojem, že si balí kufry a kradou všechno, co vidí,“ míní Kotin.

Foto: Seznam Zprávy

Plán Záporožské jaderné elektrárny.

Připomněl také, že ruské jednotky „napumpovaly do areálu Záporožské jaderné elektrárny všechno: vojenskou techniku, personál, nákladní auta, pravděpodobně i s výzbrojí a výbušninami“. Areál elektrárny navíc podle něj zaminovaly.

Přesvědčení, že Rusové zařízení opustí, v neděli vyjádřil i poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. „Obranná linie se začíná posunovat k hranicím Ruské federace,“ uvedl.

Pracovníci MAAE jsou v Záporožské jaderné elektrárně, která se stává často terčem ostřelování, už od září. Z útoků se Ukrajina a Rusko navzájem obviňují. Šéf MAAE Rafael Grossi vyzval válčící strany, aby se dohodly a v okolí elektrárny zavedly zónu jaderné bezpečnosti.

Pokud by ruské síly skutečně elektrárnu opustily, byla by to pro ně už druhá symbolicky důležitá porážka v krátké době, která by se odehrála před zraky celého světa. V polovině listopadu se Rusové po několika týdnech stáhli z pravobřežní části Chersonské oblasti.

Okupační správa města Enerhodar, kde se elektrárna nachází, odmítá, že by se ji ruská vojska chystala opustit. „Média aktivně šíří fake news, že se Rusko údajně chystá stáhnout z Enerhodaru a opustit (elektrárnu). Tato informace není pravdivá,“ citovala agentura Reuters příspěvek proruské radnice na sociální síti Telegram.

V ohrožení jsou i další elektrárny

Obavy ovšem nepanují pouze o Záporožskou jadernou elektrárnu, v ohrožení kvůli válce je také bezpečnost dalších ukrajinských zařízení.

Když tuto středu Rusko opět zasypalo Ukrajinu raketami, havarijní ochrana musela být vůbec poprvé současně aktivována ve všech čtyřech ukrajinských jaderných zařízeních. Kromě Záporožské jaderné elektrárny také v Jihoukrajinské jaderné elektrárně, která stojí poblíž města Južnoukrajinsk v Mykolajivské oblasti, v jaderné elektrárně Chmelnyckyj na západě Ukrajiny a Rivnenské jaderné elektrárně.

Záporožská jaderná elektrárna pod palbou

Šéf světové jaderné agentury naléhavě vyzval k zastavení bojů v ukrajinském Záporoží, kde stojí největší evropská jaderná elektrárna. Minulý víkend bylo v její blízkosti zaznamenáno více než tucet silných výbuchů.

V těchto elektrárnách musely být poprvé dočasně spuštěny dieselové generátory na ochlazování palivových tyčí, protože ruské útoky znemožnily jejich vnější napájení.

Šéf MAAE situaci označil za „nanejvýš znepokojivou“. „Úplná a současná ztráta napájení ukrajinských jaderných elektráren mimo lokalitu ukazuje, že situace v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení v zemi je stále nejistější, náročnější a potenciálně nebezpečnější,“ uvedl Grossi.

MAAE slíbila, že navštíví všechny ukrajinské jaderné elektrárny a zkontroluje jejich bezpečnost. Příští týden mají její zástupci zamířit do Jihoukrajinské jaderné elektrárny.

Reklama

Doporučované