Hlavní obsah

Síť rodičů sdílí návod, jak učit děti doma a vychovat „skvělé nacisty“

Foto: Marko Aliaksandr, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Manželský pár prostřednictvím svého kanálu šířil návod, jak z dětí během domácí výuky vychovat „skvělé nacisty“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Šťastný Den otců, pánové. Člověk nemusí být otcem nebo ho mít, aby tento den měl hluboký význam a smysl pro všechny, kteří se společně postaví proti našemu společnému nepříteli,“ hlásá jeden z příspěvků v telegramové skupině s názvem Dissident Homeschool (Disidentská domácí škola).

Zpráva by nebyla až tak neobvyklá, kdyby ji nedoplňovala fotografie Adolfa Hitlera, politika odpovědného za zločiny nacistického režimu.

Foto: Telegram - Dissident Homeschool

Příspěvek zveřejněný v kanálu Dissident Homeschool.

Skupina je populárním neonacistickým kanálem s více než 2500 odběrateli, vede jej pár vystupující pod jménem Saxonovi a zaměřuje se na domácí vzdělávání dětí s důrazem na nacistické zásady. Cílem kanálu je poskytnout rodičům, kteří se rozhodli své děti vzdělávat doma, rady i výukové materiály, jež nejsou pošpiněné „ideologiemi“.

Manželská dvojice o svém projektu hovořila i v podcastu Achtung! Amerikaner v díle z 5. listopadu. Materiály pro svou činnost prý shromažďovala dlouhá léta kvůli výchově vlastních dětí a následně se o ně rozhodla podělit i s dalšími podobně smýšlejícími občany, s nimiž navíc sdílejí, jaké pokroky studenti ve výuce dělají.

„Chceme pro naše děti to nejlepší. Nikdo nemůže odvést lepší práci než my, protože je to naše dítě. Jsme hluboce oddaní tomu, aby se z našeho dítěte stal skvělý nacista,“ pronesla v podcastu Saxonová poté, co domácí vzdělávání – oproti veřejným i soukromým školám – vynášela do nebes.

Podrobně se na činnost kanálu podívala skupina Anonymous Comrades Collective, která se podle svých slov věnuje „odhalování nacistů, rasistů a fašistů“ a které se také povedlo identifikovat, kdo za profilem vlastně stojí.

Její zjištění následně ověřil web The Huffington Post, a veřejnosti tak bylo předloženo jméno Katji a Logana Lawrencových z města Upper Sandusky v Ohiu.

Foto: Telegram - Dissident Homeschool

Oslava prvního tisíce odběratelů. „Mé srdce naplňuje radostí, když vím, že existuje tak silná základna doma vzdělávaných žáků a národních socialistů, kteří se zajímají o domácí vzdělávání,“ napsala k obrázku hajlujících dětí z doby nacistického Německa Saxonová.

Jejich totožnost médiu potvrdili i dva příbuzní páru, kteří poznali hlasy manželů ve zmiňovaném podcastu a kteří zároveň požádali, aby nebyli jmenováni. Zdroje pak potvrdily i to, že Logan a Katja děti opravdu vyučují doma a že – stejně jako Adolf Hitler – mají německého ovčáka jménem Blondi. O tom se navíc Katja již dříve zmínila přímo na telegramu.

Na opakované žádosti o komentář dvojice nereagovala. Reportér Christopher Mathias se poté pokusil získat vyjádření přímo v chatu kanálu, daná zpráva však byla okamžitě smazána správci, kteří následně vypnuli funkci chatování. Krátce nato si pak Katja Lawrencová smazala svůj profil na facebooku.

Přestože teď Lawrencovi budou zřejmě čelit veřejnému opovržení, je pravděpodobné, že jejich neonacistické osnovy jsou vlastně legální. Soustředěná a desítky let trvající kampaň pravicových křesťanských skupin za deregulaci domácího vzdělávání totiž poskytla rodičům širokou svobodu v tom, jak mohou své děti vyučovat.

Domácí vzdělávání je dnes také propagováno jako způsob, kterým lze zachránit děti před „moderními ideologiemi“ neboli liberálními představami o rase a pohlaví ve školách.

Jak upozorňuje web The Huffington Post, propaganda, kterou kanál sdílí, je ovšem jen explicitnější a hrubší artikulací rétoriky některých moderátorů Fox News či osobností Republikánské strany.

Svědectví z Osvětimi

Rudolf Vrba. V zahraničí to byl ve 20. století jeden z nejznámějších Čechoslováků. Spolu s kamarádem uprchl 7. dubna 1944 z koncentračního tábora. A spolu sepsali první autentickou zprávu o tom, jak masové vraždění Židů probíhalo.

