Hlavní obsah

Rusům se nezamlouvá prezident-sedmdesátník

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin při návštěvě Centra inovací ve Velikém Novgorodu, 21. září.

Reklama

Méně populární variantou než prezidentský kandidát starší 70 let je podle průzkumu u Rusů už jen možnost uchazeče s „netradiční sexuální orientací“.

Článek

Do ruských prezidentských voleb zbývá méně než půl roku. Vladimir Putin je jednoznačným favoritem tohoto klání, přestože dosud nepotvrdil, jestli bude kandidovat. Jeho dominanci potvrzují i průzkumy nezávislých sociologických šetření.

Je to ale možná trochu paradoxní. Současný vládce Kremlu totiž úplně neodpovídá vlastnostem, které většina Rusů považuje za ideální pro uchazeče o post hlavy státu.

Jak ukázal průzkum ruského nezávislého sociologického centra Russian Field, jasná většina respondentů (68 procent) vnímá negativně, pokud má prezidentský kandidát víc než 70 let. Tento životní milník přitom Putin překročil už takřka před rokem.

Oslovení Rusové z nabízených charakteristik hůř hodnotili jenom kandidáta s „netradiční sexuální orientací“, který by vadil 80 procentům z nich. Příznivěji dotazovaní vnímali i to, pokud by se o post ucházel člověk z nelegálně anektovaných ukrajinských území, muslim, žid, žena nebo někdo pod 40 let.

Vůbec nejpozitivněji z nabízených možností se Rusové dívali na uchazeče z armádního prostředí. Nutno ale podotknout, že i v tomto případě – stejně jako ve všech ostatních – se našlo víc respondentů, kteří tuto variantu vnímali negativně.

Analýza

Podle nedávného průzkumu uznávaného centra Levada se podíl Rusů, kteří bezvýhradně podporují válku na Ukrajině, poprvé snížil pod 40 procent. Méně lidí také konflikt vnímá jako prvořadou událost.

Putinovo okolí si je, jak se zdá, věkového hendikepu současného prezidenta dobře vědomo. Jak už v srpnu upozornil ruský exilový web Meduza, který se tehdy odkazoval na dva své zdroje blízké úřadu ruského prezidenta, v Kremlu se snaží protřídit možné Putinovy protikandidáty a zvláštní důraz přitom kladou právě na věk (psali jsme zde).

Cílem je, aby proti Putinovi kandidovali aspoň padesátníci nebo ještě starší politici. Prezidentovo okolí chce tímto způsobem předejít úvahám, že Putin už není dostatečně razantní.

Podle zdrojů Meduzy se Putinovým věkem zabývají i někteří představitelé jeho strany Jednotné Rusko v regionech. Po překročení sedmdesátky pak o prezidentovi začali v rozhovorech jinak mluvit i lidé z jeho okolí – zatímco dříve ho označovali jako „prvního“, „náčelníka“ nebo „nejvyššího“, nyní mu prý nejčastěji říkají „děda“.

Obavy o to, že by Putin snad nebyl zvolen, ale nikdo nemá. „Naše prezidentské volby nejsou skutečnou demokracií, je to nákladná byrokracie,“ prořekl se před časem kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v rozhovoru pro The New York Times. „Pan Putin bude příští rok znovu zvolený s víc než 90 procenty hlasů,“ pokračoval přesvědčeně.

Putin nemá konkurenci

Putin ale ani podle nezávislých šetření nemá v Rusku politickou konkurenci, příčiny teď ponechme stranou.

V průzkumu centra Russian Field na otevřenou otázku, pro koho by hlasovali na post prezidenta, celých 30 procent dotázaných odpovědělo, že právě pro Vladimira Putina. Blok pevně stojící za současnou hlavou státu překonali jenom ti, kteří nedokázali odpovědět (32 procent).

Americká gerontokracie

Američané sice zvlášť v posledních letech neustále debatují o vysokém věku svých politiků, ale na druhou stranu si je sami do volených funkcí dál vybírají. Jednaosmdesátiletý Mitch McConnell je až čtvrtým nejstarším senátorem a hranici 75 let jich ve stočlenném sboru překročilo dalších 12.

Žádná z dalších osobností se Putinovi ani nepřiblížila. Úsměvné je, že na druhém místě v žebříčku „konkrétních“ lidí skončila možnost hlasování „pro sebe“, což řekla dvě procenta dotázaných.

Na dalším místě se umístil opoziční politik Alexej Navalnyj, na kterého si vzpomnělo 1,7 procenta lidí. Více než jedno procento respondentů zmínilo Pavla Grudinina, komunistického kandidáta z roku 2018, a současného premiéra Michaila Mišustina.

Na přímou otázku, jestli by lidé raději hlasovali pro Putina, nebo „vhodného“ jiného kandidáta, 43 procent lidí vybralo stávajícího šéfa Kremlu, stejný počet alternativu a jedno procento řeklo, že právě Putin je tímto vhodným kandidátem.

Centrum Russian Field sociologický průzkum provádělo od 2. do 10. září. Dotázalo se bezmála 1600 respondentů.

Reklama

Doporučované