Hlavní obsah

Ukrajinská rozvědka zpozorněla: Rusové „postupně opouštějí“ jadernou elektrárnu

Foto: Seznam Zprávy

Záporožská jaderná elektrárna, Enerhodar, Ukrajina.

Reklama

aktualizováno •

Kyjev má za to, že jde o jasný signál, že se blíží sabotáž Záporožské jaderné elektrárny. Tu už podle poznatků špionů opustili jako první úředníci dosazení ruskou státní jadernou společností Rosatom. Moskva to označila za lži.

Článek

Největší jadernou elektrárnu v Evropě, Záporožskou na Ukrajině, ovládly ruské jednotky už v prvních dnech války. Tu Kreml v sousední zemi rozpoutal loni 24. února.

Od té doby se obě strany – Moskva a Kyjev – navzájem obviňují z ohrožení bezpečnosti elektrárny.

Ukrajinská vojenské rozvědka v pátek vydala zprávu, že ruské okupační síly, které jsou v Záporožské jaderné elektrárně umístěné, „postupně opouštějí“ prostory. Špióni mají za to, že stahování personálu signalizuje, že je na spadnutí ruská sabotáž.

Britský list The Guardian citoval šéfa služby Kyryla Budanova, podle kterého Moskva schválila plán odpálit v Záporožské jaderné elektrárně připravené nálože.

V nedávném rozhovoru pro britský web New Statesman Budanov zveřejnil, že podle poznatků rozvědky Rusové nainstalovali výbušná zařízení ke čtyřem ze šesti energetických bloků zařízení a také do chladicí nádrže. Zároveň uvedl, že Rusko je připravené podniknout „operaci pod falešnou vlajkou“, záleží jen na tom, kdy a za jakých okolností k tomu dojde (více zde).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pak rovněž minulý týden prohlásil, že Rusko připravuje „teroristický útok“.

Kreml tyto informace opakovaně odmítá s tím, že si Kyjev chystá půdu pro svůj vlastní útok – aby pak mohl svalit vinu na Rusko. Na aktuální informace ukrajinské strany reagoval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov: „Má cenu komentovat jejich prohlášení, že se vyhodíme do povětří v jaderném zařízení? To jsou čisté lži,“ řekl podle agentura TASS.

Co zveřejnila rozvědka

Mezi prvními, kdo opustili záporožský komplex, jsou podle informací ukrajinské rozvědky tři úředníci ruské státní jaderné společnosti Rosatom, kteří v elektrárně řídili pracovníky dosazené Rusy, cituje ze zprávy ukrajinský server The Kyiv Independent.

Odešel tedy hlavní inspektor závodu, vedoucí právního oddělení a náměstek pro zásobování. Rovněž se měl snížit počet vojáků na základně v nedalekém městě Enerhodar.

Ukrajinským zaměstnancům, kteří dříve podepsali smlouvu s Rosatomem, bylo pak podle rozvědky doporučeno, aby elektrárnu opustili do 5. července.

Personál, který zůstal v elektrárně, dostal pokyn „svalit vinu na Ukrajinu v případě jakýchkoli mimořádných událostí“, upozorňuje v hlášení ukrajinská zpravodajská služba.

Jak je vidět v přiloženém videu, v reakci na sílící obavy z případné jaderné nehody trénovaly ve čtvrtek záchranné týmy opatření pro překonání následků v případě vyhození do povětří jednoho z bloků elektrárny ruskými vojáky, uvedla agentura AP.

Bez komentáře: Ukrajinské cvičení v Záporoží. Záchranné složky připravují město na případnou nehodu tamní jaderné elektrárny.Video: AP

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko upřesnil, že už byly vypracovány protokoly, jak by měly složky společně postupovat, a že nyní je potřeba tento postup procvičit v praxi.

Šéf státní jaderné společnosti Enerhoatom Petro Kotin sdělil, že společnost vypracovává různé modely vývoje událostí v Záporožské jaderné elektrárně, jejich následky a také možnosti jejich co nejrychlejšího překonání.

Jaký význam má Záporožská elektrárna?

Jde o vůbec největší jadernou elektrárnu na Ukrajině a v Evropě a devátou největší na světě (podle čistého elektrického výkonu je pátá). Stavěla se v letech 1984 až 1995.

Obrovský areál má šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu 1 000 MW, tedy celkem třikrát víc než Temelín. Jaderná elektrárna v Záporoží vyrábí pětinu elektřiny na Ukrajině a dodávky z ní stačí na proud zhruba pro čtyři miliony domácností.

Rozhovor

Před použitím jaderné zbraně by Kreml změnil rétoriku a zahájil přípravy, které by se daly jen těžko utajit, říká v rozhovoru Pavel Podvig, odborník na ruské jaderné síly a člen Institutu OSN pro výzkum odzbrojení (UNIDIR).

Kde se nachází Záporožská elektrárna?

Elektrárna se nachází na jihovýchodě země u padesátitisícového „města atomu“ Energodaru, ve kterém bydlí pracovníci elektrárny a jejich rodiny. Zařízení leží u veletoku Dněpr a disponuje vlastní vodní nádrží.

Přes Dněpr, severozápadě asi 15 kilometrů vzdušnou čarou, leží stotisícové město Nikopol. Zhruba 50 kilometrů severovýchodně se pak nachází Záporoží se 740 tisíci obyvateli, administrativní centrum Záporožské oblasti.

Do Kyjeva je to vzdušnou čarou 450 kilometrů, do Lvova přes 800 kilometrů a do Prahy skoro přesně 1 500 kilometrů.

Celkem má Ukrajina patnáct reaktorů ve čtyřech jaderných elektrárnách postavených v éře SSSR. Jaderné reaktory se kromě Záporoží nacházejí také v Rovenské oblasti (Rovenská JE), na severozápadě země stojí Chmelnycká JE a dále níže Jihoukrajinská JE.

Reklama

Doporučované