Příkladem druhého zmíněného může být třeba floridský guvernér Ron DeSantis, který nedávno zablokoval nový středoškolský kurz pro pokročilé zaměřený na afroamerická studia. Kurzu podle jeho administrativy hrozilo, že údajné „velké a nejednoznačné mezery“ v něm mohou být vyplněny ideologickým materiálem, což se stát nesmí.

V dubnu minulého roku pak DeSantis, od kterého mnozí očekávají oznámení kandidatury na příštího amerického prezidenta, podepsal například zákon Stop Woke Act, jenž přísně omezuje „rasové“ diskuze na školách a jehož platnost je nyní pozastavena, protože se o něj vede soudní spor.

Guvernérovy zásahy nicméně nekončí jen u tématu rasy, netolerantní přístup zaujal i v případě LGBT+ témat. V březnu roku 2022 podepsal kontroverzní legislativu, kterou lidé znají jako „Neříkej gay“ a která zakazuje výuku o sexuální orientaci a genderové identitě od mateřských škol až do třetí třídy.

Podle právničky Carmen Longorii-Greenové pravicový tlak na domácí vzdělávání dětí začal před více než půl stoletím v reakci na rozsudek Nejvyššího soudu, který spustil desegregaci amerických škol. Jednoduše řečeno: Bílí fundamentalističtí křesťanští rodiče byli naštvaní, že jejich děti musí chodit do školy s černošskými dětmi, a domácí výuka pro ně znamenala způsob, jak zajistit, aby vzdělání jejich dětí odpovídalo jejich (nejen) náboženské ideologii.

DeSantisova politika

Floridský guvernér Ron DeSantis zablokoval nový středoškolský kurz pro pokročilé studenty zaměřený na afroamerická studia. Politik, který by v boji o Bílý dům mohl porazit Donalda Trumpa, má tak na kontě další kontroverzní krok.

V osmdesátých a devadesátých letech minulého století pak pravicové organizace jako Home School Legal Defense Association účinně lobbovaly u zákonodárců za deregulaci domácího vzdělávání v celé zemi. To pro některé z dětí ale může znamenat i to, že se jim žádného vzdělání kvůli zanedbání výuky nedostane.

„Rodiče zalarmovali vzdělávající děti doma a v podstatě zastrašovali zákonodárce, aby odstranili všechny druhy omezení nebo ochrany, které by zajistily, že tyto děti dostanou dobré vzdělání a budou v bezpečí,“ okomentovala vývoj Longoriová-Greenová, která sama domácí výuku podstoupila a podle které vláda nemůže do činnosti manželů a dalších zasáhnout, i když jde o indoktrinaci dětí směrem k nacismu.

Domácí výuka nabrala u rodičů na popularitě zejména během nejhorší fáze pandemie covidu-19, kdy se podle webu Axios počet dětí v USA, které ji podstupovaly, téměř zdvojnásobil. Pandemie naplno nasvítila trhliny amerického školství. Někteří rodiče tehdy ztratili důvěru v tradiční školy a jiní se zase obávali, že jejich děti budou ve škole příliš ohrožené koronavirem.

Foto: Telegram - Dissident Homeschool

Výuka psacího písma podle Saxonových aneb Přepis citátu Adolfa Hitlera.

Podle Národního institutu pro výzkum domácího vzdělávání bylo v letech 2021–2022 ve Spojených státech vzděláváno doma přibližně 3,1 milionu studentů do 12. třídy (tedy přibližně do 18 let), což odpovídalo zhruba šesti procentům všech amerických dětí školního věku. Na jaře 2019 se přitom doma učilo asi 2,5 milionu studentů, tedy tři až čtyři procenta dětí školního věku.

I když populace žáků, kteří výuku podstupují doma, rostla v posledních letech odhadem o dva až osm procent ročně, vývoj v letech 2019–2020 až 2020–2021 lze podle institutu pojmenovat jako drastický nárůst.

„Domácí výuka může být pro mnoho rodin z různých důvodů vhodnou volbou, pokud je ale důvodem pro domácí výuku vštěpování nacistických hodnot a rasistických ideologií, pak je něco vážně špatně,“ píše na svém webu Anonymous Comrades Collective. „Už jsme to říkali dříve: rasisté se nerodí, ale vznikají. Logan a Katja Lawrencovi vkládají veškerou svou energii do pokřivení dětství svých dětí.“

Reklama

Doporučované