Hlavní obsah

Šéfkuchař vzal do rukou zlatou trofej. FIFA vyšetřuje, fanoušci protestují

Foto: Profimedia.cz

Jedna z funkcionářek FIFA naléhá na pořadatele, aby odvedl šéfkuchaře ze hřiště při oslavách po finále MS.

Reklama

Populární šéfkuchař Salt Bae porušil pravidla FIFA, když po finále mistrovství světa vzal do rukou zlatou trofej pro vítěze.

Článek

Mezinárodní fotbalová federace FIFA vyšetřuje, jak populární šéfkuchař Salt Bae a řada dalších lidí získali „neoprávněný přístup“ na hřiště po skončení finále mistrovství světa v Kataru, píše BBC.

Turecký šéfkuchař Nusret Gokce alias Salt Bae je vyfotografován, jak drží a líbá zlatou trofej pro mistry světa, zatímco slaví s hráči Argentiny přímo na hřišti. Na instagramu populárního šéfkuchaře se dokonce objevilo video, na němž Salt Bae opakovaně na trofej sahá a snaží se ji vzít hráčům na chvíli z rukou, nebo ji „solí“ svým gestem, díky němuž se virálně proslavil.

Pravidla FIFA však uvádějí, že trofej může držet v rukou pouze „velmi vybraná“ skupina lidí, tzn. vítězové turnajů, funkcionáři FIFA a hlavy států.

Mluvčí FIFA pro BBC Sport uvedl: „Nyní zjišťujeme, jak jednotlivci získali neoprávněný přístup na hřiště po závěrečném ceremoniálu na stadionu Lusail dne 18. prosince. Budou přijata příslušná interní opatření.“

Gokce je rovněž na videích spatřen, jak naléhá na argentinskou hvězdu Lionela Messiho, opakovaně ho tahá za ruku a chce se s ním vyfotografovat. Messi však šéfkuchaře většinu času ignoruje. Média zmiňují četné negativní komentáře fanoušků na sociálních sítích, kteří odsuzují Gokceho celkové chování po finálovém zápase.

Gokce alias Salt Bae vlastní řetězec luxusních steakhousů a proslavil se v roce 2017 svou technikou přípravy a kořenění masa, která se stala internetovým hitem, nejvýrazněji právě jeho specifická technika solení masa.

Sám se brzy poté stal celebritou a jeho restaurace navštívily i některé fotbalové hvězdy jako právě Lionel Messi, Cristiano Ronaldo či David Beckham. Jeho chování však často vyvolává pohoršení, před několika týdny například zveřejnil účet ve výši necelých čtyř milionů korun za jedinou večeři ze své restaurace v Abú Dhabí.

Salt Bae není jedinou celebritou, která se dopustila porušení etikety FIFA, píše The Sun. V roce 2014 byla zpěvačka Rihanna zobrazena, jak drží trofej, a později uvedla, že s ní pózovala na selfie.

Čtěte více o MS ve fotbale v Kataru na Sport.cz

MS ve fotbale v letošním roce probíhá v netradičním zimním termínu od 20. listopadu do 18. prosince 2022 v Kataru.

Reklama

Doporučované