Hlavní obsah

Slouží čínským komunistům. Přesto ho Macronovo hnutí vysílá do voleb

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Buon Tan opět figuruje na kandidátce prezidentova hnutí Republika vpřed!

Reklama

Francouzský poslanec Buon Tan působí v institucích založených Čínskou komunistickou stranou a v parlamentu jako jediný hlasoval proti označení čínského jednání s Ujgury za genocidu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Paříži je sice prezidentské hnutí Republika vpřed! před červnovými volbami favoritem, kandidát ve 13. pařížském obvodu se ale nemusí líbit ani stoupencům Emmanuela Macrona. Prezidentovo hnutí totiž do parlamentních voleb nominovalo dosavadního poslance Buon Tana, kontroverzní postavu blízkou Číně.

Poslanec, který se dostal do parlamentu v roce 2017 se ziskem 55,26 procenta ve druhém kole, se nejspíš střetne s kandidátkou z nově vytvořené levicové koalice Sandrine Rousseauovou.

Týdeník Le Point před časem v rozsáhlém investigativním článku odhalil, že Buon Tan je tajným členem Asociace přátelství Číňanů v zahraničí, což je organizace přímo vytvořená Čínskou komunistickou stranou. Asociace podléhá její odnoži, která má za úkol ovlivňovat zahraničí a čínskou diasporu.

Fakt, že je jejím členem i poslanec francouzského parlamentu, vyvolává podezření ze střetu zájmů i z toho, že je Buon Tan agentem hájícím zájmy Pekingu.

Francouzský poslanec se dostal i do hledáčku české organizace Sinopsis, která působí na Univerzitě Karlově a mapuje čínské vlivové operace ve světě. „Buon Tan zasedá v klíčových parlamentních výborech týkajících se Číny a zastává názory spojené s Čínskou komunistickou stranou v otázkách, jako je Huawei nebo genocida Ujgurů. Zároveň je členem několika organizací kontrolovaných Čínskou komunistickou stranou a udržuje kontakty s jejím oddělením pro zahraniční styky,“ píše Sinopsis ve zprávě z letošního března.

Jako jediný odmítl represe Ujgurů označit za genocidu

Letos v lednu na sebe Buon Tan výrazně upozornil, když jako jediný poslanec Národního shromáždění hlasoval proti rezoluci odsuzující čínskou genocidu Ujgurů. Vládní hnutí tehdy nechalo své poslance hlasovat podle vlastního svědomí. Rezoluce prošla, 169 hlasů bylo pro, pět poslanců se zdrželo a jediný Buon Tan hlasoval proti.

„Ani na okamžik jsem si nemyslel, že bych mohl být jediný, kdo bude hlasovat proti. Text je neúčinný, dokonce kontraproduktivní, nepomáhá věci,“ řekl poslanec deníku Le Monde.

Buon Tan tvrdí, že základním problémem francouzsko-čínských vztahů je nedostatek porozumění, on sám prý dokáže rozluštit spoustu věcí, kterým jeho kolegové nerozumí.

Kromě podezření z práce pro čínské komunisty má Buon Tan problémy i ve vlastní komunitě. Rada asijských organizací ve Francii (Craaf) na něj podala žalobu za údajné zneužití finančních prostředků v době, kdy ji vedl. Poslanec veškerá obvinění odmítá.

Fakt, že se i přes výše zmíněné kontroverze dostal Buon Tan na kandidátku, svědčí o jeho vlivu. Podle listu Libération jde o jednoho z nejbohatších poslanců právě končící dolní sněmovny francouzského parlamentu: 55letý rodák z kambodžského Phnom Penhu vlastní polovinu firmy TSN, kterou založil jeho otec, a několik dalších společností s kapitálem ve výši milionů eur.

Spojka na asijskou komunitu

Buon Tanovi rodiče se přestěhovali do Francie v době, kdy mu bylo osm let. Uprchlíci čínského původu přišli z Kambodže, kde zažili tábory nucených prací Rudých Khmérů. Po přesunu z Tours do Paříže začal Tanův otec podnikat, jeho úspěšná firma TSN se specializuje na dovoz zboží.

Buon Tan později těžil ze styků svého otce: „Jeho otec byl v komunitě vysoce respektovaný. Pomáhal se usadit uprchlíkům, kteří přijeli. Prodával cateringové vybavení a podílel se na rozvoji asijských restaurací v pařížském regionu,“ popsal Libération nejmenovaný zdroj z 13. pařížského obvodu.

Buon Tan se nejdříve v politice profiloval v Socialistické straně a jako spojka pro asijskou komunitu se dostal až do blízkosti pozdějšího prezidenta Françoise Hollanda. Premiér Manuel Valls ho při návštěvě čínského premiéra představil jako „nejvlivnějšího Číňana v Paříži“. Když se po změně stranického dresu dostal do parlamentu jako poslanec Macronova hnutí Republika vpřed!, doprovázel novou hlavu státu při oficiální návštěvě Pekingu.

O tom, že si svůj vliv udržel, svědčí i nynější místo na kandidátce macronovců. Ty při sestavování listiny neodradil ani fakt, že Buon Tan je jedním z nejméně aktivních poslanců, podle zprávy deníku Le Parisien se účastnil pouhých deseti procent hlasování. Asijských voličů je ale více než milion a Buon Tanův vliv na komunitu se může hodit.

Reklama

Související témata:

Doporučované