Hlavní obsah

Šéf MAAE Grossi jednal v Soči se šéfem Rosatomu o Záporožské jaderné elektrárně

Foto: Shutterstock.com

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi.

Reklama

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi jednal s šéfem Rosatomu Dmitrijem Lichačovem ohledně ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny. Rossi se má setkat i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dnes jednal se šéfem ruské státní energetické firmy Rosatom Dmitrijem Lichačovem o situaci v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně. S Lichačovem se sešel v ruském Soči, informovala ruská agentura RIA Novosti. Později se má Grossi sejít také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Grossi podle ruské agentury po skončení rozhovorů se šéfem Rosatomu sdělil, že jednání se nesla v napjaté atmosféře, ale že „mohl zhodnotit situaci ohledně Záporožské jaderné elektrárny“. Elektrárnu mají od začátku války na Ukrajině pod kontrolou ruské síly a její bloky byly odstaveny. Na chod zařízení, které je potřeba mimo jiné chladit, dohlíží Rosatom. Situace okolo elektrárny budí obavy z možných bezpečnostních hrozeb.

Grossi na začátku února během své návštěvy v Kyjevě sdělil, že bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny zůstává křehká. Poukázal na to, že zařízení mělo dříve asi 12 tisíc zaměstnanců, ale že jejich počet se snížil asi na 2000 až 3000, takže provoz sofistikovaných zařízení v elektrárně je obtížnější. Během své návštěvy elektrárny v únoru pak Grossi konstatoval, že zařízení má i přes zničení blízké Kachovské přehrady dostatek vody k chlazení.

Reklama

Doporučované