Hlavní obsah

Situace s migrací je stabilní, Polsko končí kontroly na hranici se Slovenskem

Foto: Shutterstock.com

Polsko od půlnoci na neděli ukončí kontroly na hranicích se Slovenskem. Ilustrační fotografie

Reklama

Podle polského ministerstva vnitra se stabilizovala situace na balkánské migrační trase. V neděli proto skončí hraniční kontroly na polsko-slovenské hranici.

Článek

Polsko od půlnoci na neděli ukončí kontroly na hranicích se Slovenskem, uvedlo dnes polské ministerstvo vnitra. Stabilizovala se podle něj situace na balkánské migrační trase a snížilo se nebezpečí související s ilegální migrací na polsko-slovenské části hranice.

„Kontroly budou trvat do půlnoci 2. března,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení zveřejněném na jeho internetových stránkách.

Polsko a Slovensko budou situaci ohledně migrace průběžně sledovat a v případě nárůstu ohrožení mohou být kontroly obnoveny, upozornil polský resort vnitra.

Polsko kontroly na hranicích se Slovenskem zahájilo loni 4. října. Krok koordinovalo s Českem, které je tehdy rovněž zavedlo, a režim na své hranici zpřísnilo i Rakousko. Státy, které se nacházejí v schengenském prostoru volného pohybu osob, k dočasným kontrolám na svých hranicích přistoupily kvůli přílivu běženců z krizových oblastí na Blízkém východě nebo třeba z Afghánistánu. Slovensko, Polsko i Česko jsou tranzitními zeměmi, migranti přes ně přecházejí dále na západ.

Reklama

Doporučované